Inhoudsopgave
Wat is een zelforganisatie?
Bij zelforganisatie werkt elke groep naar hetzelfde doel van de organisatie toe. De beslissingsbevoegdheid ligt niet bij een hoger management of directie maar is gestructureerd verdeeld binnen het hele proces en door de hele organisatie.
Wat is een zelforganiserend team?
Zelforganiserend teams definitie: Een relatief vaste groep van medewerkers (10-15) die gezamenlijk verantwoordelijk is voor het totale proces waarin een product of dienst tot stand komt dat aan een interne of externe klant geleverd wordt. Zelforganisatie kan goed omgaan met de soms vele variaties in werk en aanbod.
Waarom zelforganisatie?
Zelforganisatie stimuleert een noodzakelijke beweging van “medewerkers beheersen en controleren” naar “kundige professionals vertrouwen”. Een beweging waarin niet meer vóór medewerkers, maar mét medewerkers wordt gedacht over werk. Wanneer zelforganisatie goed uitgevoerd wordt leidt dit tot meer tevreden medewerkers.
Wat is een zelforganiserende werkomgeving?
De zelforganiserende teams zijn resultaatverantwoordelijk, zij realiseren zelf teamdoelen en bepalen zelf hoe ze dat doen. Zelforganisatie sluit aan bij de wens om medewerkers meer verantwoordelijkheid te geven en klanten centraal te stellen.
Wat is het verschil tussen een zelfsturend en een zelforganiserend team?
Een zelfsturend team bepaalt zelfstandig de teamdoelen en kaders en beoordeelt zichzelf. Binnen de algehele kaders van de organisatie, uiteraard. Bij zelforganiserende teams zijn de hoofddoelen en kaders van tevoren vastgesteld.
Wat houdt zelfsturing in?
Een eigen koers kiezen en weten te realiseren in en buiten de organisatie, rekening houdend met de eigen sterke en zwakke kanten, interessen, waarden en ambities.
Waarom zelforganisatie niet werkt?
Zij hebben vaak een afgebakend takenpakket en nemen hun verantwoordelijkheden. Wanneer zij hun werk niet goed doen, zijn er namelijk grote gevolgen die klanten direct merken, en dit willen ze graag voorkomen. Maar wanneer er meer dan vijf mensen in een zelfsturend team zitten, ontstaan de problemen.
Wat is het verschil tussen zelfsturing en zelforganisatie?
Het verschil tussen zelforganisatie en zelfsturing zit in wie de kaders en daarmee het doel bepaald. Bij zelforganisatie bepaalt de manager het doel, in samenwerking met het team. Bij zelfsturing doet het team dit zelf en bepaalt dus zelf haar richting. Vaak in multidisciplinaire teams.
Wat is zelforganisatie in de zorg?
In een zelfsturing of zelforganisatie zie je dat er meer wordt samengewerkt met andere disciplines en over organisatiegrenzen heen. Dat betekent voor cliënten een integrale aanpak met invalshoeken van verschillende disciplines zodat de beste zorg voor de cliënt ontstaat.
Hoe kom je tot zelfsturing?
Wees heel open in hoe het gaat. Durf twijfels te benoemen, geef aan wat beter kan, maar bovenal vier de successen die al geboekt zijn. Maak aanpassingen die nodig zijn: experimenteer en ga op zoek naar de vorm die bij de organisatie en het team past. Tenslotte, zelfsturing is maatwerk!
Hoe werkt een zelfsturend team?
Werken in zelfsturende teams geeft de medewerkers meer eigen verantwoordelijkheid, en dus motivatie en betrokkenheid. Op deze manier werken geeft ze veel voldoening, maakt ze trots en zorgt voor persoonlijke ontwikkeling. Voor de organisatie is het daarnaast erg prettig dat de resultaten significant verbeteren.
Waarom een zelfsturend team?
Een van de grootste voordelen van zelfsturende teams is dat de teamleden zelf de inrichting en organisatie van dagelijkse taken kunnen bepalen. Daarnaast zorgt de verantwoordelijkheid die de teamleden krijgen ervoor dat zij zich meer verbonden voelen met de organisatie.