Kun je een hypo hebben zonder diabetes?

Kun je een hypo hebben zonder diabetes?

Sommige mensen hebben geen diabetes, maar hebben wel regelmatig last van een te lage bloedsuiker, enige tijd na het eten van een maaltijd. Dit wordt reactieve hypoglykemie of postprandiale hypoglykemie genoemd. Reactieve hypoglykemie ontstaat wanneer de alvleesklier te lang en te veel insuline aanmaakt na een maaltijd.

Welke medicijnen voor suikerziekte?

Meestal is diabetes type 2 goed te behandelen met gezond leven, metformine , gliclazide (of een ander sulfonylureumderivaat) en insuline (of DPP-4-remmers/ GLP-1-receptoragonisten). Er zijn nog meer medicijnen bij diabetes type 2. Soms zijn die nodig als de bloedsuiker met andere medicijnen niet goed in te stellen is.

Hoe schadelijk is metformine?

Metformine verlaagt het bloedglucose en wordt gebruikt bij diabetes mellitus (suikerziekte). De meest voorkomende bijwerkingen zijn maagdarmklachten, zoals diarree, misselijkheid, braken, buikpijn en verminderde eetlust.

Wat is een normale bloedsuiker zonder diabetes?

Bloedsuikerwaarde – niet nuchter geprikt (zo’n anderhalf tot twee uur na een maaltijd, op het moment dat er het meeste bloedsuiker in het bloed zit): Onder de 7,8 mmol/l – geen diabetes. Tussen de 7,8 en 11 mmol/l – geen oordeel mogelijk. Boven de 11 mmol/l – diabetes.

Kan iedereen een hypo krijgen?

Hypoglykemie ofwel ‘hypo’, is de medische term voor een te lage bloedglucosespiegel. Een hypo duurt meestal niet lang. Vooral mensen met diabetes hebben last van hypo’s. Bij andere mensen komt het erg weinig voor.

Wat is gevaarlijker hypo of hyper?

Wat is eigenlijk gevaarlijker: een hypo of een hyper? Op de korte termijn zijn ze allebei gevaarlijk en kunnen levensbedreigend zijn. Uit lange termijn onderzoek is inmiddels duidelijk dat een chronisch hoge bloedsuiker tot meer schade leidt. Denk bijvoorbeeld aan bloedvaten die slechter worden.

Welk medicijn wordt voorgeschreven om de werking van insuline te verhogen?

Metformine is meestal de eerste keus. Het middel zorgt ervoor dat je lever minder glucose aanmaakt en het verhoogt de insulinegevoeligheid. Hierdoor dalen je bloedglucosewaarden. Als het nodig is, kun je de dosering metformine verhogen.

Welke behandeling kom je alleen bij zorgvragers met type 2 tegen?

De behandeling van diabetes type 2 gebeurt met hulp van gezond eten, veel bewegen en vaak ook medicijnen voor bloedsuiker, bloeddruk en cholesterol. En soms ook met insuline spuiten bij jezelf.

Wat is de werking en bijwerking van metformine?

Metformine is een verlager van de bloedsuiker. Het behoort tot de biguaniden. Het vermindert de hoeveelheid glucose in het bloed en vermindert de eetlust. Artsen schrijven het voor bij diabetes mellitus (suikerziekte) en bij verminderde vruchtbaarheid.

Wat is er aan de hand met metformine?

Metformine behoort tot de groep geneesmiddelen die biguaniden worden genoemd. Metformine vermindert de hoeveelheid glucose in het bloed en vermindert de eetlust. Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven. Dit is het geval bij ongeveer tien procent van de mensen.

Wat is de normale glycemie?

De normale nuchtere bloedsuikerspiegel ligt lager dan 100 mg/dL of 5,56 mmol/l. Bij waardes boven 120mg/dL of 6,67 mmol/l in nuchtere toestand spreekt men van een te hoge bloedsuikerspiegel en kan de diagnose diabetes mellitus gesteld worden.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven