Hoe omschrijf je cultuur?

Hoe omschrijf je cultuur?

Cultuur is iets wat met een (grote) groep individuen gezamenlijk gedáán en gedeeld wordt. Over (soms onopgemerkte) rituelen, over verhalen, helden en dissidenten die bekend zijn voor de groep, maar die onbekend of nietszeggend zijn voor de buitenwacht.

Welke culturen zijn er binnen een organisatie?

Er zijn volgens Harrison vier verschillende typen organisatieculturen te onderscheiden:

  • De machtscultuur (baas-gericht) Deze kenmerkt zich door een duidelijk herkenbaar centrum.
  • De rollencultuur (functie-gericht)
  • De taakcultuur (resultaat-gericht)
  • Persoonscultuur (mens-gericht)

Hoe bepaal je de cultuur van een bedrijf?

Door het afnemen van o.a. diepte interviews en enquêtes in alle lagen van je organisatie kun je de cultuur meten. Ga vervolgens na wat de gewenste cultuur is. Welk aspect van de cultuur wil je precies veranderd hebben? Breng duidelijk in kaart wat er veranderd moet worden en leg het goed uit.

Wat is een mensgerichte organisatiecultuur?

Bij de mensgerichte organisatiecultuur staan de medewerkers centraal en er heerst een groot ‘wij-gevoel’ binnen het bedrijf. Klanten worden als partners beschouwd en het team voelt aan als één familie. Teamwork staat centraal en de mensen halen het beste uit elkaar.

Wat is een familiecultuur?

De Familie cultuur De Familie cultuur staat voor een organisatie die zich richt op de zorg voor goede verhoudingen, gekoppeld aan flexibiliteit in processen, zorg voor het personeel (als waren ze onderdeel van de familie) en klantgevoeligheid. De relatie tussen mensen staat centraal.

Hoe leg je cultuur uit?

Cultuur bestaat uit al die dingen die mensen denken, doen en hebben: gewoonten en gebruiken, godsdienst, normen en waarden, bestaanswijze, muziek en voorwerpen, eetgewoonten en wijze van kleden, bouwwerken.

Wat zijn de kenmerken van een cultuur?

Cultuur omvat de gewoonten en gebruiken waarover een volk in het land zelf beschikt of die een volk meeneemt uit het land van herkomst. Hieronder vallen onder andere het geheel van normen en waarden, de voeding, eetgewoonten, kleding, godsdienst en muziek en dans. De cultuur is in feite een optelsom van deze kenmerken.

Wat hoort er bij een cultuur?

Er bestaan meer dan 5000 culturen en iedere cultuur heeft met de ander gemeen dat die zichzelf als ‘normaal’ beschouwt. De verschillen schuilen in de grote diversiteit aan culturele waarden. Deze waarden bepalen in sterke mate ons gedrag, ons denken en onze houding. Die zijn per cultuur verschillend.

Welke culturen zijn er Nederland?

Het etnisch landschap in Nederland laat een grote verscheidenheid zien aan sociaal-culturele groepen. In totaal zijn er iets meer dan twee miljoen niet-westerse allochtonen, waarvan de vier grootste groepen van Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Antilliaanse afkomst zijn.

Hoe onderzoek je cultuur?

Bekende meetinstrumenten voor organisatiecultuur zijn de Focus-vragenlijst en het Organizational Assessment Instrument (OCAI), deze behoren beide tot het kwantitatief onderzoek.

Welke organisatiecultuur past bij jou?

Het juiste antwoord is: De bedrijfscultuur die het meest aansluit bij jouw persoonlijke waarden. Want een bedrijfscultuur kent net als jij ‘persoonlijke’ waarden, normen en overtuigingen. Deze komen tot uiting in de gewoontes en gedragspatronen van medewerkers.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven