Houten vloeren, parket en laminaatvloeren

Houten vloeren, parket en laminaatvloeren

Het leggen van een populier hardhouten vloer.

Twee soorten vloeren

Houten vloeren zijn van massief hout gemaakte vloeren. Er zijn twee soorten houten vloeren:

1 De planken houten vloeren

Het goedkoopste is vuren maar dit is ook het zachtste. Grenen is al iets harder. Beuken en eiken zijn de hardste niet tropische houtsoorten. Daartussen in heb je nog berken, esdoorn etc. etc. Verder zijn er veel tropische houtsoorten.

2 De parket houten vloeren

Een parket vloer komt in vele soorten:

 • Hout verlijmd op een (goedkopere) houten ondergrond

  Een laagje hout (3 a 5 mm) verlijmd op een goedkopere houten (meestal vuren of grenen) ondergrond en soms ook wel op spaanplaat.

  Soms moet je deze strookjes hout zelf op de ondergrond verlijmen bv. een visgraat motief.

  Soms zitten de houten stroken al verlijmd op de ondergrond zoals bijv. bij parket tegels. Parket tegels zijn daarom ook veel makkelijker te leggen dan bijv. een visgraat motief.

  Ook is het mogelijk om verschillende houtsoorten in repeterende motieven te verwerken. Zo kun je eindeloos variëren.

In de oude herenhuizen werd vaak rondom de visgraat vloer een donkere rand gelegd en dan daaromheen weer een ander motief. Duur maar chique.

 • Massieve houten stroken/delen

  Massieve houten stroken/delen, deze moet je zelf verlijmen op bijv. een spaanplaten ondergrond.

  Parketvloeren kunnen dan ook veel duurder zijn als houten planken vloeren. Parket geeft een zeer chique uitstraling aan de kamer waarin het gelegd is.

Laminaatvloeren

Laminaat vloeren zijn erg populair omdat het relatief goedkope, compleet onderhoudsvrije en sterke vloeren zijn. De kwaliteit van het laminaat is de laatste jaren sterk toegenomen. Wel zijn er enorme kwaliteitsverschillen en ook prijsverschillen tussen de verschillende vloeren. Ook in de oppervlakte afwerking zijn er enorme verschillen die niet altijd in de prijs terug komen. Sommige vloeren hebben een lelijke plastic-achtige uitstraling. Andere vloeren zijn nauwelijks te onderscheiden van echt hout. Ook de ondergrond waarop verlijmd is varieert. Meestal spaanplaat maar ook wel MDF.

Hardheid van de laminaatvloer

De hardheid van de laminaat vloer wordt uitgedrukt in een zgn. TABER waarde. Hoe hoger de TABER waarde hoe sterker de top laag. Vergeet echter niet dat hoe hoog de TABER waarde ook is een laminaat vloer zal altijd krassen gaan vertonen. Het probleem met de TABER waarde is dat er een discussie opgetreden is over hoe die precies gemeten moet worden. Omdat de producenten het hier niet eens over konden worden hebben een aantal grote leveranciers (o.a. IKEA) zich gedistantieerd van het TABER systeem. Dit maakt de keuze van een laminaat vloer niet makkelijker.

Kwaliteitsverschillen bij laminaat vloeren of houten vloeren

De grote kwaliteitsverschillen zijn een nadeel van laminaatvloeren maar ook bij houten vloeren zijn er ongelooflijke kwaliteitsverschillen. Andere nadelen van laminaat vloeren, in vergelijking met echte houten vloeren, zijn:

 • Bij beschadigingen is laminaat nooit meer perfect te repareren.

  Vooral als er iets zwaars op het laminaat valt waardoor de toplaag gaat schilferen is reparatie bij verlijmde laminaat vloeren onmogelijk. Bij het zogenaamde klik-systeem kun je een nieuw stuk erin klikken. Bewaar dus altijd enkele stroken.
 • Laminaat mist de echte authentieke hout en parket uitstraling en zal daarom nooit mooi verouderen. Eigenlijk wordt een laminaat vloer alleen maar lelijker terwijl een oude houten vloer door de jaren heen alleen maar mooier en rijker wordt ondanks zijn beschadigingen.

Houten vloeren kunnen als de oppervlakte erg beschadigd is altijd afgeschuurd worden. Na het afschuren heb je eigenlijk weer een nieuwe houten vloer. Ditzelfde geldt voor parket. Bij parket is de toplaag meestal 2 a 3 mm dik dus dit kan ook prima geschuurd worden, hoewel minder vaak als een houten planken vloer.

Verschil in onderhoud

Een laminaatvloer heeft verder geen onderhoud nodig. Houten planken of parketvloeren moeten of afgelakt worden of in de was worden gezet. Beide systemen hebben hun voordelen. Het aflakken van een houten vloer sluit de vloer helemaal af en is daarna onderhoud vrij. Het verkleuren van de vloer gaat onder de lak gewoon door. Verhalen over UV filters in de lak en andere verhalen niet geloven, het verkleuren van een houten vloer is niet te voorkomen. Lichte houten vloeren worden donkerder. Donkere houten vloeren (eigenlijk alleen tropische houtsoorten) worden lichter.

Houten planken of parket vloeren in de was zetten beschermt de vloeren tegen vuil en viezigheid maar sluit de vloeren niet compleet af. Hierdoor verouderen de vloeren op z’n mooist. Wel is dit onderhoud-gevoeliger want de was laag moet regelmatig opnieuw aangebracht worden. Maar de diepte en authentieke uitstraling van een houten vloer in de was is onovertroffen. Een houten vloer in de was is het beste bewijs van: wie mooi wil zijn moet pijn lijden.

LET OP: een vloer die eenmaal in de was is gezet kan NOOIT meer gelakt worden. Door de vettige was die diep in de vloer trekt hecht een lak zich niet meer goed. Een vloer die gelakt is geweest kan na het afschuren wel weer in de was worden gezet.

Houten vloeren, parket en laminaat

Ondervloeren voor laminaat hout en parket

Houten vloer, de ondervloer plaatsen

Welk gereedschap heb je nodig voor heeft voor het leggen van een houten vloer?

Een tegelparketvloer leggen

Een visgraatvloer leggen

Onderhoud van parket

Schuren en repareren van een houten vloer

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven