Inhoudsopgave
Hoeveel vitamine D Mag je als je zwanger bent?
Er is onvoldoende kennis over de veiligheid voor het ongeboren kind van een hoge dosis vitamine D per week, per twee weken of per maand. Het is daarom beter om tijdens de zwangerschap te kiezen voor een dagelijkse dosering, met als maximum 4000 IE per dag (de aanvaardbare bovengrens van de Gezondheidsraad).
Waarom wordt extra vitamine D geadviseerd bij zwangerschap?
Het helpt bij een goede groei van zijn botten en tanden. De eerste tandjes vormen zich namelijk al tijdens je zwangerschap onder zijn tandvlees. Ook kan vitamine D een laag geboortegewicht bij je baby helpen voorkomen.
Welke vitaminen mag je nemen tijdens zwangerschap?
6 belangrijke vitamines en mineralen op een rijtje:
- Foliumzuur. Foliumzuur (vitamine B11) is een belangrijk vitamine tijdens je zwangerschap.
- Calcium. Nu je zwanger bent, kan je lichaam wel wat extra calcium gebruiken.
- Vitamine D.
- IJzer.
- Vitamine C.
- Vitamine A.
Wat moet je gebruiken als je zwanger bent?
De Gezondheidsraad adviseert om, naast gezond eten, elke dag 400 microgram foliumzuur te slikken als je zwanger wilt worden, en dit tot de tiende week van je zwangerschap te blijven doen.
Hoe lang moet je foliumzuur slikken tijdens de zwangerschap?
Voor de zwangerschap heb je extra van deze vitamine nodig. Slik elke dag een tablet van 0,4-0,5 milligram foliumzuur tot en met de 10e week van je zwangerschap. De tabletten zijn zonder recept bij de drogist of apotheek verkrijgbaar. Het duurt ongeveer 4 weken voordat er extra foliumzuur in je lichaam opgenomen is.
Hoeveel D per dag?
400 IE vitamine D staat gelijk aan 10 microgram (µg). Voor vrouwen en mannen van 65 jaar of ouder wordt een adequate inname van 20 microgram per dag gesteld. Er is geen Algemene Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) vastgesteld door de gezondheidsraad.
Wat doet teveel aan vitamine D?
Als je lange tijd teveel vitamine D inneemt kan dit schade aan je hart, nieren en bloedvaten veroorzaken. Ook kun je misselijk, slaperig, een verminderde eetlust of obstipatie ervaren als je teveel vitamine D inneemt.
Waarom geen vitamine A tijdens zwangerschap?
Te veel vitamine A verhoogt de kans op aangeboren afwijkingen. Als je zwanger bent krijg je daarom het advies om geen supplementen te slikken met vitamine A, geen lever te eten en het gebruik van leverproducten te beperken. Lever, smeerleverworst en paté bevatten namelijk veel vitamine A.
Welke vitamines niet bij zwangerschap?
Naast foliumzuur en vitamine D heb je geen extra vitamines nodig. Waarom het gebruik van alle andere supplementen (zoals een multivitamine) niet aanbevolen, leggen we je hier uit. Als je dagelijks een multivitamine slikt omdat je eetpatroon niet zo gezond is, dan wordt je daar helaas niet gezonder van.
Welke Davitamon foliumzuur?
Davitamon Foliumzuur met Vitamine D3 is speciaal ontwikkeld voor vrouwen die zwanger willen worden of zwanger zijn. Het voorziet in de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid extra foliumzuur en vitamine D3 zoals geadviseerd wordt door de Gezondheidsraad.
Wat moet je niet doen als je zwanger bent?
Wat mag je niet als je zwanger bent?
- Rauwe eieren of producten die met rauwe eieren gemaakt worden.
- Rauw vlees of rauwe of gerookte vis.
- Roofvissen zoals tonijn, zwaardvis, haai, snoekbaars of koningsmakreel.
- Nederlandse rivierpaling.
- Soja in grote hoeveelheden.
- Kaas die van rauwe melk is gemaakt.