Kun je kinkhoest krijgen als je ingeent bent?

Kun je kinkhoest krijgen als je ingeent bent?

Iemand die ingeënt is tegen kinkhoest kan het ook krijgen, maar is meestal minder ziek. Ook als je kinkhoest hebt gehad, kun je toch opnieuw kinkhoest krijgen. Vooral jonge baby’s die nog niet zijn ingeënt kunnen erg ziek zijn door kinkhoest.

Wat is de oorzaak van kinkhoest?

Kinkhoest komt door een bacterie. U krijgt de bacterie als iemand met kinkhoest niest of hoest. De kleine druppeltjes uit de mond of keel met de bacterie komen in de lucht.

Wat is de kinkhoest?

Kinkhoest is een ziekte van de keel, neus en longen door een bacterie. Uw kind is verkouden en hoest heel veel. Uw kind kan erge hoestbuien hebben. Kinkhoest kan gevaarlijk zijn voor jonge baby’s.

Is kinkhoest dodelijk?

Door de langdurige en hevige hoestbuien kunnen zuurstoftekort en hersenbloedingen ontstaan, met hersenletsel als gevolg. Ook kunnen de longen blijvende schade oplopen. Vooral voor baby’s kan kinkhoest dodelijk zijn. Heel jonge baby’s hoesten vaak niet maar hebben last van ademstops, die fataal kunnen zijn.

Hoe groot is de kans op kinkhoest?

Sinds 1996 is er in Nederland een toename in het aantal mensen met kinkhoest, zowel bij kinderen als volwassenen. Daarom wordt er onderzoek gedaan naar betere vaccins. Elk jaar zijn er gemiddeld 170 baby’s die de ziekte krijgen en worden er 120 baby’s opgenomen in het ziekenhuis vanwege deze ziekte.

Hoe wordt kinkhoest geconstateerd?

Na een kuur antibiotica neemt de besmettelijkheid af, mits deze antibiotica vroeg genoeg zijn voorgeschreven (binnen twee weken na ontstaan van de klachten). Vaak wordt de diagnose kinkhoest pas gesteld als de besmettelijke periode al achter de rug is.

Wat is kinkhoest Wat is de ziekteverwekker en wat zijn de verschijnselen?

Kinkhoest is een infectie van de luchtwegen die veroorzaakt wordt door een bacterie. De bacterie maakt een gifstof aan, waardoor hoestbuien ontstaan. Deze hoestbuien kunnen 3-4 maanden duren. Kinkhoest wordt daarom ook wel de ‘100-dagenhoest’ genoemd.

Hoeveel baby’s overlijden aan kinkhoest?

Jaarlijks overlijdt in Nederland gemiddeld 1 niet (volledig) gevaccineerde zuigeling aan kinkhoest (1 in 2014 1 in 2015, 3 in 2016 en 0 in 2017). Complicaties doen zich het meest voor bij zuigelingen. Bij meer dan de helft van de zuigelingen is een ziekenhuisopname nodig.

Hoe vaak komt kinkhoest voor in Nederland?

Hoe lang duurt bescherming na vaccinatie kinkhoest?

Vaccinatie tegen kinkhoest

Leeftijd Gecombineerd vaccin dat beschermt tegen Merknaam (gratis aanbod)
6 jaar (1ste leerjaar lager onderwijs) difterie, tetanus, kinkhoest, polio Tetravac
14 jaar (3de jaar secundair onderwijs) difterie, tetanus en kinkhoest Boostrix
levenslang (om de 10 jaar) difterie, tetanus en kinkhoest Boostrix

Hoe lang ben je beschermd tegen kinkhoest?

De inenting tegen kinkhoest wordt samen gegeven met een vaccinatie tegen difterie, tetanus en polio. Er bestaat geen los kinkhoestvaccin. De kinkhoestvaccinatie beschermt goed, maar relatief kort, namelijk maar een paar jaar.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven