Is klimop schadelijk voor de boom?

Is klimop schadelijk voor de boom?

Bij veel groenbeheerders leven vooroordelen over hedera in bomen: klimop is schadelijk, neemt licht weg, belast de boom en parasiteert. Maar klimop beschermt de boom tegen zonnebrand en verdamping. Klimop reinigt de lucht en biedt leefruimte voor insecten en vogels.

Waar groeit klimop het best?

De soort is schaduwminnend, maar kan ook in lichtrijke omstandigheden best lange tijd overleven. Op het vlak van bodem is klimop niet echt kieskeurig, zolang hij maar niet te voedselarm of te jong is. De soort groeit op zand, leem, klei of krijt, maar ook op stenige tot rotsige substraten. Op veengronden ontbreekt ze.

Is klimop slecht voor je muur?

Vaak wordt gezegd dat klimop slecht is voor de muur. Dat is onzin. Sterker nog, klimop houdt de muur juist droog. De bladeren liggen als dakpannen over elkaar en houden zo regen tegen.

Welk insect eet klimop?

Vlinders, zweefvliegen en bijen profiteren hier graag van. De larven van de Klimopbij zijn zelfs zo kieskeurig dat ze enkel stuifmeel van Klimop lusten. De bessen worden ’s winters tot in het voorjaar door vogels (merels, spreeuwen, houtduif, …) gegeten.

Is het blad van klimop giftig?

Gevolgen voor dieren De plant is mild giftig. Inname van kleine hoeveelheden veroorzaakt geen vergiftiging. De saponinen zijn irriterend voor het maagdarmslijmvlies, en inname van relatief grote hoeveelheden kan maagdarm effecten veroorzaken, zoals koliek, braken en diarree.

Waarom klimt klimop?

De klimop heet zo omdat ie langs andere bomen omhoog klimt. Zo zorgt de klimop ervoor dat ze zich aan de boom kan hechten en zo klimt ze langs de boom omhoog. Haar grote groene bladeren komen uit.

Hoe groeit klimop?

Klimop kan zelf niet omhoog groeien, maar heeft een constructie nodig om zich aan vast te klemmen. Wanneer de Hedera geen steun heeft gaat hij over de grond kruipen. Zet daarom een gaasmat (tussen twee palen) of een klimrek neer zodat de haag zich hieraan kan bevestigen.

Hoe lang duurt het voordat klimop groeit?

De gewone klimop (Hedera helix) heeft wat kleinere blaadjes en groeit iets langzamer dan de Ierse klimop (Hedera hibernica) met zijn grotere bladeren. Voor beide geldt dat ze ongeveer drie jaar nodig hebben om een gaaspaneel vol te groeien.

Welke dieren eten klimop?

Omdat de bessen van de klimop pas eind februari of begin maart rijp zijn, is deze plant voor bes-etende vogels ook belangrijk. Aan het eind van de winter ontstaat er namelijk bessen-schaarste, ware het niet voor de klimop. Merels, vinken, huis- en ringmussen en houtduiven zijn dol op de bessen.

Welk insect eet Laurier?

Om de schildluizen en het vuil te verwijderen kan men de bladeren een voor een bovenaan maar vooral onderaan afborstelen met water en detergent. Na de behandeling de plant flink afsproeien. Laurier is een sterke plant die zelden aangetast wordt door ziekten of insecten.

Is de klimop giftig?

Hoe giftig is Hedera?

De plant is mild giftig. Inname van kleine hoeveelheden veroorzaakt geen vergiftiging. De saponinen zijn irriterend voor het maagdarmslijmvlies, en inname van relatief grote hoeveelheden kan maagdarm effecten veroorzaken, zoals koliek, braken en diarree.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven