Wat te doen bij discriminatie op het werk?

Wat te doen bij discriminatie op het werk?

U kunt een klacht indienen bij een klachtencommissie van bijvoorbeeld uw werkgever, verhuurder, onderwijsinstelling of vervoersbedrijf. U kunt proberen in onderling overleg alsnog tot een oplossing te komen. Soms komt een klacht bij de burgerlijke rechter of bestuursrechter terecht.

Is er discriminatie op de werkvloer?

Discriminatie op het werk herkennen is niet zo eenvoudig. Het komt voor in uiteenlopende situaties, tussen collega’s onderling of tussen een werknemer en zijn werkgever. U wordt anders behandeld op basis van een bepaalde eigenschap zonder dat daar een reden voor is door de aard van de job.

Hoe ontstaat discriminatie op de werkvloer?

Gelijke lonen Gelijk belonen betekent niet dat je voor hetzelfde werk precies hetzelfde loon moet krijgen als een collega van een ander geslacht. Er kunnen goede redenen zijn om iemand meer te betalen. Dan kan er sprake zijn van ongelijke beloning. En dus van discriminatie.

Wat is medische discriminatie?

Word je niet toegelaten tot een opleiding omdat je een fysieke beperking hebt? Dan is dat misschien in strijd met de Wet gelijke behandeling op grond va handicap of chronische ziekte. Discriminatie is dus niet het maken van onderscheid, maar van verboden onderscheid.

Wat kan je zelf doen tegen discriminatie?

Wat kan ik zelf doen tegen discriminatie?

  1. Zelf reageren. Hoor je iemand een discriminerende opmerking of grap maken, of ben je er getuige van dat iemand wordt gediscrimineerd, zeg er dan iets van.
  2. Melden bij Bureau Discriminatiezaken.
  3. Meedoen aan activiteiten.

Hoe discriminatie melden?

Je kan Unia bellen of mailen, of een afspraak maken met één van de lokale Unia contactpunten. Wat er daarna gebeurt, lees je hier. Voor klachten over discriminatie op basis van geslacht en gender neem je contact op met het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen.

Hoe herken je discriminatie?

Discriminatie door werkgevers Onderscheid maken tussen werknemers is niet in alle gevallen onterecht. Maar zodra iemand geweigerd wordt vanwege kenmerken die geen verband houden met de functie, spreken we van discriminatie. Discriminatie door werkgevers komt niet alleen voor bij sollicitatieprocedures.

Wat is discriminatie op de arbeidsmarkt?

Bij discriminatie op de werkvloer, of wel arbeidsdiscriminatie, wordt er ongeoorloofd onderscheid tussen werknemers gemaakt. Het gaat om onderscheid op grond van: Afkomst. Geslacht.

Waarom discriminatie op de arbeidsmarkt?

Andere redenen voor discriminatie zijn geslacht, godsdienst, handicap of leeftijd. Als het gaat om meldingen op de werkvloer zelf, is zelfs 64 procent van de klachten gerelateerd aan herkomst of huidskleur.

Wat is iemand die discrimineert?

Onder discriminatie wordt verstaan het, zonder rechtvaardiging, anders behandelen van mensen of (minderheids)groepen vanwege bijvoorbeeld afkomst, politieke of religieuze overtuigingen, sociale gewoonten, sekse, seksuele geaardheid, taal, handicap, leeftijd.

Wat doet de politie tegen discriminatie?

Als je gediscrimineerd wordt, kun je aangifte bij de politie doen. We nemen je aangifte op en gaan deze onderzoeken. We sturen het verhaal, waarin staat wat er is gebeurd, zo snel mogelijk naar justitie. Bij justitie wordt je proces-verbaal behandeld door iemand die daarin is gespecialiseerd.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven