Inhoudsopgave
- 1 Wat zijn de voordelen van paardrijden?
- 2 Is paardrijden goed voor je conditie?
- 3 Wat doet paardrijden?
- 4 Is paardrijden zielig?
- 5 Is paardrijden goed voor je buikspieren?
- 6 Welke spieren gebruik je bij het paardrijden?
- 7 Wat vinden paarden van paardrijden?
- 8 Is paardrijden slecht voor de rug van het paard?
Wat zijn de voordelen van paardrijden?
Met paardrijden train je bijna alle spieren in je hele lichaam: van schouders en armen tot bovenbenen, buikspieren, bilspieren en rug. Paardrijden is dan ook een uitstekende sport om sterker te worden. Bovendien worden je spieren gestretcht, wat ervoor zorgt dat ze niet ál te groot worden.
Is paardrijden goed voor je conditie?
Nicoline: ‘Het is geen intensieve sport, maar tegelijkertijd is een gemiddelde training wel een redelijke cardiofitness workout. Anders gezegd: paardrijden zorgt vaak voor een verhoogde hartslag. De gemiddelde ruiter heeft dan ook een redelijke conditie.
Waarom Ruiterfitness?
Je vergroot je lenigheid. Korte spieren zijn stijf. Door stijve spieren wordt het moeilijker om de bewegingen van je paard te kunnen volgen. Een goed Ruiterfitness programma traint dus niet alleen spierkracht, maar zorgt er ook voor dat je spieren op een goede lengte zijn.
Wat doet paardrijden?
Samen trainen voor een wedstrijd, samen de natuur in of samen die ene sprong wagen. Het zijn momenten die je bij blijven, de rest van je leven. Paardrijden maakt je fysiek sterken geeft mentale kracht en ontspanning. Iedereen kan paardrijden of van paarden genieten, maar dat wist je als paardenliefhebber al.
Is paardrijden zielig?
Ondanks dat paardrijden zielig is valt het in Nederland allemaal wel mee. Het Nederlands paard heeft een vrij rustig bestaan. Hij hoeft maar een uurtje per dag te werken, de rest van de tijd brengt hij in de weide of op stal door. Er is geen gevaar van roofdieren en voedsel wordt zelfs naar het paard toegebracht.
Hoe vaak moet je naar je paard?
Een paard dient minimaal 2 keer per dag buiten de stal te komen. Bijvoorbeeld een keer voor de training en een keer minimaal 1 uur weidegang of vrije beweging in een paddock. Indien er geen training plaatsvindt, dient er sprake te zijn van minimaal 2 uur weidegang of paddock.
Is paardrijden goed voor je buikspieren?
‘Paardrijden is een goede training voor je buik-, rug- en bekkenspieren. Je core stabilty wordt er alleen maar beter door en dat is precies wat je nodig hebt in de strijd tegen bekkeninstabiliteit. Dat wil niet zeggen dat je snel weer kunt rijden als je last hebt van bekkeninstabiliteit.
Welke spieren gebruik je bij het paardrijden?
Een belangrijke spiergroep om te kunnen paardrijden is je core: je romp, buik- en rugspieren. Deze gebruik je onder andere om recht in het zadel te blijven zitten. Span je deze spieren te zeer aan, word je stijf in het lichaam, ga je niet soepel mee met de bewegingen van het paard en botst je te hard in het zadel.
Wat is Ruiterfit?
Door middel van Ruiterfit ontwikkelen de ruiters een betere lichaamsbewustwording en controle. Bij Ruiterfit is niet alleen de fysieke training van belang, ook mentaal wordt de ruiter getraind, alleen en samen met je paard. Door altijd weer vanuit je eigen kracht te denken en te handelen, word je een winnaar.
Wat vinden paarden van paardrijden?
Niemand vraagt wat het dier daarvan vindt. Als paarden hun disciplines zelf zouden kiezen, zouden de spelen misschien bestaan uit gras eten, lummelen en korte draf. Wilde exemplaren springen echt niet eindeloos over hekken en trekken alleen uit noodzaak af en toe een sprintje.
Is paardrijden slecht voor de rug van het paard?
Ook bij het paardrijden wordt de rug intensief belast en vaak overbelast door onvoldoende rompstabiliteit. Blokkades in de onderrug zorgen voor pijnklachten in die regio, soms met lichte uitstraling naar bil of been. Verder zorgen deze blokkades op lange termijn voor een scheefheid in de diepe rug- en buikspieren.
Hoe vaak per week je paard rijden?
Daar zit wat in: om vooruit te gaan en bepaalde technieken onder de knie te krijgen is vijf tot zes keer per week oefenen noodzakelijk. En wanneer je iets wil beheersen wordt het ook leuker om te doen wat als gevolg heeft dat je meer gaat oefenen.