Inhoudsopgave
Heb ik recht op een dertiende maand?
In de wet staat geen verplichting om een dertiende maand uit te betalen. Een werknemer heeft hier in principe dus geen recht op, tenzij een eindejaarsuitkering is geregeld in een cao, personeelsreglement of arbeidsovereenkomst.
Wat is het verschil tussen eindejaarspremie en dertiende maand?
Is er een verschil tussen een eindejaarspremie en een 13de maand? Een 13de maand is een eindejaarspremie, maar een eindejaarspremie hoeft niet altijd een 13de maand te zijn. Simpel gezegd is de 13de maand een heel brutoloon bovenop je vast loon. Zoals gezegd, mogen jouw prestaties hier geen invloed op hebben.
Is een eindejaarsuitkering en 13e maand?
Bij een 13e maand krijg je een bruto-uitkering van je maandsalaris bovenop je normale salaris. Een eindejaarsuitkering is een percentage (deel) van je bruto-jaarsalaris. Soms spreekt de werkgever een ‘vloer’ af.
Wie krijgt geen eindejaarspremie?
Niet elke werknemer in België krijgt een eindejaarspremie. In bepaalde sectoren en ondernemingen heb je er recht op als: Het recht is vastgelegd in een sectorale of ondernemings-cao. Het een gewoonte in de onderneming is om elk jaar aan iedere werknemer een vast bedrag uit te betalen.
Hoeveel belasting betaal je over een dertiende maand?
De dertiende maand valt volledig in de eerste schijf, dus je betaalt 37,10 procent belasting over dit bedrag. Dat komt neer op een bedrag van 1.113 euro. Je houdt dan dus 1.887 euro netto over van je dertiende maand.
Hoelang moet je werken om eindejaarspremie te krijgen?
Ook dat hangt af van sector tot sector en wordt beschreven in de sectorale cao. Meestal moet je al minstens een aantal maanden in dienst zijn bij je werkgever. De vuistregel hiervoor is drie maanden. Ging je bijvoorbeeld in oktober aan de slag bij je werkgever, dan heb je er dat jaar net nog recht op.
Is 13e maand hetzelfde als vakantiegeld?
Een dertiende maand is een extra maand loon. Het is een eenmalige extra betaling die gelijk is aan het brutomaandloon, exclusief vakantietoeslag. Uw medewerkers bouwen over een 13e maand en eindejaarsuitkering meestal geen vakantietoeslag en pensioen op. Tenzij dat in de cao of arbeidsovereenkomst staat.
Hoeveel mensen krijgen 13e maand?
Bijna de helft van de werknemers krijgt een 13e maand. De dertiende maand is vaak deelbaar: wie in de loop van het jaar met werken begint heeft recht op een deel van de dertiende maand, en dit naar verhouding van het aantal gewerkte maanden.
Heeft iedereen recht op een eindejaarspremie?
Het recht op een eindejaarspremie wordt noch door een wet, noch door een collectieve arbeidsovereenkomst van de Nationale Arbeidsraad geregeld, zodat het dus niet voor iedereen geldt. In de meeste sectoren bestaat er een collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) die het recht op de eindejaarspremie bepaalt.
Hoeveel belasting betaal je over een eindejaarsuitkering?
De 13e maand valt in dit voorbeeld volledig in het eerste belastingtarief, want deze loopt tot 68.508 euro in 2021. In deze eerste schijf geldt een tarief van 37,1 procent. Je betaalt dus 37,1 procent belasting over de volledige dertiende maand van 3.500 euro, waardoor je netto 2.201,50 euro overhoudt.
Hoeveel procent belasting betaal je over IKB?
Voor een Rijksambtenaar gaat het in 2020 om 16,37% van het salaris. Per sector kan dit percentage hoger of lager zijn, afhankelijk van de cao die is afgesloten.