Inhoudsopgave
Waarom testen op dieren?
Dierproeven zijn vaak nodig om de kwaliteit en veiligheid van medicijnen, stoffen en voeding te testen. De overheid bekijkt daarbij steeds hoeveel leed een proefdier ondervindt. En weegt dit af tegen de risico’s voor de mens wanneer geen dierproeven worden gedaan.
Hoeveel geld kosten dierproeven?
Het doen van dierproeven kost veel geld, jaarlijks naar schatting 250 miljoen euro (Stichting Informatie Dierproeven, eigen berekening) in Nederland. Niet alleen de experimenten zelf, maar ook de proefdieren en hun verzorging en huisvesting is heel duur.
Wat is er slecht aan dierproeven?
Bij de proeven worden dieren vaak in hun welzijn aangetast, bijvoorbeeld omdat ze opzettelijk ziek gemaakt worden. Ze ervaren pijn en stress en worden na de test meestal gedood. Helaas wordt er steeds meer gewerkt met genetisch gemodificeerde dieren.
Hoe werkt een dierproef?
Een dierproef? Een dierproef is een test op levende gewervelde (dieren met botten en wervels) dieren, die dit helemaal niet prettig vinden. De proef mag niet zomaar uitgevoerd worden, het moet een duidelijk doel hebben. Zo worden er bijvoorbeeld medicijnen getest op dieren.
Hoe wordt er getest op dieren?
Het hangt af van het soort stof en waar het voor gebruikt gaat worden hoe het getest wordt. Dieren kunnen gedwongen worden iets door te slikken of via de neus in te ademen, het wordt op de huid of in de ogen gesmeerd, geïnjecteerd of ingebracht in andere lichaamsopeningen.
Hoeveel dieren sterven aan dierproeven?
Wereldwijd wordt het aantal dieren dat jaarlijks gebruikt wordt in dierproeven geschat op 192 miljoen, waarvan bijna 10 miljoen dieren in Europa.
Wat is een alternatief voor dierproeven?
Vervanging proeven met dieren Proeven met dieren zo veel mogelijk vervangen door humane, proefdiervrije methoden. Bijvoorbeeld door computersimulaties waarin biologische processen in het menselijk lichaam worden nagebootst. Of door onderzoek waarbij onderzoekers menselijk weefsel gebruiken.
Wat wordt er allemaal getest op dieren?
Zo’n 33% van de dierproeven wordt uitgevoerd om medicijnen en vaccinaties te ontwikkelen en te testen. Hierbij worden dieren, net als bij andere onderzoeken naar ziektes, genetisch gemanipuleerd of ingespoten met iets of verwond om de betreffende ziekte of aandoening te creëren.
Wat wordt er getest op dieren?
Zo wordt er bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar vee-ziektes, medicijnen en de beste manieren om zo veel mogelijk dieren dicht op elkaar te houden en ze toch zo gezond mogelijk te houden. Daarnaast wordt nog 0,5% van de dieren gebruikt voor het testen van diervoeding en andere diergerelateerde doelen.
Wat mag niet meer getest worden op dieren?
In Europa is het sinds 2013 verboden om make-up, shampoo, mascara en andere cosmetica te testen op proefdieren.
Hoe wordt een dierproef uitgevoerd?
In toxiciteits- en veiligheidsonderzoek worden teststoffen in verschillende doseringen en op alle denkbare manieren toegediend aan proefdieren: oraal door te slikken of rechtstreeks in de maag gebracht met een sonde, via de neus met aerosol-maskers, op de huid gesmeerd, in de ogen gedruppeld, geïnjecteerd in de …
Wat hebben we geleerd van dierproeven?
Wat hebben we geleerd van dierproeven? Dankzij dierproeven is veel kennis over ons eigen lichaam en dat van dieren verkregen. Met deze kennis zijn onder meer medicijnen en vaccins ontwikkeld tegen ziekten. Sommige ziekten zijn hierdoor in Nederland zelfs helemaal verdwenen.