Wat is een wettelijk samenlevingscontract?
Wat betekent wettelijk samenwonen? Wanneer u besluiten samen te gaan wonen kunt u bij de notaris een samenlevingscontract laten opstellen. Daarin maakt u afspraken over bijvoorbeeld huishoudelijke kosten of hoe de financiën worden verdeeld.
Is samenlevingscontract verplicht bij wettelijk samenwonen?
Twee mensen die – al dan niet wettelijk – samenwonen, kunnen specifieke voorwaarden van het samenwonen regelen in een samenlevingscontract. Dat is echter niet verplicht. U moet een samenlevingscontract laten bekrachtigen door een notaris. Daarna kunt u het laten inschrijven in het bevolkingsregister.
Wat zijn de rechten van wettelijk samenwonen?
Wettelijk samenwonende partners genieten van een aantal rechten. Zo hebben ze een (beperkt) erfrecht ten opzichte van elkaar. De wettelijk samenwonende partner erft het vruchtgebruik op de gezinswoning en de inboedel. Hij of zij zal dus in de gezinswoning kunnen blijven wonen na het overlijden van zijn of haar partner.
Welke instanties verwittigen bij wettelijk samenwonen?
Wettelijk samenwonenden en gehuwden moeten meer instanties informeren: de burgerlijke stand, werkgever, sociaal verzekeringsfonds en kinderbijslagfonds (voor zelfstandigen), de Hulpkas voor Werkloosheidsuitkering (als je werkloos bent), het OCMW (als je een leefloon ontvangt) en de Dienst van Pensioenen (voor …
Wat zijn de nadelen van wettelijk samenwonen?
De huwelijksquotiënt is van toepassing, u kan een loon toekennen aan een meewerkende partner en de uitgaven met betrekking tot het hypothecair krediet kunnen beter worden verdeeld. Het grootste nadeel bij wettelijk samenwonen is de voorwaarden voor het verhalen van belastingen.
Wat te doen bij scheiding wettelijk samenwonen?
Als wettelijke samenwonenden uit elkaar willen gaan, dienen zij samen een verklaring af te leggen bij de ambtenaar van de burgerlijke stand waar beiden woonden. Het wettelijk samenwonen kan ook eenzijdig door één van de samenwonenden stopgezet worden d.m.v. een verklaring bij de ambtenaar van de burgerlijke stand.