Inhoudsopgave
Welke soorten vormen van epilepsie zijn er?
Epileptische aanvallen zijn grofweg onder te verdelen in drie typen, namelijk focale aanvallen (voorheen partiële aanvallen genoemd), gegeneraliseerde aanvallen en aanvallen met een (vooralsnog) onbekend begin.
Hoe ziet een epileptische aanval eruit?
Er zijn verschillende soorten aanvallen bij epilepsie. De één is bewusteloos, valt en gaat schokken. De ander voelt vreemde tintelingen of hoort vreemde geluiden. Of iemand staart een korte periode voor zich uit en reageert niet.
Hoe verloopt een epileptische aanval?
Bij een epileptische aanval is er een plotselinge verstoring in de hersenen. Door die ‘kortsluiting’ heb je even geen controle meer over je lichaam. Er bestaat niet één soort epilepsie. De meest bekende epileptische aanval is als iemand op de grond valt, even buiten bewustzijn is en gaat schokken met armen en benen.
Wat is een epileptisch insult?
Bij epilepsie vindt ‘kortsluiting’ plaats in een bepaald gebied van de hersenen. Dat uit zich in een aanval waarbij u de controle over uw lichaam even kwijtraakt. Zowel volwassenen als kinderen kunnen epilepsie krijgen.
Hoe vaak komt epilepsie voor?
In Nederland hebben ongeveer 200.000 mensen epilepsie. Iedereen kan op iedere leeftijd epilepsie krijgen, maar het komt het vaakst voor bij kinderen, ouderen en mensen met een verstandelijke beperking.
Wat gebeurd er bij een gegeneraliseerde aanval?
Bij deze aanvallen kun je wel of niet bij bewustzijn zijn. Generaliseerde aanvallen: Deze starten in beide hersenhelften tegelijk. Dat gebeurt vaak plotseling zonder waarschuwing. Bij deze aanvallen ben je meestal niet bij bewustzijn.
Wat kan een epileptische aanval uitlokken?
Enkele uitlokkende factoren zijn: Overmatig alcohol-, drugs- en medicijngebruik. Dit kan gelden bij zowel langdurig alcoholmisbruik als bij éénmaal veel te veel drinken. Een overdosis drugs of medicijnen – bijvoorbeeld antidepressiva en amfetamines – kan ook een aanval uitlokken.
Doet een epileptische aanval pijn?
Na een epileptische aanval kan de betrokkene kortdurend verward zijn of klachten hebben van vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn of een tijdelijk verminderde functie van een arm en/of been.
Wat doe je bij een gegeneraliseerde aanval?
Bij de meeste soorten aanvallen is eerste hulp niet nodig De meeste epileptische aanvallen stoppen binnen enkele minuten. Het is wel belangrijk om gevaarlijke situaties die tijdens een aanval kunnen ontstaan, te vermijden. Bij een status epilepticus moet de patiënt altijd naar het ziekenhuis.
Wat is epilepsie Wat zijn risicofactoren?
Vaak is de oorzaak van epilepsie niet bekend. Hoe graag mensen het ook willen weten. Soms is een beschadiging in de hersenen of in het hersennetwerk de bron, soms speelt erfelijkheid een rol. Bij meer dan de helft van de mensen met epilepsie is geen oorzaak te vinden.