Inhoudsopgave
Waarom arbeidsvoorwaarden harmoniseren?
Harmonisatie van arbeidsvoorwaarden schept duidelijkheid en biedt voordelen. Op deze manier voorkomt u ongelijkheid in dezelfde functie en realiseert u sneller één gezamenlijke bedrijfscultuur. Ook vereenvoudigt u de personeels- en salarisadministratie. Er kan op verschillende manieren worden geharmoniseerd.
Waarom harmoniseren?
Harmoniseren gaat veelal gepaard met het vernieuwen en modernisering van de arbeidsvoorwaarden. Het is dan ook een uitgelezen moment om de arbeidsvoorwaarden in samenhang met de ondernemingsdoelstellingen tegen het licht te houden.
Welke arbeidsvoorwaarden gaan over bij overgang van onderneming?
Denk hierbij aan zaken als een kortingsregeling op eigen producten, een optie- of aandelenplan, korting op de hypotheekrente of een winstdelingsregeling. Uitgangspunt blijft dat ook deze bedrijfsgebonden arbeidsvoorwaarden zoveel mogelijk één op één overgaan.
Wat zijn de arbeidsvoorwaarden?
Arbeidsvoorwaarden zijn de voorwaarden waarop u werkt. De meest bekende arbeidsvoorwaarden zijn arbeidsduur, salaris en vakantiedagen. U spreekt deze voorwaarden af met uw werkgever en laat deze vastleggen in een arbeidsovereenkomst. Vaak staan er ook arbeidsvoorwaarden in een cao.
Wat als je bedrijf wordt overgenomen?
Als het bedrijf waar je werkt of een onderdeel daarvan, wordt overgenomen door een ander bedrijf, noem je dat een overname. Als je meegaat naar het nieuwe bedrijf, dan blijft je arbeidsovereenkomst of contract vaak zoals het was bij je oude werkgever.
Wat houdt harmonisatie in?
Harmoniseren betekent op elkaar afstemmen. De term harmonisatie wordt zeer regelmatig binnen de Europese Unie gebruikt. Er wordt mee bedoeld dat de nationale wetgevingen op elkaar moeten worden afgestemd; ook de (belasting)tarieven moeten dichter naar elkaar toegroeien.
Wat houdt de Wet harmonisatie kinderopvang en peuterspeelzaalwerk in?
Met ingang van de wetswijziging per 1 januari 2018 maakt het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen (LRK) geen onderscheid meer tussen kinderdagopvang en de voormalige peuterspeelzalen. Sindsdien kunnen werkende ouders voor elke geregistreerde voorschoolse voorziening kinderopvangtoeslag aanvragen.
Wat is een overname van onderneming?
Van overgang van de onderneming is sprake, wanneer de overnemer is te zien als de voortzetter van de onderneming, daar deze in de situatie verkeert waarin hij dezelfde of vergelijkbare activiteiten kan gaan ontplooien. Bij het overnemen van de exploitatie moet de identiteit van de onderneming bewaard blijven.
Wat valt er onder primaire arbeidsvoorwaarden?
Soorten arbeidsvoorwaarden Primaire arbeidsvoorwaarden zijn de zaken waarover u en uw werkgever bijna altijd afspraken maken. Zoals het salaris dat u gaat verdienen of het aantal uren dat u werkt. Uw secundaire arbeidsvoorwaarden zijn de voorwaarden die daar bovenop komen.
Wat valt er allemaal onder secundaire arbeidsvoorwaarden?
Belangrijkste secundaire arbeidsvoorwaarden:
- Dertiende maand. Extra maandsalaris aan het einde van het jaar.
- Prestatiebeloning.
- Verzekeringen voor je personeel.
- Vervoersmiddel.
- Telefoon van de zaak.
- Kerstpakketten en cadeaus.
- Opleiding.
- Sport en ontspanning.
Welke rechten heb ik als het bedrijf wordt overgenomen?
Als u een bedrijf overneemt, moet u ook alle werknemers overnemen. U mag niets veranderen aan hun rechten en plichten. Zo behouden zij hun salaris, verlofdagen en alles wat er verder is afgesproken in hun oude arbeidscontract. Dat geldt ook voor zieke werknemers.
Wat als bedrijf verkocht wordt?
Arbeidsovereenkomst medewerker blijft in stand na bedrijfsovername. Wanneer de bedrijfsovername (activa-passiva-transactie) wordt gekwalificeerd als overgang van onderneming, wil dat zeggen dat de medewerker van rechtswege mee over wordt genomen. Hij behoudt daarbij alle rechten en plichten die hij voorheen had.