Inhoudsopgave
Welke bloedgroepen kunnen aan elkaar doneren?
Hiervoor zijn speciale regels.
- Een donor met bloedgroep 0 noemen we ‘de universele donor’.
- Een donor met bloedgroep AB noemen we ‘de universele ontvanger’.
- Een donor met bloedgroep A kan doneren aan een ontvanger met bloedgroep A en AB.
- Een donor met bloedgroep B kan doneren aan een ontvanger met bloedgroep B en AB.
Welke bloedgroep van een donor heeft de meeste kans op een match?
Hoe meer overeenkomsten er tussen de nieren zijn, hoe minder de kans is op afstoting. Het is fijn als de bloedgroep van de donor en uw bloedgroep bij elkaar passen….Rechtstreeks doneren.
Passende bloedgroepen: | |
---|---|
Donor | Ontvanger |
Bloedgroep A | Bloedgroep A of AB |
Bloedgroep B | Bloedgroep B of AB |
Bloedgroep AB | Bloedgroep AB |
Hoe werkt nierdonatie?
Nierdonatie bij leven betekent dat je tijdens je leven een nier doneert aan een nierpatiënt. In de meeste gevallen kent de donor de ontvanger, omdat degene met nierfalen familie is of anderszins bekend. Transplantatie met een nier van een levende donor heeft voordelen voor degene die de nier ontvangt.
Kan ik een nier afstaan?
Iedereen die gezond is en meerderjarig kan bij leven één nier doneren aan iemand die een nier nodig heeft. Als iemand een nier wil doneren kijken artsen en psychologen altijd goed naar de gezondheid en de motivatie van de donor.
Waarom is bloedgroep o Een universele donor?
Mensen die tot de bloedgroep O behoren, worden ook wel ‘universele donors’ genoemd omdat ze hun rode bloedlichaampjes aan gelijk welke ontvanger kunnen doneren.
Welke bloedgroepen passen niet bij elkaar?
Als het bloed gaat klonteren betekent dit dat op de rode bloedcellen bloedgroep A aanwezig is. Hetzelfde kun je doen met antistoffen tegen bloedgroep B. Bloed met bloedgroep AB zal met zowel antistoffen-A als antistoffen-B gaan klonteren, en bloedgroep O klontert met beide antistoffen niet.
Welke bloedgroep komt het meest voor in Nederland?
Binnen de Nederlandse bevolking zien we vooral de bloedgroepen O (47%) en A (42%). De bloedgroepen die beduidend minder voorkomen zijn B (8%) en AB (3%). Daarnaast is 84% rhesus (D)-positief en 16% rhesus (D)-negatief. Veel donors en patiënten zijn dus A+ of O+, terwijl B- en AB- juist weinig voorkomen.
Hoe gezond moet je zijn om een nier te doneren?
Arts maakt inschatting van uw risico op nierziekte Als u een nier afstaat, is het belangrijk dat de overgebleven nier gezond blijft. De nierspecialist maakt in het uitgebreide onderzoek vóór de donatie een inschatting van uw risico op nierfalen. Nierfalen betekent dat uw nieren minder goed of helemaal niet meer werken.
Waarom een nier doneren?
Voor- en nadelen van doneren Voor de ontvanger heeft het veel voordelen om een nier te krijgen van een levende donor. Er is een veel kortere wachttijd, waardoor de ontvanger soms niet hoeft te starten met dialyse. Dit leidt tot betere langetermijnresultaten van de transplantatie.
Is een nier afstaan gevaarlijk?
Op de langere termijn kunnen donoren last hebben van langdurige buikklachten. Heel soms treden er complicaties op die zo ernstig zijn dat de donor overlijdt. De kans daarop is gelukkig heel klein: 3 op de 10.000 mensen. Maar het is wel belangrijk dat u zich hier van bewust bent.
Wat is bloedgroep negatief en positief?
Het geeft aan of een bepaalde stof (rhesus-D) aanwezig is in je bloed. Ben je (rhesus-D) positief, dan is de rhesusfactor D aanwezig. Ben je (rhesus-D) negatief, dan is de rhesusfactor D afwezig. In het dagelijks spraakgebruik valt ‘rhesus-D’ weg, en wordt enkel gesproken over ‘positief’ of over ‘negatief’.
Welke bloedgroep is dominant?
Het AB0-bloedgroepensysteem De allelen A en B zijn dominant ten opzichte van 0 en co-dominant ten opzichte van elkaar. Aangezien de mens diploïd is, wordt de bloedgroep bepaald door een combinatie van twee allelen: AB → bloedgroep AB (A en B zijn co-dominant)