Inhoudsopgave
Wat moet ik doen als ik werkloos ben?
Om begeleiding te krijgen, moet je je inschrijven bij VDAB. Kies bij werksituatie voor ‘ik ben tijdelijk werkloos’. Heb je je ingeschreven, dan belt een van onze partners je op voor een gesprek. Als je tijdelijk werkloos bent heb je ook recht op loopbaanbegeleiding met loopbaancheques.
Wat doen bij werkloosheid ACV?
Neem contact op met het contactcenter van je regio:
- Antwerpen: 02 244 30 00.
- Limburg: 011 30 60 00.
- Oost-Vlaanderen: 09 244 21 11.
- West-Vlaanderen: 051 23 58 00.
- Brussel: 02 557 88 88.
- Vlaams-Brabant: 078 15 15 99.
Kan ik als werkloze vrijwilligerswerk doen?
Ontvang je een inschakelings- of werkloosheidsuitkering? Dan mag je vrijwilligerswerk doen op voorwaarde dat je dit vooraf meldt aan RVA en dat RVA je toestemming geeft. Heb je dit formulier aan je uitbetalingsinstelling bezorgd, dan mag je starten als vrijwilliger. RVA heeft 12 werkdagen de tijd om te reageren.
Wat kan je doen als vrijwilligerswerk?
Wat kan je doen?
- Je kan als vrijwilliger werken in het jeugdhuis of bij je sportclub en bijvoorbeeld werken aan de bar of een activiteit organiseren.
- Je kan je vrijwillig inzetten voor een goed doel.
Wat krijgt een werkloze?
U kunt misschien een WW-uitkering krijgen. WW staat voor Werkloosheidswet. Een WW-uitkering is een tijdelijk inkomen. Zodra u weet dat u werkloos wordt en u een WW-uitkering aanvraagt, heeft u ook een aantal plichten.
Hoeveel is mijn uitkering ACV?
Zelf nakijken of je dopgeld is gestort? Bel 011 30 60 00 buiten de bereikbaarheidsuren van het ACV-contactcenter. Laat het telefoonmenu door lopen tot je je rijksregisternummer en de laatste 4 cijfers van het rekeningnummer waarop je uitkering gestort wordt, kan ingeven.
Hoeveel bedraagt mijn uitkering ACV?
Als je voltijds werkloos wordt en uitkeringsgerechtigd bent, krijg je de eerste 3 maanden 1.300 euro per maand. Van maand 4 t.e.m. maand 12 krijg je 1.200 euro. Het tweede jaar krijg je 1.100 euro per maand.
Hoeveel uren mag een vrijwilliger werken?
maximum 4,5 uur aan één stuk werken • respecteren van de wettelijke rustpauzes (na 4,5 uur verplicht even pauze te nemen) • afhankelijk van de leeftijd van de vrijwilliger, mag hij/zij na bepaalde uren niet meer als vrijwilliger aan het werk zijn (15-16 jaar: max. tot 22 uur, 16-18jaar: max. tot 23 uur).
Wie komt in aanmerking voor vrijwilligerswerk?
In principe mogen uitkeringsgerechtigden hetzelfde ontvangen als andere vrijwilligers, behalve mensen jonger dan 27 die een bijstandsuitkering ontvangen. Zij zijn in de Participatiewet uitgezonderd en het is verstandig dat zij bij de Sociale Dienst controleren of zij echt de regels volgen.
Wat verdien je als vrijwilliger?
De vrijwilligersvergoeding is een forfaitaire kostenvergoeding, waarmee je per dag max. € 35,41 (bedrag 2021) per persoon en per jaar max. € 1.416,16 (bedrag 2021) mag verdienen.
Welke soorten vrijwilligerswerk?
U kunt denken aan de volgende soorten werk:
- helpen bij de maaltijden,
- gastheer of gastvrouw zijn.
- activiteiten begeleiden.
- koffie- en bingo-ochtenden begeleiden.
- mensen begeleiden bij ziekenhuisbezoek.
- meehelpen met koken voor een groep.
- een wandeling met iemand maken.
- spelletjes doen.