Inhoudsopgave
- 1 Hoe kom ik aan een ouderschapsplan?
- 2 Is een ouderschapsplan bindend?
- 3 Wat als je geen ouderschapsplan hebt?
- 4 Hoe maak je een omgangsregeling?
- 5 Wat doe je met een ouderschapsplan?
- 6 Waarom is een ouderschapsplan verplicht?
- 7 Wie controleert de uitvoering van het ouderschapsplan?
- 8 Wat staat er in een co ouderschapsplan?
- 9 Wat staat er in een zorgregeling?
- 10 Wat moet er allemaal in een echtscheidingsconvenant staan?
Hoe kom ik aan een ouderschapsplan?
Ouderschapsplan verplicht ouders die getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben (met of zonder gezamenlijk gezag); samenwonende ouders met gezamenlijk gezag.
Is een ouderschapsplan bindend?
De afspraken in het ouderschapsplan zijn bindend als aan vier voorwaarden is voldaan. Jullie moeten het allebei eens zijn geweest met de afspraken toen je ze maakte. Het is bijvoorbeeld niet bindend als je onder bedreiging van je (ex-)partner de afspraken accepteert.
Wat is een goed ouderschapsplan?
In het ouderschapsplan moeten in ieder geval afspraken staan over: Hoe u de zorg en opvoeding regelt en hoe u de omgang met de kinderen regelt. Hoe u elkaar informatie geeft over belangrijke onderwerpen, bijvoorbeeld de schoolkeuze. De kosten van de verzorging en opvoeding van minderjarige kinderen (kinderalimentatie).
Kun je zelf een ouderschapsplan opstellen?
U mag hierover zelf afspraken maken. U kunt bijvoorbeeld als omgangsregeling kiezen voor co-ouderschap. Dan verdeelt u de omgang en zorgtaken gelijk over beide ouders. Sommige zaken moet u verplicht afspreken met elkaar.
Wat als je geen ouderschapsplan hebt?
Het ouderschapsplan als je niet uit elkaar gaat Je hebt veel vrijheid bij het opstellen van het ouderschapsplan. Daardoor is het een persoonlijk document, van toepassing op jullie gezinssituatie. Het kan zelfs prettig zijn om een ouderschapsplan op te stellen ook al hebben jullie geen plannen om uit elkaar te gaan.
Hoe maak je een omgangsregeling?
U mag de omgangsregeling samen maken. U moet in elk geval afspreken waar de kinderen gaan wonen. Op dit adres staan uw kinderen ingeschreven bij de gemeente. Ook spreekt u af wanneer de andere ouder de kinderen ziet.
Kan een ouderschapsplan gewijzigd worden?
Een ouderschapsplan opstellen is verplicht voor ouders die gaan scheiden. Nadat een ouderschapsplan is opgesteld en ondertekend, kan na verloop van tijd de wens of noodzaak ontstaan om het ouderschapsplan te wijzigen. Een ouderschapsplan kan niet zomaar eenzijdig worden gewijzigd.
Wat als er geen ouderschapsplan is?
Wat doe je met een ouderschapsplan?
Het ouderschapsplan is in het leven geroepen om problemen tussen gescheiden ouders met kinderen in te perken. Ouders maken in het ouderschapsplan afspraken over hoe zij de zorg, omgang en opvoeding van hun kind willen regelen na de scheiding. Het ouderschapsplan is sinds 2009 verplicht.
Waarom is een ouderschapsplan verplicht?
Als ouders uit elkaar gaan en er zijn minderjarige kinderen, zijn zij wettelijk verplicht een ouderschapsplan te maken. Het plan regelt afspraken over de verzorging en de opvoeding hun kinderen. Dat geldt voor (nog) gehuwden en geregistreerde ouders, maar ook voor samenwonende ouders met gezamenlijk gezag.
Hoe regel je een omgangsregeling?
Als juridisch ouder heeft u beide recht op omgang met uw kind. U mag de omgangsregeling samen maken. U moet in elk geval afspreken waar de kinderen gaan wonen. Op dit adres staan uw kinderen ingeschreven bij de gemeente.
Wat als moeder omgangsregeling niet nakomt?
Wanneer een ouder de omgangsregeling niet nakomt kan een ouder met gezag aangifte doen wegens onttrekking van het kind aan het gezag. Onttrekking aan het ouderlijk gezag is strafbaar op grond van artikel 279 Wetboek van Strafrecht. Een aantal uitspraken van de Hoge Raad verduidelijken het begrip ‘onttrekken’.
Wie controleert de uitvoering van het ouderschapsplan?
De rechter doet een uitspraak over het ouderschapsplan. Als jullie het met elkaar eens zijn zal de rechter meestal de afspraken uit jullie ouderschapsplan honoreren. Als je uit elkaar gaat na een relatie (dus niet getrouwd of geregistreerd partnerschap) dan gaat het ouderschapsplan niet naar de rechtbank.
Wat staat er in een co ouderschapsplan?
U spreekt zelf af hoe u de omgang met de kinderen en de zorg en opvoeding verdeelt. Bij co-ouderschap komen die afspraken hierop neer: U spreekt gelijke verdeling af van de zorgtaken en opvoedtaken. U neemt samen belangrijke beslissingen en deelt informatie over de kinderen met elkaar.
Is een ouderschapsplan rechtsgeldig?
Het ouderschapsplan is een rechtsgeldig document op het moment dat jij en je (ex-)partner beiden een handtekening zetten onder het ouderschapsplan. Dat geldt ook als jullie later de afspraken hebben gewijzigd, op papier hebben gezet en hebben ondertekend.
Wat als ouderschapsplan niet lukt?
Soms lukt het niet om een ouderschapsplan te maken als u er niet samen uitkomt. In dat geval kunt u wel een verzoek bij de rechtbank indienen om te scheiden. Daarin moet expliciet worden aangegeven waarom het maken van een ouderschapsplan niet gelukt is.
Wat staat er in een zorgregeling?
Zorgregeling. Bij een scheiding worden de afspraken over de zorg voor de kinderen vastgelegd in een ouderschapsplan. Hoe u de zorg en opvoeding concreet verdeelt, beschrijft u in een zorgregeling, deze vormt dus een onderdeel van dit ouderschapsplan. U kunt daarbij hulp krijgen van een advocaat/ scheidingsmediator.
Wat moet er allemaal in een echtscheidingsconvenant staan?
Het echtscheidingsconvenant is een schriftelijke overeenkomst tussen jou en je partner. Hierin staan alle afspraken die jullie hebben gemaakt over de echtscheiding. Hierbij kun je denken aan afspraken over de alimentatie, de boedelverdeling, de woning en het pensioen.
Hoe bindend is een ouderschapsplan?
Is een ouderschapsplan bindend? Zodra het plan door u en uw partner is ondertekend en eventueel door de rechter is bekrachtigd (bij scheiding en ontbinden van een geregistreerd partnerschap), dan is de opgestelde overeenkomst bindend. Het is wel mogelijk om gezamenlijk afspraken te wijzigen.