Welke bevoegdheden heeft de AVA?

Welke bevoegdheden heeft de AVA?

De AVA maakt weliswaar geen beleid, maar is wel bevoegd het beleid van het bestuur te monitoren. Sommige beslissingen binnen een vennootschap kunnen enkel door de algemene vergadering genomen worden. Deze zijn het benoemen en afzetten van bestuurders en commissarissen en hun vergoeding bepalen.

Hoeveel macht heeft een aandeelhouder?

Het bestuur heeft tot op grote hoogte echter de touwtjes in handen: de aandeelhoudersvergadering mag immers geen specifieke instructies geven, maar mag enkel algemene lijnen uitzetten voor het beleid van de vennootschap. De macht van de aandeelhouders in een vennootschap is dus beperkt.

Wie moet aanwezig zijn bij algemene vergadering?

Niet iedereen mag de algemene vergadering bijwonen In eerste instantie moeten alle aandeelhouders worden opgeroepen. Dit zijn de houders van aandelen met stemrecht én de houders van aandelen zonder stemrecht. Ook de bestuurders of zaakvoerders en de commissaris(sen) moeten worden uitgenodigd voor de jaarvergadering.

Welk orgaan is volgens de wet bevoegd om het bestuur van een BV te ontslaan?

Een bestuurder kan te allen tijde worden geschorst of ontslagen door het orgaan dat tot benoeming van het bestuur is bevoegd (art. 2:134 lid 1 BW). Gewoonlijk is dit de algemene vergadering (art. 2:132 lid 1 BW), tenzij sprake is van toepassing van het volledige structuurregime (art.

Welke rechten heeft u als aandeelhouder?

Rechten van aandeelhouders recht op dividend; recht om een vergadering bijeen te roepen; recht om een verzoek om een enquêteprocedure in te dienen; stemrecht tijdens een aandeelhoudersvergadering.

Wie ondertekent de notulen AVA?

Wie is verantwoordelijk voor de notulen ava ondertekening? De notulen aandeelhoudersvergadering worden ondertekend door de voorzitter en de secretaris.

Wat zijn de rechten van een aandeelhouder?

Rechten van aandeelhouders

  • recht op dividend;
  • recht om een vergadering bijeen te roepen;
  • recht om een verzoek om een enquêteprocedure in te dienen;
  • stemrecht tijdens een aandeelhoudersvergadering.

Kan je een aandeelhouder ontslaan?

Aandeelhouder en de geschillenregeling Met de geschillenregeling kan een aandeelhouder gedwongen worden zijn aandelen over te dragen aan de andere aandeelhouder. Dit wordt uitstoting genoemd. Ook kan een aandeelhouder gedwongen worden de aandelen van de ander over te nemen. Dit wordt uittreding genoemd.

Wie is voorzitter algemene vergadering?

Iedere algemene vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter van de raad van bestuur of, bij diens afwezigheid, door een gedelegeerd-bestuurder of, bij diens afwezigheid, door de oudste bestuurder. De voorzitter duidt de secretaris aan, die niet noodzakelijk aandeelhouder of bestuurder dient te zijn.

Wie moet verslag algemene vergadering tekenen?

Wie ondertekent? De notulen moeten aan het einde van de vergadering ondertekend worden door de voorzitter van de algemene vergadering, door de secretaris en door alle op dat ogenblik nog aanwezige mede-eigenaars of hun gevolmachtigden.

Wie ontslaat het bestuur?

In de vereniging is het orgaan dat iemand in zijn bestuursfunctie heeft benoemd, ook degene die hem kan ontslaan. Tenzij in de statuten anders is geregeld, is dit de Algemene Vergadering (ALV). Wettelijk kan dit zonder opgaaf van redenen, maar meestal zal dit in de praktijk natuurlijk wel gebeuren.

Welke beslissingen door het bestuur aan de algemene vergadering moeten worden voorgelegd?

Ook gedurende het boekjaar kunnen besluiten aan de aandeelhouders voorgelegd worden, zoals bij het wijzigen van de statuten of het ontslaan van een bestuurder.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven