Het verkopen van je woning

Het verkopen van je woning

In dit artikel vindt je informatie over het verkopen van je woning, wat je zelf moet doen, wat de makelaar doet (als je deze ingeschakeld hebt) en tevens vind je handige tips in dit artikel.

Woning verkopen met hulp van een makelaar

In de meeste gevallen neemt de verkopende partij een makelaar ter hand. De makelaar doet vanaf dat moment eigenlijk alles dat met de verkoop van uw woning te maken heeft.

Hij zorgt (in overleg met jou) voor reclame, bezichtigingen en voert de onderhandelingen met potentiële kopers.

Wat is de rol van de notaris

Een notaris is een openbaar ambtenaar, hij/zij zorgt voor alle officiële handelingen rondom de eigendomsoverdracht van de woning. De eigendomsakte en hypotheekakte dienen bij de notaris te worden ondertekend. De koper mag beslissen welke notaris er ingeschakeld wordt, omdat de kopende partij de notaris ook dient te betalen.

De notaris is er niet alleen om ervoor te zorgen dat iedereen zijn/haar handtekening onder de aktes zet. De notaris doet nog veel meer werkzaamheden, zo onderzoekt de notaris, voordat de woning van eigenaar wisselt, of de verkopende partij inderdaad de eigenaar is van de woning en hij/zij controleert tevens of er geen beslag op de woning is gelegd. Daarna verzorgt de notaris de officiële aktes en regelt de notaris de naamswijziging van eigenaar van de woning in het kadaster. Bij het verkopen van de woning is dus altijd een notaris nodig.

Bezichtigingen van de woning

Als er zich bij de makelaar potentiële kopers gemeld hebben, is de kans zeer groot dat ze op korte termijn de woning willen bezichtigen.

Tijdens deze bezichtiging heeft de makelaar het liefst dat je en jouw eventuele huisdieren het huis uit zijn. De potentiële kopers kunnen dan in alle rust de woning bezichtigen en een eventuele keuze maken tussen dit huis en andere huizen waarin ze geïnteresseerd zijn. Het verkopen van de woning is ook presenteren van je woning.

Tijdens de bezichtiging moet je ervoor zorgen dat de woning netjes is en er niet te veel rondslingerende spullen te vinden zijn. Doe kasten zoveel mogelijk dicht, zodat men de spullen die erin staan niet ziet, zorg ervoor dat er geen kinderspeelgoed rondslingert, zorg ervoor dat de afwas gedaan is, zorg ervoor dat er niet te veel spulletjes op de wastafel in de badkamer staan en/of liggen, laat druipende kranen repareren, maak de ramen van binnen en buiten schoon, zorg ervoor dat er geen takken over het pad richting de woning hangen, maai het gras in de tuin en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Het mag duidelijk zijn dat een bezichtiging een grote zet is in de verkoop van uw woning.

Andere woning kopen of huren

Als je een huis verkoopt is de kans groot dat je zelf ook een ander huis gekocht/gehuurd hebt of dit op zeer korte termijn van plan bent.

Mocht dit zo zijn, dan zijn er nog enkele dingen waarmee je ook rekening dient te houden.

Het verzenden van adreswijzigingen aan bijvoorbeeld collega’s, vrienden, familie, (dieren)arts, kerk, notaris, tandarts, bank, kennissen, buren, ziekenfonds enzovoorts

Abonnementswijzigingen doorvoeren van bijvoorbeeld de boekenclub, omroepbladen, postorderbedrijven, tijdschriften, belastingdienst enzovoorts

Wij wensen je veel succes met de verkoop van de woning en het zoeken naar nieuwe woonruimte.

Nieuwe woning

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven