Wat kan optreden bij aanprikken van een zenuw tijdens injectie subcutaan?

Wat kan optreden bij aanprikken van een zenuw tijdens injectie subcutaan?

Echter de buikzijde (ventroglueaal) heeft de voorkeur. De kans op het aanprikken van een zenuw of bloedvat en het per ongeluk subcutaan injecteren is kleiner. Aan de rugzijde is de vetlaag (in vergelijking met andere plaatsen) dikker2. Medicatie wordt daardoor ook slechter opgenomen.

Waarom mag je de huid niet masseren na injectie?

Masseer nooit Als er na injectie wat bloed achterblijft veeg dit dan zachtjes weg met een gaasje of tissue. Weefselnecrose door steeds op dezelfde plaats te injecteren of in niet doorbloed weefsel. Wissel injectieplaatsen af en gebruik een rotatieschema. Injecteer nooit in aangedane plaatsen (zie keuze injectieplaats).

Waar let je op bij subcutaan injecteren?

Een subcutane injectie mag alleen worden toegediend op plaatsen waar de bloedvoorziening voldoende is en de huid en het onderhuidse vetwefsel schoon en heel zijn. Plaatsen waar subcutaan geinjecteerd mag worden zijn de buitenkant van de bovenarm, de buik, minimaal 5 cm uit de navel en de buitenkant van het bovenbeen.

Waar injecteren in bovenbeen?

Bij de bovenbenen kan er gespoten worden in het middelste gedeelte van de benen aan de buitenkant. De binnenkant van het been is te gevoelig en er lopen grotere bloedvaten vlak onder de huid. Daarom is het niet verstandig om hier te spuiten.

Welke verschijnsel kan optreden bij aanprikken van een zenuw?

De overgevoeligheid kan zich uiten in roodheid van de huid en jeuk. Maar overgevoeligheid voor medicatie kan ook een anafylactische shock geven. De symptomen hiervan zijn ademhalingsproblemen, bleekheid, transpireren en duizeligheid. Waarschuw bij een anafylactische shock direct de arts.

Waarom Rangeertechniek?

De rangeertechniek wordt bij het toedienen van etsende en stroperige vloeistoffen gebruikt om het terugvloeien van de vloeistof te voorkomen waardoor het subcutane weefsel kan worden beschadigd of pijn veroorzaakt wordt.

Waarom mag je niet wrijven na een injectie met antistolling?

Er kan een bloeddruppeltje ontstaan op de injectieplaats. Een pleister is meestal niet nodig. Let op: Wrijf na het injecteren niet over de injectieplaats. Dit kan blauwe plekken verergeren of veroorzaken.

Wat kan er fout gaan bij subcutaan injecteren?

Een van de mogelijke complicaties is het per ongeluk aanprikken van een bloedvat. Wanneer de medicatie dan toch ingespoten wordt, kan dit direct in het bloedvat terecht komen. In ernstige gevallen leidt dit mogelijk tot shock of coma.

Wat kan een reden zijn om medicatie subcutaan te injecteren?

Om de tijd te overbruggen dat de INR-waarde niet optimaal is en het hogere risico op trombose bestaat, is tijdelijke toediening van bloedverdunnende injecties noodzakelijk. De injecties worden subcutaan toegediend, dat wil zeggen in het onderhuidse weefsel. Het medicijn wordt vanuit dit weefsel in het bloed opgenomen.

Waar plaats je een Vleugelnaald?

a Pak met de niet-injecterende hand een brede huidplooi op. b Pak met de andere hand de vleugelnaald of de kunstof canule. c Breng de vleugelnaald of de kunststof canule halverwege de huidplooi onder een hoek van 30° – 45° in. d Laat de opgenomen huidplooi los.

Welke structuren van het lichaam passeert de naald bij een subcutane injectie van buiten naar binnen?

Bij subcutane injecties vindt inspuiting (injectie) plaats in het onderhuidse bindweefsel, de subcutis. De huid krijgt bloed vanuit de grote slagaders die onder het onderhuidse bindweefsel lopen. Van hieruit lopen takken naar het onderhuidse bindweefsel en de lederhuid.

Wat wordt bedoeld met Rangeertechniek?

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven