Waar ben ik btw verschuldigd?

Waar ben ik btw verschuldigd?

Als u zelfstandig een bedrijf of een beroep uitoefent, draagt u btw af over de omzet. Dit geldt ook voor natuurlijke personen en voor rechtspersonen, zoals naamloze vennootschappen (nv’s) en stichtingen.

Is een particulier onderworpen aan de btw?

Artikel 4 van het btw-wetboek stelt dat elke onderneming die regelmatig en zelfstandig economische activiteiten verricht btw-plichtig is. Ongeacht of er een winstoogmerk is. Daarnaast maakt het ook niet uit of het om een hoofd- of nevenactiviteit gaat.

Hoe werkt intracommunautaire btw?

Een intracommunautaire verwerving vindt plaats als u goederen koopt die vanuit een ander EU-land naar Nederland worden vervoerd en waarbij de leverancier een ondernemer is. De levering door de verkoper is in het andere EU-land belast met 0%. De verwerving is in Nederland belast met Nederlandse btw.

Wat moet er op een export factuur staan?

Welke eisen stelt de belastingdienst aan een factuur?

  • Jouw volledige naam en de volledige naam van je klant (dit mag ook een handelsnaam zijn als deze in combinatie met het adres en de woonplaats geregistreerd staat bij de Kamer van Koophandel)
  • Zowel jouw volledige adres als die van de klant.
  • Je BTW nummer.
  • Je KVK nummer.

Wat is een IC levering?

Exporteert u vanuit Nederland goederen naar ondernemers in andere EU-landen dan Nederland? Dit noemen wij een intracommunautaire levering. Deze levering is belast met 0% btw. Voor de afnemer van de goederen is dit een intracommunautaire verwerving in het EU-land waar de goederen naartoe gaan.

Waar hoef je geen btw over te betalen?

Vrijgesteld van btw zijn onder andere de kinderopvang, het onderwijs, de financiële dienstverlening en medische diensten. Even concreet: als jouw kind naar het basisonderwijs gaat, betaal je daar uiteraard geld voor. Maar je hoeft over dat bedrag niet nog eens 21% btw te betalen. Deze beroepsgroep is vrijgesteld.

Hoeveel btw moet ik in rekening brengen?

Het algemene btw-tarief is 21%. Voor sommige goederen en diensten geldt het lage tarief van 9%, het 0%-tarief of een vrijstelling. Controleer hier welk tarief u moet hanteren.

Is een eenmanszaak btw-plichtig?

Ook als zelfstandig helper in een eenmanszaak ben je in principe btw-plichtig, tenzij je onder leiding van familieleden werkt in een familiebedrijf. Heb je een kleine onderneming met een omzet lager dan 25.000 euro, dan ben je wel btw-plichtig maar kan je een vrijstelling van btw aangiftes aanvragen.

Kan een vzw btw-plichtig zijn?

Een vzw kan btw-plichtig zijn als ze geregeld en zelfstandig een economische activiteit (met of zonder winstoogmerk) uitoefent waarbij goederen worden geleverd of diensten worden verricht. Of deze activiteit hoofdzakelijk of aanvullend is, speelt geen rol.

Hoe boek ik een intracommunautaire verwerving?

Bij een intracommunautaire verwerving wordt een goed gekocht bij een btw-plichtige verkoper uit een andere EU-lidstaat. De goederen moeten ook effectief uit de andere lidstaat worden verzonden en de Belgische grens oversteken. Dit wordt bijvoorbeeld aangetoond met een bestelbon of een factuur van de transporteur.

Wat is intracommunautaire handel?

Goederen die van het ene EU-land naar het andere worden vervoerd, vallen onder het intracommunautaire goederenverkeer. Hierover hoeft u geen invoerrechten te betalen. Deze regel geldt zowel voor goederen die geproduceerd zijn in de EU als goederen uit derde landen die al zijn ingevoerd in de EU.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven