Inhoudsopgave
Kan niet werken door ziekte?
Mijn werknemer blijft in dienst Kan uw werknemer het werk waarin u hem heeft herplaatst door ziekte niet meer doen? Dan betaalt u hem 2 jaar (104 weken) het loon door. Heeft uw werknemer recht op een uitkering en kan hij minder werken doordat zijn gezondheid slechter wordt? Dan geeft hij dat door aan UWV.
Kan niet werken?
Arbeidsongeschikt. Heeft de UWV-arts vastgesteld dat je inderdaad arbeidsbeperkingen hebt, dan krijg je een gesprek met de arbeidsdeskundige. Die bepaalt welk soort werk je eventueel nog kunt doen, ondanks je beperkingen. Als je bijna twee jaar ziek bent, krijg je daarover een brief van het UWV.
Wat als je niet meer volledig kan werken?
Volledig arbeidsongeschikt: blijvende uitkering Pas als uw loonverlies 80% of meer bedraagt en er weinig of geen kans is op herstel, wordt u als duurzaam arbeidsongeschikt beschouwd. Uw uitkering is dan permanent tot aan uw AOW-leeftijd en bedraagt 75% van uw laatstverdiende loon.
Hoe werkt een WIA beoordeling?
U krijgt naar aanleiding van uw WIA-aanvraag een oproep voor een gesprek en/of onderzoek door een verzekeringsarts van het UWV. Deze arts onderzoekt welke beperkingen u heeft door uw ziekte of handicap. Hij onderzoekt wat u nog wel kunt en wat u niet meer kunt. Deze arts stelt uw ‘belastbaarheid’ voor werk vast.
Kun je afgekeurd worden als je niet werkt?
U kunt niet afgekeurd worden voor de bijstand als u arbeidsongeschikt bent. Het is wel mogelijk om bij arbeidsongeschiktheid in de bijstand een ontheffing te krijgen van de sollicitatieplicht en de arbeidsparticipatie (verplichting tot aannemen van (vrijwilligers)werk).
Kan niet werken door psychische klachten?
Psychisch verzuim is een vorm van verzuim. Een medewerker is dan niet in staat om te werken vanwege psychische klachten. Denk bijvoorbeeld aan overspannenheid, een burn-out, een depressie of een angststoornis.
Kan niet werken door psychische problemen?
Werken is voor mensen met psychische problemen vaak een belangrijke stap op weg naar herstel. Dankzij het werk heeft iemand een vast dagritme en contact met andere mensen. Ook kan werk erkenning en waardering opleveren. Sommige mensen hebben juist door hun werk last van psychische klachten.
Wat gebeurt er als je arbeidsongeschikt raakt?
Als je arbeidsongeschikt raakt, ontvang je minder loon en ontstaat er dus een gat in je inkomen. Je kunt ervoor kiezen om je uitkering aan te vullen via een aanvullende verzekering. Sommige keren een vast verzekerd bedrag uit, andere vullen je inkomen aan tot een bepaald percentage.
Kan niet meer werken uitkering?
Voorwaarden WIA-uitkering Als u ziek bent, heeft u mogelijk recht op loon van uw werkgever of op een ziektewetuitkering. Na 2 jaar ziekte stopt meestal uw recht op loon en ziektewetuitkering. U kunt dan een WIA-uitkering krijgen. En u kunt met werken niet meer dan 65% van uw oude loon verdienen.
Heb ik recht op een WIA-uitkering?
Als u langer dan 2 jaar ziek bent, kunt u een WIA-uitkering krijgen. U moet dan minimaal 35% arbeidsongeschikt zijn. U kunt 2 soorten WIA-uitkeringen krijgen: de IVA-uitkering en de WGA-uitkering. Als u niet kunt werken, krijgt u een IVA-uitkering.
Hoe wordt WIA bepaald?
Ga uit van het sv-loon dat u verdiende in het jaar voordat u ziek werd. Deel dit totale sv-loon door 261 (gemiddelde aantal werkdagen in een jaar). Vermenigvuldig dit bedrag vervolgens met 21,75 (gemiddeld aantal uitkeringsdagen per maand). Dit is uw WIA-maandloon.
Kan ik werken met WIA-uitkering?
Als u gaat werken naast uw WIA-uitkering, dan verrekenen wij een deel van uw inkomsten met uw uitkering. Uw uitkering wordt hierdoor lager, maar uw totale inkomsten worden hoger. Met onze rekenhulpen kunt u uitrekenen hoe hoog uw inkomsten worden als u gaat werken.
Wat kun je doen als je niet kan werken?
Tijdens de doorbetalingperiode kan het tijdelijke contract dus aflopen. In dat geval stopt de doorbetaling dus ook. Je kunt dan contact opnemen met het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV). Die neemt de loondoorbetaling over tot de termijn van twee jaar is bereikt (in de vorm van een Ziektewetuitkering).