Welke als Verwijswoord?

Welke als Verwijswoord?

Het zelfstandig gebruikte betrekkelijk voornaamwoord welke kan worden gebruikt om te verwijzen naar woorden in het meervoud of naar de-woorden in het enkelvoud. Het kan dan altijd door het betrekkelijk voornaamwoord die worden vervangen.

Is een BV mannelijk?

Ze zijn allemaal vrouwelijk. Het gaat in deze namen om het woord ‘vennootschap’, dat vrouwelijk is.

Is het de of het vennootschap?

In de Nederlandse taal gebruiken wij de vennootschap.

Waarmee Verwijswoord?

Naar zaken en dieren verwijs je met waarvan, waarover, waarmee, enzovoort….Met wat verwijs je:

  • na een hele zin als antecedent:
  • na dat(gene), (n)iets en de telwoorden weinig, veel, alles, al, iets, niets en datgene als antecedent:

Welke of die gebruiken?

Het betrekkelijk voornaamwoord welke is formeel. Het is aan te bevelen om het betrekkelijk voornaamwoord die te gebruiken bij enkelvoudige de-woorden en bij meervoudige woorden.

Is groep mannelijk of vrouwelijk?

Groep is zo’n mannelijk én vrouwelijk de-woord. Daardoor is zowel zijn als haar juist als verwijswoord in bijvoorbeeld Deze groep heeft zijn/haar goede en minder goede kanten. Vaak heeft bij deze de-woorden de mannelijke verwijzing in Nederland de voorkeur; dat wordt gezien als de meest neutrale verwijzing.

Is een organisatie mannelijk of vrouwelijk?

Als de naam van een organisatie of een bedrijf een vrouwelijk kernwoord bevat, gebruiken we het bezittelijk voornaamwoord haar om naar de naam te verwijzen. Naar een bedrijfsnaam met een mannelijk of onzijdig kernwoord verwijzen we met zijn.

Is een bedrijf mannelijk?

Bedrijf is een onzijdig woord. Naar onzijdige woorden verwijzen we in de regel met zijn. In de praktijk wordt naar verzamelnamen zoals bedrijf, bestuur of comité ook geregeld met haar verwezen, ook door standaardtaalsprekers. Toch is er een vrij grote groep taalgebruikers die dat gebruik afkeurt.

Waarmee waar mee?

Volgens de traditionele schoolregel gebruiken we een betrekkelijk voornaamwoordelijk bijwoord zoals waarmee, waarvan enzovoort om te verwijzen naar zaken en begrippen, en een combinatie van een voorzetsel en een voornaamwoord (met wie, van wie enzovoort) om te verwijzen naar personen.

‘Welke’ is ouderwets Dat klinkt niet alleen heel ouderwets en formeel, maar dat is het ook. Gebruik ‘welke’ dus nooit als verwijswoord, maar vervang het door ‘die’ of ‘dat’. Ik voer de eenden welke langs de kant liggen. Wij verkopen alleen lampen welke voldoen aan de door fabrikanten gestelde eisen.

Wat of dat wordt?

Het onderwerp in deze zin is wat. Achter de stam word (de stam is het hele werkwoord min de uitgang -en) komt nu wel een t: wordt. Vergelijk ook: Wordt je gevraagd stil te zijn? (je = ‘jou’; stil te zijn is onderwerp)

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven