Wat is een exocriene klier?

Wat is een exocriene klier?

Type van klier dat stoffen afscheidt aan het oppervlak van het lichaam of in andere organen door een kanaal. Voorbeelden van exocriene klieren zijn de pancreas (of de alvleesklier), de speekselklieren, de zweetklieren en de borstklieren.

Welke klier is endocrien en Exocrien?

Klieren bij dieren worden onderscheiden in: Endocriene klieren zijn de klieren met interne secretie. Endocriene klieren geven hun product direct af aan het bloed of andere organen binnen in het lichaam. Exocriene klieren zijn de klieren met externe secretie.

Wat betekent Merocrien?

Exocriene klieren kunnen merocrien, apocrien of holocrien zijn. Dit betekent dat secretiegranula worden uitgescheiden via exocytose zonder veel verandering van de cel (merocrien), dat een deel van het cytoplasma meegaat (apocrien; melksecretie) of dat de hele cel zijn inhoud uitstort en te gronde gaat (holocrien).

Welke klieren zijn buisvormig?

De benaming “tubulo-alveolair” wordt gebruikt voor klieren en klierweefsels die beginnen als een buisvormige vertakking en uitmonden in een alveool. Voorbeelden van dergelijke klieren zijn de speekselklieren en de melkklier.

Wat betekent Kliertje?

Klein orgaan dat speciale stoffen afscheidt (secretie) die een rol spelen in het lichaam. Er zijn klieren met inwendige afscheiding zoals bijvoorbeeld lymfe of hormonen en klieren met uitwendige afscheiding zoals bv melkklieren of zweetklieren.

Wat betekent Holocrien?

als kliercellen zich volledig omzetten in het klierproduct zoals bijvoorbeeld bij de talgklier.

Wat zijn Klierproducten?

Klieren die wel een afvoergang hebben heten exocrien, of klieren ‘met uitwendige afscheiding’. Hun klierproduct komt in het ‘uitwendig milieu’ (buiten het lichaam) terecht. Voorbeelden van deze klieren zijn de speekselklieren (en overige spijsverteringsklieren), zweetklieren, talgklieren.

Waar ligt de endocriene klier?

Dit zijn organen zonder afvoerbuis naar buiten of naar een inwendige holte, die hun produkten, de hormonen, rechtstreeks aan het bloed afgeven. Tot de endocriene klieren rekent men de hypofyse, de schildklier, de bijschildklier, de bijnier, en de eilandjes van Langerhans in de alvleesklier.

Wat is een klier in het lichaam?

Orgaan of groep van cellen die stoffen maken die nodig zijn op een andere plek in het lichaam. Er zijn twee soorten klieren: exocriene en endocriene klieren. Exocriene klieren geven stoffen af via buisjes aan bijvoorbeeld de huid (zweetklieren) of het spijsverteringskanaal (bijvoorbeeld de alvleesklier).

Wat voor klier is de talgklier?

De talgklieren, smeerklieren of glandulae sebiparae zijn in de huid van zoogdieren gelegen holocriene klieren. Deze klieren produceren talg.

Waar zitten de klieren in het menselijk lichaam?

Op verschillende plekken in het lichaam zitten groepen lymfeklieren. Ze vormen samen met de lymfebanen het lymfestelsel. Belangrijke groepen lymfeklieren zitten in de hals (1), langs de luchtpijp (2), in de oksels (3), bij de longen (4), in de buikholte (5), in het bekken (6) en in de liezen (7).

Een hormoon is een stof (biomolecuul) die in een organisme door een klier wordt aangemaakt, vervolgens aan het bloed wordt afgegeven, waarna het hormoon elders in het lichaam de werking van een orgaan beïnvloedt. Het klierproduct komt terecht in het inwendig milieu, veelal het bloed.

Welke klieren zitten in je hals?

Lymfeklieren zitten bijvoorbeeld in de hals, oksels en liezen. Lymfeklieren in uw hals kunnen opzwellen bij een ontsteking van keel, neus, oor, kaak of huid. Ze zorgen ervoor dat de ontsteking niet verder gaat naar de rest van uw lichaam. Een vergrote lymfeklier in de hals kan meestal geen kwaad.

Welke hormonale klieren zijn er?

Hormonen worden gemaakt in een verschillende klieren:

  • Hypothalamus en hypofyse.
  • Pijnappelklier of epifyse.
  • Schildklier en bijschildklieren.
  • Bijnieren.
  • Alvleesklier of pancreas.
  • Thymusklier of zwezerik.
  • Eierstokken of zaadballen.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven