Wat doe je bij een Transfusiereactie?

Wat doe je bij een Transfusiereactie?

Bij (vermoeden van) transfusiereactie altijd:

  1. Transfusie direct stoppen door een Kocher op de infuuslijn te zetten.
  2. Patiënt niet alleen laten.
  3. Controleren of het bloedproduct voor de betreffende patiënt bedoeld is.
  4. Direct contact op (laten) nemen met de behandelend arts over verdere behandeling.

Wat is een Transfusiereactie?

Algemeen. Transfusiereacties zijn ongewenste bijwerkingen en complicaties van transfusie van bloedproducten. Deze kunnen zeer uiteenlopend van ernst en vorm zijn.

Hoe herken je een Transfusiereactie?

Vertraagde hemolytische transfusiereacties Verhoogde afbraak van erytrocyten optredend langer dan 24 uur na transfusie tot maximaal 28 dagen erna met verschijnselen zoals onverklaarbare Hb-daling, donkere urine, koorts/koude rilling.

Doet bloedtransfusie pijn?

In geval van toediening van bloed met een verkeerde bloedgroep gaan de antistoffen van de ontvanger de rode bloedcellen afbreken (acute hemolyse). Symptomen zijn dan koorts, rusteloosheid, pijn in de borst en onderrug, lage bloeddruk, ademnood, minder of niet plassen en bruinrode urine.

Welk van onderstaande verschijnselen kunnen voorkomen bij een ernstige Transfusiereactie?

Verschijnselen kunnen zijn: bloeddrukdaling ≥ 20 mm Hg systolisch en/of diastolisch, koorts/koude rilling, misselijkheid/braken, rugpijn, donkere of rode urine, geen of geringe Hb-stijging of onverwachte Hb-daling.

Hoe laag moet je Hb zijn voor een bloedtransfusie?

Overweeg een transfusie indien er bij een Hb < 4 mmol/l (Ht 0,20) sprake is van: Acuut bloedverlies bij gezonde personen (ASA 1) van < 60 jaar, normovolemisch, bloedverlies op 1 locus.

Hoe snel treedt een Transfusiereactie op?

Het snel, binnen enkele minuten tot uren, na het starten van een transfusie van een bloedproduct optreden van verschijnselen zoals koorts, koude rillingen, flushing, hypotensie en/of dyspnoe, kan wijzen op een acute hemolytische transfusiereactie.

Hoe laag moet je HB zijn voor een bloedtransfusie?

Hoe gaat bloedtransfusie in zijn werk?

Bij een bloedtransfusie worden de rode bloedcellen, de bloedplaatjes of het plasma toegediend via een bloedvat, meestal in de onderarm. Het bloedvat wordt aangeprikt met een naald, die via een steriele slang wordt aangesloten op een infuussysteem. Aan dit infuussysteem wordt uw bloedproduct gehangen.

Kan bloedtransfusie thuis?

U/uw kind krijgt de bloedtransfusie thuis via een infuus. Een gediplomeerd verpleegkundige sluit het infuus aan. U/uw kind kan zelf kiezen waar de bloedtransfusie plaatsvindt: op de bank, in bed of bij mooi weer zelfs in de tuin.

Wat is acute hemolyse?

Van een acute hemolytische transfusiereactie is sprake bij een verhoogde afbraak van erytrocyten optredend binnen enkele minuten na aanvang tot 24 uur na afloop van een transfusie.

Wat kun je krijgen van een bloedtransfusie?

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven