Inhoudsopgave
- 1 Welke schadeverzekeringen worden door de vereende tegen een verlaagde premie aangeboden aan mensen met problematische schulden?
- 2 Wat gebeurt er als iemand met grote schulden niet in aanmerking komt voor de minnelijke regeling?
- 3 Wat doet de vereende?
- 4 Wat te doen bij problematische schulden?
- 5 Wat kan de gemeente doen voor mensen met financiële problemen?
- 6 Is budgetbeheer verplicht bij schuldhulpverlening?
Welke schadeverzekeringen worden door de vereende tegen een verlaagde premie aangeboden aan mensen met problematische schulden?
18 december 2020 – Vanaf vandaag, 18 december 2020, is het voor alle klanten van schuldhulpverleners mogelijk om bij de Vereende een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) en een inboedelverzekering af te sluiten tegen een verlaagde premie.
Wat wordt verstaan onder problematische schulden?
Van problematische schulden is sprake indien redelijkerwijs is te voorzien dat een rechthebbende niet zal kunnen voortgaan met het betalen van zijn schulden, of hij heeft opgehouden te betalen.
Wat gebeurt er als iemand met grote schulden niet in aanmerking komt voor de minnelijke regeling?
Is een minnelijk traject onmogelijk? Dan kunt u aan de rechter om schuldsanering via de Wet schuldsanering natuurlijke personen (WSNP) vragen. Dit heet het wettelijk traject. Lees meer over de aanvraag bij de rechtbank van een wettelijke schuldsaneringsregeling.
Waarom schuldhulpverlening?
Mensen met problematische schulden kunnen een beroep doen op gemeentelijke schuldhulpverlening. Effectieve schuldhulpverlening draagt bij aan de bestrijding van armoede en geeft mensen meer mogelijkheden om te participeren in het sociale en maatschappelijke leven.
Wat doet de vereende?
De Vereende is gespecialiseerd in het verzekeren van bijzondere risico’s en/of mensen die moeite hebben om zich ergens anders te verzekeren, bijvoorbeeld vanwege een minder gunstig verzekeringsverleden of omdat het te verzekeren object door andere maatschappijen als een te groot risico wordt gezien.
Welke autoverzekering accepteert altijd?
Je kunt dus altijd een nieuwe aanvraag doen bij een andere verzekeraar. Over het algemeen zijn de grotere verzekeraars minder streng in hun acceptatiebeleid: Ohra, Univé, Centraal Beheer Achmea en Nationale Nederlanden. Bij deze verzekeraars is de kans op het acceptatie het grootst.
Wat te doen bij problematische schulden?
Voor gratis advies en hulp bij het oplossen van uw schulden gaat u naar uw gemeente. Elke gemeente heeft hiervoor een eigen regeling. U kunt ook naar het Juridisch Loket of het maatschappelijk werk. Zij kunnen u in contact brengen met een erkende schuldhulpverlener.
Heb ik recht op schuldhulpverlening?
Om in aanmerking te komen voor een schuldregeling, moet u voldoen aan een aantal voorwaarden: U mag geen nieuwe schulden maken en moet de vaste lasten op tijd betalen. U ondertekent een schuldregelingsovereenkomst. U moet de maximale afloscapaciteit inzetten voor de aflossing van de schulden.
Wat kan de gemeente doen voor mensen met financiële problemen?
Wat doet de gemeente om mij te helpen bij schulden?
- Minnelijk traject.
- Wettelijk traject (wsnp)
- Budgetbeheer.
- Budgetadvies.
- Cursussen en trainingen over omgaan met en voorkomen van schulden.
- Maatschappelijk werk.
- Hulp bij het vinden van werk.
Waarom WGS?
Waarom is de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (hierna: Wgs) gewijzigd? De wijziging van de Wgs dient twee doelen, namelijk: Betere ontsluiting van persoonsgegevens als middel om schuldhulpverlening effectiever te maken; Voor schuldhulpverlening is veel informatie nodig over de (financiële) situatie van de inwoner.
Is budgetbeheer verplicht bij schuldhulpverlening?
Nee, budgetbeheer is in principe niet verplicht, maar kan wel als voorwaarde worden gesteld door je gemeente om in aanmerking te komen voor een bijstandsuitkering of voor schuldhulpverlening of door een schuldeiser om een betalingsregeling te kunnen treffen.