Het stappenplan voor een nieuwe keuken

Het stappenplan voor een nieuwe keuken

Na een lange tijd van alleen dromen over de ideale keuken, is het eindelijk tijd om deze droom te verwezenlijken. Ga je verhuizen en wil je een frisse start maken met een nieuwe keuken? Wat het idee voor een nieuwe keuken ook heeft doen ontstaan, één ding is zeker: in het creëren van een droomkeuken gaat veel tijd, werk en geld zitten. Het is dan ook noodzakelijk om praktisch en overzichtelijk te werk te gaan. Hoe doe je dit? Gebruik onderstaand stappenplan voor de nieuwe keuken.

Aan de slag met stappenplan

  • Informatie verzamelen
  • Een begroting maken
  • Wie gaan de nieuwe keuken gebruiken
  • Functie van de nieuwe keuken
  • Architect nodig voor de keuken of zelf doen?
  • Meten en het maken van een keuken plattegrond
  • Apparatuur voor in de nieuwe keuken
  • Keukenindeling, vorm en zones
  • Sfeer en stijl, de verschillende type keukens
  • Begroting nakijken
  • Bestellen van Brochures

Stap 1 Informatie verzamelen voor de nieuwe keuken

Er is genoeg keuze wat keukens betreft; niet alleen in het meubilair en de apparaten, maar ook in de stijl en sfeer. Als je een nieuwe keuken wil, is het dus handig als je alvast een idee hebt van wat er te koop is op keukengebied. Verzamel brochures en woonmagazines, kijk eens naar een woonprogramma of zoek naar informatie op het internet. Ook kennissen met een mooie keuken kunnen je hierbij een handje helpen: zij hebben misschien tips of kunnen je vertellen wat zij hebben gedaan om dit leuke resultaat te krijgen. Als je een werkelijk beeld wilt van het keukenaanbod, is het een idee om eens een kijkje te nemen bij keukenzaken, woonbeurzen en showrooms van fabrikanten.

Stap 2 Een begroting maken

Stap 2 van het stappenplan is het maken van een begroting. Het is erg belangrijk om alvorens een keuken aan te schaffen, vast te stellen hoeveel je kunt uitgeven. Als je dit eenmaal weet, verdeel dan het totale budget over de verschillende onderdelen (apparatuur, meubilair, installatie etc.) van het project.

Door de volgende vragen te beantwoorden, krijg je een duidelijk beeld van hoeveel geld dat je per onderdeel kunt besteden:

  • Wat kosten de verschillende onderdelen en wat vind ik belangrijk?

    Wil je per se een goede afwasmachine, omdat je een groot gezin hebt? Dan is het vanzelfsprekend dat je bereid bent hier meer geld aan uit te geven dan bijvoorbeeld de verlichting.
  • Hoe lang wil ik nog in dit huis wonen?

    Als je verwacht binnen een aantal jaren weer te gaan verhuizen, is het niet slim om veel geld uit te geven aan dingen die je niet mee kunt nemen.

Verder moet je de eventuele verwijderings- en sloopkosten van je oude keuken en het tarief van de architect, als je die ingehuurd hebt, niet vergeten. Ben je genoodzaakt buitenshuis te eten of een tijdelijke keuken te gebruiken gedurende het project? Dan zijn hier uiteraard ook kosten aan verbonden, die je in je begroting moet opnemen.

Stap 3 Wie gaan de nieuwe keuken gebruiken

Het kan praktisch zijn om voordat je een keuken uitkiest, inzicht te hebben in hoe en door wie je keuken gebruikt zal worden. Denk hierbij aan het kookgebruik, de woonsituatie en de lichamelijke kenmerken van jou en jouw medebewoners.

Stap 4 Functie van de nieuwe keuken

Het antwoord op de vraag: “hoeveel tijd breng ik in mijn keuken door?” kan je wellicht helpen met het bepalen van de functie van je nieuwe keuken. Vroeger was de keuken er misschien alleen om een maaltijd te bereiden en eventueel te nuttigen, tegenwoordig wordt er, naast het koken, ook steeds vaker in een keuken “geleefd”. Ben je ook vaak in de keuken te vinden? Of ligt je voorkeur bij de functionele keuken? Zet eens op een rijtje waar je je keuken voor wilt gebruiken, zodat je daar bij de volgende punten van de checklist rekening mee kan houden.

Stap 5 Architect nodig voor de nieuwe keuken of zelf doen?

Heb je al een beeld van watje met je keuken wil, bent je handig en lijkt het je leuk om je eigen keuken te ontwerpen? Dan is het waarschijnlijk niet nodig om professionele hulp in te schakelen en kun je verder met het kopje “Ruimte”.

Als je eigenlijk nog helemaal niet weet wat je met je nieuwe keuken aan moet of als je wel wat advies kunt gebruiken, kan een deskundige echter wel goed van pas komen. Een architect kan je advies geven over de inrichting, vergunning en de afwerking van het meubilair en neemt meestal ook deelopdrachten aan, maar hij kan ook alleen een ontwerp maken. Dit laatste is praktisch als je al een aannemer hebt, maar een architectenbureau kan meestal ook gunstige contracten met een aannemer voor je regelen.

Tips voor als je besluit wel professionele hulp in te schakelen:

  • Doe voor dat je een bedrijf benadert research naar keukens die reeds door hen zijn geïnstalleerd en let daarbij vooral op de kwaliteit en de beoordeling van de eigenaren
  • Vraag offertes aan voor al het apparatuur, werk en materiaal en vraag jezelf af of dit bij je past
  • Ga bij een aanbetaling na of je je geld terug krijgt als het door jou ingeschakelde bedrijf failliet gaat.
  • Laat je niet overhalen tot ontwerpen waar je eigenlijk niets in ziet

Een keukenleverancier biedt naast complete keukens, meestal ook losse onderdelen. Je kunt er dus ook nog voor kiezen om een deel zelf te doen en een deel uit te besteden. Je overige keukenspullen kun je dan bijvoorbeeld bij een bouwmarkt zoeken, wat ook nog eens veel voordeliger is.

(Tip: Als je voor een keukenleverancier kiest, doe je er goed aan eentje te benaderen die erkend is door de Centrale Branchevereniging Wonen (CBW))

Stap 6 Meten en het maken van een keuken plattegrond

Als je een nieuwe keuken uit gaat zoeken, moet je natuurlijk wel weten hoe de ruimte waarin deze moet komen eruit ziet. De enige manier om dit te weten te komen, is simpelweg door allereerst de meetlat erbij te pakken en alles op te meten: van de wanden en het vloeroppervlak, tot de te plaatsen deuren en ramen. Deze dingen teken je in een plattegrond op schaal. Hierin markeer je ook waar je de toegang naar je keuken wilt, een raam wilt hebben en waar de de leidingen en contactdozen moeten komen te zitten. Het is vooral belangrijk dat het opmeten van de positie van de stopcontacten, gasaansluitingen en lichtschakelaars precies gebeurd.

Opbergruimte

Nu je een overzicht heb van de beschikbare ruimte, kun je gaan bekijken wat je met deze ruimte wilt doen. Om te bepalen hoeveel opbergruimte de keuken moet hebben, doe je er goed aan een inventaris te maken van alles wat je maar in je keuken kwijt wil: potten en pannen, kookgerei, servies en glazen, fruit en groente, pakken en flessen, potjes met kruiden, schoonmaakspullen en een afvalemmer. Daarbij moet je ook denken aan een eventuele eettafel met de bijbehorende stoelen.

Meubilair

Als je eenmaal weet wat er allemaal aan spullen in je keuken moet worden opgeborgen, kun je ook gaan bepalen waar je alles het liefst opgeslagen ziet en welk meubilair je dus nodig hebt: boven- of onderkasten, hoog of laag, gesloten of open, lades of rekken?

Stap 7 Apparatuur voor in de nieuwe keuken

Welke apparatuur moet je aanschaffen? Moeten de apparaten ingebouwd of vrijstaand zijn? De belangrijkste punten per apparaat op een rijtje:

  • Koelkast en diepvries: apart of een combinatie, hoeveel inhoud moeten de apparaten hebben.
  • Spoelbak: enkel, dubbel of een combinatie, wil je een afdruipvlak.
  • Vaatwasser: heb ik deze nodig?
  • Wasmachine en droogautomaat: apart of een combinatie, wil je deze in de keuken.
  • Kookplaat: keramisch, inductie of op gas, hoe groot moet het zijn.
  • Oven en magnetron: inbouw of vrijstaand, wil je een combinatie.
  • Afzuigkap: heb je deze nodig, in welke uitvoering.

Stap 8 Keukenindeling, vorm en zones

Als je een beetje een beeld heeft van het meubilair en de apparatuur die in je keuken moet komen, kun je je plattegrond er weer bijpakken en de gewenste kasten, tafels en stoelen hier ook in tekenen. De exacte afmetingen van het meubilair, de apparaten en de kastjes, zijn meestal te vinden in de brochures van het toeleveringsbedrijf. Het is niet onbelangrijk dat het werken in de keuken comfortabel is en dat de afstand tussen de verschillende zones (voorraad-,opberg-,was- en kookzone) niet te groot is.

werkdriehoek

Volgens experts is de “werkdriehoek”  een formule waarbij de afstand tussen het fornuis, de koelkast en de spoelbak niet meer dan zes meter bedraagt- ideaal. De handigste opstelling is voor ieder gezin weer verschillend en in showrooms en woonbladen kun je wellicht ideeën opdoen.

Hier zal je gegarandeerd keukens in bijv. een U-vorm (voor de kortste loopafstand), L-vorm (voor een keuken met eettafel) of een G-vorm (geschikt voor de wat grotere keukens) te zien krijgen.

Tip: Als je een grote keuken hebt of als het regelmatig voorkomt dat meerdere mensen gebruik van de keuken maken, is een kookeiland misschien iets voor je: op deze manier gebruikt je de ruimte erg efficiënt en kunnen verschillende personen hun gang gaan in de keuken.

Naast de inrichting van je keuken moet je ook letten op de hoogte van het de keukenmeubels en het werkblad. Als je geen tijd hebt om dit per onderdeel uit te zoeken, kun je natuurlijk ook nog een inbouwkeuken overwegen, die je naar je behoeftes kunt uitkiezen. Dit bespaart je veel denkwerk, maar je kunt het dan natuurlijk niet helemaal naar je eigen hand zetten.

Stap 9 Sfeer en stijl, de verschillende type keukens

Zoals hierboven al genoemd, kun je kiezen voor een inbouwkeuken of voor een eigen ontwerp. Een inbouwkeuken biedt vele mogelijkheden in verschillende prijsklassen, zodat je genoeg keuze hebt. Een keukenleverancier kan je vaak ook helpen met het ontwerpen en installeren van de keuken. Deze standaardkeukens zijn meestal echter wel alleen ingesteld op het gebruik en de functie. Als je hebt vastgesteld dat je toch liever een “woonkeuken” wilt, is een eigen ontwerp dus aantrekkelijker. Daarbij straalt een eigen ontworpen keuken meer persoonlijkheid uit, voldoet hij het beste aan je eisen en kan je de losse onderdelen meenemen bij een verhuizing.

Inspiratie opdoen op het internet, showrooms of in woonbladen

Wat voor keuken je ook kiest, de stijl en sfeer van de keuken moet bij jou en je huis passen. Houd je van modern of toch meer voor iets nostalgisch? Wil je het romantisch of spreekt de retrostijl je aan? Tegenwoordig is alles haast mogelijk. Wederom kun je inspiratie opdoen op het internet, showrooms of in woonbladen. Als het je een leuk idee lijkt om de keuken juist heel anders dan de stijl van je huis aan te kleden, moet je wel uitkijken dat je dit niet overdrijft: het blijft natuurlijk wel een onderdeel van je huis.

Als je eenmaal een stijl hebt uitgekozen (of misschien wel zelf gecreëerd), kan je een lijstje gaan maken van hoe je jouw apparaten, meubels, vloeren, wanden en verlichting hier op aan kunt laten passen. Let hierbij vooral op de kleur en het materiaal. Qua verlichting moet je een balans zien te vinden tussen jouw stijlvoorkeur en een goed verlicht werkblad. Als je dit laatste erg belangrijk vindt, kan je kijken of het mogelijk is om jouw aanrechtblad bij een raam te plaatsen.

Nog enkele tips

Ga je voor een moderne keuken? Kies dan voor:

  • een werkblad van beton, leisteen of kunststof
  • effen muren
  • donker hout
  • gladde, strakke vloeren
  • wit of juist een aparte kleur
  • tl-buizen
  • moderne apparaten

Als je toch meer een traditionele keuken wil, dan kun je beter kiezen voor:

  • natuurlijk materiaal
  • houten planken
  • antiek meubilair
  • een houten of stenen aanrechtblad
  • eenvoudige verlichting
  • warme kleuren

Stap 10 De begroting nakijken (en de keuken uitkiezen!)

Je hebt nu een goed overzicht van je wensen voor de nieuwe keuken en daarom wordt het tijd datje je  reeds gemaakte begroting erbij pakt om te kijken of je dingen door kunt strepen of juist ergens iets bij moet zetten. Misschien wil je toch liever meer aan de vaatwasser uitgeven dan aan het aanrechtblad, of vind je dat je oude gootsteen uiteindelijk best wel goed bij de nostalgische sfeer die je voor jouw keuken hebt uitgekozen past. Ook weet je nu welke hulp je wil inschakelen en wat voor kosten dat met zich mee brengt. Als je jouw begroting hebt gecorrigeerd, de plattegrond en je wensen duidelijk op papier hebt en weet wie je zult moeten benaderen, ben je in feite klaar om aan de slag te gaan met jouw droomkeuken!

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven