Inhoudsopgave
Waarom mest injecteren?
Mestinjectie is een manier van bemesten van landbouwgrond waarbij drijfmest direct in de bodem wordt geïnjecteerd. Op deze wijze wordt uitspoeling van de mest, ammoniakvervluchtiging en stankoverlast beperkt vergeleken bij oppervlaktebemesting. Het is tijdsbesparend omdat de mest niet ondergewerkt behoeft te worden.
Waarom moeten boeren het mest injecteren en niet strooien?
Gewassen hebben mest nodig om te groeien. Maar te veel mest op de bodem is niet goed voor het oppervlaktewater en grondwater. Dat komt vooral door de stoffen stikstof en fosfaat. Hoeveel en wanneer u mest mag gebruiken en uitrijden hangt af van uw grondsoort, grondgebruik en mestsoort.
Hoe vaak mag je mest injecteren?
Wanneer hangt af van de soort mest. Voor dierlijke mest en zuiveringsslib maakt het ook uit op welk grondtype u de mest uitrijdt….Dierlijke mest.
Bouwland | Drijfmest3 | Vaste mest |
---|---|---|
Zand- en lössgrond | 16 februari t/m 15 september 4 | 1 februari t/m 31 augustus 5 |
Klei- en veengrond | 16 februari t/m 15 september | Hele jaar |
Wat is Mestaanwending?
Mest bestaat over het algemeen uit min of meer verteerde dierlijke uitwerpselen al of niet vermengd met stro. Het wordt gebruikt om de bodem vruchtbaarder te maken. Mest wordt meestal uitgereden met een meststrooier.
Hoe mest verspreiden?
U mag op de grond uitrijden, als u een waterverdunnend bemestingssysteem gebruikt. Dit doet u met een machine die helemaal tot de grond gesloten is. U verdunt de drijfmest met minimaal 1 deel water per 2 delen mest. Voordat u gaat uitrijden, meldt u dit elk kalenderjaar één keer bij ons.
Waar is mest goed voor?
Mest kan worden gezien als een voedingsstof voor de tuin. De tuin en de daarin groeiende gewassen profiteren het meest van organische meststoffen. Deze stoffen voeden de bodem en het bodemleven en daardoor ook de planten. Door een betere bodemstructuur wordt de bodem vruchtbaar en kunnen planten beter groeien.
Hoelang mag je kunstmest strooien?
Wil je kunstmest strooien? Stikstofkunstmest mag je alleen op gras- en bouwland gebruiken van 1 februari tot en met 15 september. Fosfaatkunstmest is dan weer niet gebonden aan een uitrijdperiode.
Wat doen boeren met hun mest?
Hoeveelheid mest die boeren mogen gebruiken Stikstof en fosfaat in mest zorgen ervoor dat gewassen beter groeien. Daarom gebruiken boeren mest. De hoeveelheid meststof die nodig is, verschilt per gewas en per bodemsoort. De meststoffen die gewassen niet opnemen, komen in de bodem en het water terecht.
Hoelang mag mest blijven liggen?
Een mesthoop die dierlijke mest bevat mag maximaal 2 maand zonder afdekking op het veld liggen. In de periode tussen 1 november en 15 januari is afdekken verplicht! Indien de hoop is afgedekt of geen dierlijke mest bevat (vb. compost) kan hij langer blijven liggen.
Wat voor stoffen zitten er in mest?
De veehouderij wereldwijd produceert een grote hoeveelheid mest. Mest is rijk aan mineralen (fosfaten, stikstof, kalium), maar ook aan eiwitten, vetzuren en andere bijzondere organische stoffen.
Hoelang mag je bemesten?
Vanaf 1 december 2019 tot en met 15 september 2020 mag je strorijke mest uitrijden. Op zand- en lössgrond is vaste mest uitrijden toegestaan van 1 februari tot en met 31 augustus.
Hoe weiland bemesten?
Het voor- en najaar zijn de beste periodes om uw weiland te bemesten met dierlijke mest, omdat een vochtige bodem de voedingsstoffen uit de mest beter opneemt. U kunt maximaal twintig ton dierlijke mest per hectare per gift gebruiken. Dierlijke mest kunt u twee keer per jaar toedienen.