Hoe lang betaalt werkgever bij ziekte bediende?

Hoe lang betaalt werkgever bij ziekte bediende?

Hoe lang heeft een werknemer recht op gewaarborgd loon? Arbeiders en bedienden hebben een periode van 30 dagen recht op gewaarborgd loon ten laste van hun werkgever. Bij arbeiders zijn enkel de eerste zeven dagen volledig ten laste van jou als werkgever.

Wie betaalt ziekte bediende?

Ben je bediende, dan betaalt je werkgever je loon van de eerste maand volledig uit. Het gewaarborgd loon van een arbeider bedraagt twee weken loon. Als je langer dan 1 maand ziek bent of dan die twee weken, springt het RIZIV bij.

Hoe lang ziek voor ziekenkas?

Je normale loon wordt uitbetaald bij een ziekte die minder dan 14 dagen duurt (volgens het medisch attest). Als een ziekte langer duurt dan 14 dagen, ontvang je je normale loon gedurende 4 weken. Daarvan komt een deel van je werkgever en wordt het ander deel bijgepast door het ziekenfonds.

Hoelang heb je recht op gewaarborgd loon zelfstandige?

Als zelfstandige heb je recht op een uitkering vanaf de eerste dag van je arbeidsongeschiktheid, op voorwaarde dat je minstens acht dagen arbeidsongeschikt bent. Je arbeidsongeschiktheid begint te lopen vanaf de datum die je behandelend arts op het getuigschrift vermeldt.

Hoeveel dagen mag je ziek zijn op werk?

Loonvrije wachtdagen Meestal krijgt u vanaf de 1e dag van uw ziekte loon doorbetaald, maar u kunt te maken krijgen met wachtdagen. De werkgever hoeft dan over de 1e dag of de 1e 2 dagen geen loon te betalen. Dit mag, als dit in uw arbeidsovereenkomst of cao staat. Wachtdagen gelden niet bij elke ziekmelding.

Wie betaald ziekte Corona?

Ze worden betaald zoals voor elke andere ziekte: – 30 dagen gewaarborgd loon betaald door de werkgever; – ziekte uitkering achteraf.

Wie betaalt wat bij een arbeidsongeval?

In principe ontvang je tijdens de eerste 30 kalenderdagen van de arbeidsongeschiktheid gewaarborgd loon van jouw werkgever, ongeacht je leeftijd of anciënniteit. Vanaf de 31ste dag ontvang je rechtstreeks van de arbeidsongevallenverzekeraar een uitkering die overeenstemt met 90 procent van je gemiddeld dagloon.

Wat moet je doen als je ziek bent en moet werken?

Als je arbeidsongeschikt wordt, moet je dit altijd onmiddellijk aan je werkgever melden (dat kan bijvoorbeeld via telefoon, iemand van de familie of een collega, …). Dit is verplicht, ook al zegt het arbeidsreglement of een cao hier niets over.

Wat te doen bij ziekte als zelfstandige?

De eerste stap is de belangrijkste om het recht te openen op terugbetaling van medische kosten en ondersteuning bij ziekte en ongeval: sluit aan bij een sociaal verzekeringsfonds en betaal je sociale bijdragen. Je ontvangt dan een attest. Vervolgens sluit je met dit attest aan bij een ziekenfonds.

Wat is gewaarborgd loon voor zelfstandigen?

De naam zegt het helemaal: de verzekering Gewaarborgd Inkomen beschermt jouw inkomen als zelfstandige wanneer je niet kan werken bij ziekte of na een ongeval. Je krijgt dan elke maand een vervangingsinkomen, bovenop de eventuele uitkering van je ziekenfonds.

Hoe vaak mag je ziek melden?

Drie keer ziek betekent verzuimgesprek met leidinggevende Als werkgever mag je niet vragen naar de aard van de klachten of de reden waarom iemand zich ziek meldt, maar een werknemer mag dit uiteraard zelf wel vertellen. Let als werkgever op met de verslaglegging hiervan.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven