Inhoudsopgave
Wat krijg ik betaald tijdens zwangerschapsverlof?
De zwangerschapsuitkering is gelijk aan 100% van uw dagloon (loon dat u gemiddeld per dag verdient). Maar het is niet meer dan het maximumdagloon. Een lager inkomen tijdens een voorafgaande ziekte- of verlofperiode heeft geen invloed op de hoogte van uw uitkering.
Hoe lang heb je recht op zwangerschapsverlof?
De totale verlofperiode is altijd 16 weken. Een voorbeeld: u stopt 6 weken voor de dag na de uitgerekende datum met werken. Uw baby wordt 1 week voor die datum geboren. U heeft dan 5 weken zwangerschapsverlof en 11 weken bevallingsverlof.
Wat is het dagloon?
Het dagloon wordt berekend uit uw sv-loon, het sociale verzekeringsloon waarover u belastingen en sociale verzekeringspremies betaalt. Het dagloon geeft aan hoeveel u verdient per werkdag. Voor het UWV geldt hierbij een maximum, het zogenaamde maximum dagloon. Op dit moment is maximum dagloon € 225,57.
Wat zeg je tegen iemand die met zwangerschapsverlof gaat?
Maak het jezelf echter niet te moeilijk en maak gebruik van de volgende voorbeeldzinnen:
- “Eindelijk is het zover! Geniet van de laatste loodjes en we komen binnenkort op kraamvisite.”
- “De baby is er bijna.
- “Mommy to be!
- “Geniet van je verlof!
- “Wat zijn de maanden voorbij gevlogen!
Hoe ziek melden na zwangerschapsverlof?
Meldt uw werkneemster zich ziek voor of na de bevalling, dan behandelt u het als een ‘gewone’ ziekmelding en geeft u deze door aan uw arbodienst. Wanneer het verzuim doorloopt tot aan het zwangerschaps- en bevallingsverlof, dan geeft u de ingangsdatum van het verlof door.
Hoe lang heeft een vader verlof na bevalling?
Hoeveel vrije dagen krijg ik als partner bij de geboorte van mijn kind? U heeft als partner recht op 1 werkweek geboorteverlof als uw vrouw of partner is bevallen. Het maakt niet uit of u fulltime of parttime werkt. Geboorteverlof wordt ook wel kraamverlof, partnerverlof of vaderschapsverlof genoemd.
Hoe lang kan ik thuisblijven na bevalling?
Als u gaat bevallen, dan hebt u recht op 15 weken moederschapsverlof. Het moederschapsverlof bestaat uit twee delen: Voor de geboorte (‘zwangerschapsverlof’): maximaal 6 weken (waarvan 1 week verplicht te nemen) Na de geboorte (‘bevallingsrust’ of ‘bevallingsverlof’): minimaal 9 weken (verplicht te nemen).
Meestal ontvangt uw werkgever de uitkering. Hij betaalt dan uw loon gewoon door tijdens uw verlof. De zwangerschapsuitkering is gelijk aan 100% van uw dagloon (loon dat u gemiddeld per dag verdient). Maar het is niet meer dan het maximumdagloon.
Hoe bereken ik zwangerschapsverlof?
Het begin van uw verlof berekent u door vanaf de dag na uw uitgerekende bevallingsdatum 6 weken terug te tellen. U moet uiterlijk 4 weken voor de dag na uw uitgerekende bevallingsdatum met zwangerschapsverlof. Wat u minder aan 6 weken zwangerschapsverlof opneemt, telt u op bij uw bevallingsverlof.
Hoe bereken ik mijn ouderschapsverlof?
Uw recht op ouderschapsverlof bedraagt 26 keer het aantal uren dat u per week werkt. Werkt u bijvoorbeeld 32 uur per week, dan heeft u recht op 26 keer 32 uur ouderschapsverlof. U gaat uit van het aantal werkuren per week dat is afgesproken in uw arbeidsovereenkomst.