Inhoudsopgave
- 1 Wat doet diabetes met je tanden?
- 2 Heeft een ontsteking invloed op je bloedsuiker?
- 3 Hoe voel je je als je diabetes hebt?
- 4 Welke gevolgen kan medicijngebruik hebben voor de mondgezondheid?
- 5 Wat zijn de symptomen van een hyperglycemie?
- 6 Hoe doe je een abces behandeling?
- 7 Wat kan de tandarts doen bij abces?
Wat doet diabetes met je tanden?
Iemand met diabetes is gevoeliger voor ontstekingen en infecties. Dus ook het tandvlees en kaakbot ontsteken sneller. Dat gebeurt vooral wanneer de bloedsuikerspiegel vaak te hoog is. Dus bij slecht ‘ingestelde’ diabetes, waarbij het niet lukt om de bloedsuikerspiegel goed te houden.
Waarom is mondzorg belangrijk bij diabetes?
Een goede mondverzorging en geregelde controles zijn daarom belangrijk. Door hoge bloedglucosewaarden werkt je afweersysteem minder goed. Gevolg is dat je met diabetes sneller ontstekingen krijgt. Ook in de mond.
Heeft een ontsteking invloed op je bloedsuiker?
Bij alle acute gebeurtenissen in het lichaam kunnen de glucosewaarden door activering van stresshormonen (zoals cortisol) snel oplopen. Denk daarbij aan een ontsteking van blindedarm of galblaas, aan infecties zoals longontsteking of nierbekkenontsteking, maar ook aan een hartinfarct of een ernstig ongeval.
Wat doet tandsteen met je tanden?
Wat zijn de gevolgen van tandsteen? Wanneer tandsteen niet wordt verwijderd en er sprake is van een slechte mondhygiëne, zal op den duur over de bestaande tandsteen een nieuwe laag tandplak vormen. Deze nieuwe laag tandplak verhardt vervolgens ook tot tandsteen.
Hoe voel je je als je diabetes hebt?
veel dorst en last hebben van een droge mond. veel plassen. veel moe zijn. last van ogen, zoals rode en branderige ogen, wazig zien, dubbel zien of slecht zien.
Hebben schommelende bloedglucosewaarden en Mondproblemen invloed op elkaar?
Diabetespatiënten hebben namelijk sneller last van tand- en tandvleesproblemen door een wisselende bloedsuikerspiegel. Laat je gebit daarom regelmatig controleren door een mondhygiënist om mondproblemen te voorkomen. Diabetes is een stofwisselingsziekte waarbij de bloedsuikerspiegel niet op peil blijft.
Welke gevolgen kan medicijngebruik hebben voor de mondgezondheid?
Medicijnen kunnen ervoor zorgen dat speekselklieren niet of nauwelijks getriggerd worden. Simpel gezegd ontstaat er een blokkade tussen de hersenen (die het signaal afgeven) en de speekselklieren. De gevolgen hiervan zijn dat er ook minder speeksel langs alle weefsels in de mond gaan, zo ook het gebit.
Wat voel je bij te hoge bloedsuiker?
Hoe merkt u dat uw te hoge bloedsuikerwaarden heeft? Dit kunt u merken aan veel jeuk, door ontstekingen, hoofdpijn, zwakker voelen en minder spierkracht hebben, moeite met ademen, uitdrogingsverschijnselen en braken.
Wat zijn de symptomen van een hyperglycemie?
Symptomen van hyperglycemie
- Veel plassen.
- Veel drinken.
- Droge of plakkerige tong.
- Lusteloosheid.
- Vermoeidheid of slaperigheid.
- Verlies van eetlust, misselijkheid en buikpijn.
- Vermageren zonder reden.
Is een schommelende bloedsuikerspiegel bij diabetes type 2 normaal?
Na jaren onderzoek weten we redelijk goed hoe schommelende bloedsuikers leiden tot verschillende complicaties. En dat een goede bloedsuiker, een normale bloeddruk en gezond leven de kans op complicaties met meer dan de helft verkleint. Diabetes kan de haarvaatjes verzwakken en zo het netvlies van het oog beschadigen.
Hoe doe je een abces behandeling?
Als de tandarts heeft ontdekt dat je daadwerkelijk een abces hebt, kan de behandeling starten. Gezegd moet worden dat het hier om een vrij simpele behandeling gaat. Wat de tandarts doet, is namelijk simpelweg een sneetje maken in de zwelling, waardoor het etter wegvloeit. Hierdoor neemt zwelling af en verdwijnt de pijn.
Hoe ontstaat een abces in een tand of kies?
Een abces kan zich in de ruimte tussen het tandvlees en een tand of kies vormen, maar het komt ook voor dat het zich voordoet bij de wortel van een tand of kies. Een tandwortelabces vormt zich op het moment dat een tand of kies vol met pus (etter) komt te zitten, en de pus geen mogelijkheid heeft om afgevoerd te worden.
Wat kan de tandarts doen bij abces?
Bij een ernstiger abces zal de tandarts antibiotica (bv. Amoxicilline) voorschrijven om de bacteriën te doden, eventueel aangevuld met een ontstekingsremmende pijnstiller als ibuprofen.