Is de gezinswoning vrij van successierechten?

Is de gezinswoning vrij van successierechten?

De volledige gezinswoning is in de 3 gewesten vrijgesteld van erfbelasting voor de langstlevende partner. Aangezien die vrijstelling niet geldt voor de kinderen, heeft de langstlevende partner er fiscaal gezien belang bij om de gezinswoning in volle eigendom te verkrijgen (in plaats van enkel het vruchtgebruik).

Hoeveel is de vrijstelling bij een erfenis?

Ik krijg een erfenis in 2021 – hoeveel vrijstelling heb ik?

U bent: Bedrag van uw vrijstelling in 2021
Kind, pleegkind of stiefkind € 21.282
Kleinkind € 21.282
Achterkleinkind € 2.244
Kind met een beperking € 63.836 (Hiervoor gelden voorwaarden. Lees hieronder welke dat zijn.)

Wie erft de gezinswoning?

Minstens erft de langstlevende gehuwde de gezinswoning en de inboedel in vruchtgebruik. Dat is de zogenaamde reserve. De wettelijk samenwonende partner erft het vruchtgebruik van de gezinswoning en inboedel. Feitelijk samenwonende partners erven wettelijk gezien niet.

Wie betaalt successierechten bij vruchtgebruik?

In principe moeten de kinderen erfbelasting betalen over hun ‘bloot eigendom’ en moet de langstlevende erfbelasting betalen over de waarde van het vruchtgebruik. De waarde van het vruchtgebruik is afhankelijk van de leeftijd van de vruchtgebruiker en op basis daarvan wordt ook de waarde voor de kinderen bepaald.

Wat kost wettelijk samenwonen?

Hoeveel kost het? De ondertekening van de verklaring is gratis. Kies je voor een ceremonie, dan betaal je 137 euro. Je kunt je gasten ook een toost aanbieden.

Kan ik vruchtgebruik afkopen?

Kun je het vruchtgebruik van een woning ook afkopen? Ja het afkopen van het vruchtgebruik van een woning is mogelijk. De vruchtgebruiker kan de eigendom er bij kopen en daardoor volledig eigenaar worden. Of de eigenaar kan de vruchtgebruiker een bedrag bieden om te vertrekken.

Hoeveel belasting betaal je over een erfenis?

Ik moet erfbelasting betalen – wat is het tarief in 2021?

Waarde erfenis Partner (Pleeg- of stief)kind Kind met een beperking Overige erfgenamen zoals een broer, zus of ouders
€ 0 – € 128.750 10% 30%
€ 128.751 en meer 20% 40%

Is vrijstelling erfbelasting per kind?

De moeder en beide kinderen erven ieder 1/3 van de erfenis, ofwel € 100.000,- per persoon. De moeder hoeft geen erfbelasting te betalen, want de € 100.000,- valt geheel in de vrijstelling van € 650.913,-. Dat is € 8.820 per kind. Volgens de regels van de wettelijke verdeling moet de moeder die belasting voorschieten.

Wie erft woning?

Als u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap heeft, erft uw partner uw deel van de eigen woning. Woont u samen en heeft u geen samenlevingscontract, dan is uw partner volgens de wet níet uw erfgenaam. Uw wettelijke erfgenamen erven dan uw deel van de koopwoning en worden mede-eigenaar.

Wie betaalt de successierechten?

De erfgenamen en legatarissen (aangeduid in het testament) moeten elk successierechten betalen op wat zij krijgen. De successierechten moeten worden betaald aan de ontvanger van het registratiekantoor waar de aangifte van nalatenschap werd ingediend.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven