Inhoudsopgave
Wat zijn de symptomen van de ziekte van Kahler?
Symptomen Multipel myeloom
- botpijn (vaak in de rug)
- botbreuken.
- verhoogde kans op bloedingen (o.a. neus en tandvlees)
- vermoeidheid (veroorzaakt door bloedarmoede)
- infecties (vooral blaasontsteking en luchtweginfecties)
- verminderde eetlust.
- dorst en misselijkheid.
- nierproblemen.
Is de ziekte van Kahler erfelijk?
De ziekte van Kahler is niet besmettelijk. Voor zover we weten, lijkt erfelijkheid geen rol te spelen in de verschijning van deze ziekte. Men ontdekte bij nagenoeg alle patiënten met de ziekte van Kahler echter een afwijking van één of meerdere chromosomen van de kwaadaardige plasmocyten.
Is ziekte van Kahler leukemie?
Chronische myeloïde leukemie is een vorm van beenmergkanker, net zoals de vormen acute myeloïde leukemie, acute lymfatische leukemie, chronische lymfatische leukemie, multipel myeloom (ziekte van Kahler) en myelodysplasie, een zeldzame vorm.
Kun je genezen van de ziekte van Kahler?
De ziekte van Kahler is niet te genezen, maar doorgaans uitstekend te behandelen met (nieuwe) geneesmiddelen. Het Catharina Ziekenhuis is gespecialiseerd in de ziekte van Kahler en behandelt veel patiënten met een Multipel Myeloom met de nieuwste geneesmiddelen.
Waar begint ziekte van Kahler?
Een multipel myeloom (de ziekte van Kahler) is een kwaadaardige aandoening die begint in plasmacellen in het beenmerg. Het komt vooral voor bij mensen boven de vijftig jaar, maar kan ook op jongere leeftijd voorkomen.
Wat zijn de overlevingskansen bij de ziekte van Kahler?
De diagnose wordt meestal gesteld tussen 50 en 70 jaar, zelden vóór 40 jaar. De ziekte komt ongeveer even vaak voor bij mannen als vrouwen. De gemiddelde prognose van overleving varieert van 2 jaar tot meer dan 10 jaar, afhankelijk van de risico-inschatting.
Is de ziekte van Kahler dodelijk?
De ziekte van Kahler is niet te genezen. Door middel van chemotherapie, stamceltransplantatie en bestraling kan de ziekte wel worden geremd.
Is Kahler een bloedziekte?
Een multipel myeloom (de ziekte van Kahler) is een kwaadaardige aandoening die begint in plasmacellen in het beenmerg. Het komt vooral voor bij mensen boven de vijftig jaar, maar kan ook op jongere leeftijd voorkomen. Hier vertellen wij u meer over deze vorm van kanker en de eventuele behandeling daarvan.
Is de ziekte van Kahler een bloedziekte?
Multipel myeloom (MM) is een vorm van kanker in het beenmerg. Het wordt ook wel de ziekte van Kahler genoemd. De oorzaak van deze kwaadaardige beenmergziekte is een woekering van plasmacellen. Plasmacellen zijn witte bloedcellen die antistoffen aanmaken (ook wel afweereiwitten of immuunglobulinen genoemd).
Hoe lang kun je leven met de ziekte van Kahler?
Hoe wordt ziekte van Kahler vastgesteld?
De arts stelt de diagnose multipel myeloom als er meer dan 10% kwaadaardige plasmacellen in het beenmerg zijn. Bij de meeste patiënten is er dan ook een M-proteïne in het bloed aanwezig. Of zijn de lichte ketens in het bloed verhoogd. Iemand kan ook én M-proteïne én een verhoging van lichte ketens in het bloed hebben.
Wat is het verloop van de ziekte van Kahler?
De ziekte van Kahler wordt multipel myeloom genoemd. Het is een aandoening die zich bij iedere patiënt anders manifesteert. Bijvoorbeeld door verschil in de mate van aanwezigheid en ernst van de symptomen en de reactie van de kankercellen op de behandeling(en). Het ziekteverloop is dan ook niet volledig te voorspellen.
Klachten kunnen zijn: Vaak last hebben van infecties: door een tekort aan gezonde witte bloedcellen en antistoffen. Bloedarmoede met vermoeidheid, bleekheid of kortademigheid: door tekort aan rode bloedcellen. Spontane bloedingen in neus en tandvlees en onverklaarbare blauwe plekken: door een tekort aan bloedplaatjes.
Kan de ziekte van Kahler uitzaaien?
Maar het kan zich verspreiden door het hele lichaam. Want overal in het skelet zit beenmerg. Alle delen van het skelet kunnen zijn aangedaan, behalve de voeten en de handen. In zeldzame gevallen kunnen de plasmacellen zich ook verspreiden buiten het beenmerg en het bot, naar andere organen.