Inhoudsopgave
- 1 Wat is het ziekteverzuimbeleid?
- 2 Waarom verzuimbeleid?
- 3 Welke partijen zijn betrokken bij ziekteverzuim?
- 4 Waarom moet een bedrijf het ziekteverzuim registreren?
- 5 Welke medische termen mag je niet gebruiken?
- 6 Wie vallen er onder de vangnetregeling?
- 7 Hoe om te gaan met verzuim?
- 8 Wat moet er in een verzuimbeleid staan?
- 9 Waarom verzuimbegeleiding?
- 10 Kan mijn werkgever controleren of ik echt ziek ben?
Wat is het ziekteverzuimbeleid?
Verzuimbeleid is erop gericht de duur en de frequentie van ziekteverzuim terug te dringen en omvat bovendien preventieve maatregelen om ziekte en ongevallen te voorkomen. Het verzuimbeleid schrijft ook voor wat werkgever en werknemer moeten doen in geval van een ziekmelding.
Waarom verzuimbeleid?
Voordelen van een verzuimbeleid Een ziekteverzuimbeleid heeft verschillende voordelen: Het geeft weer hoe de werkgever omgaat met ziekte en ziekteverzuim. Het geeft procedures aan die zieken en functionarissen moeten volgen. Het geeft middelen weer die functionarissen kunnen benutten bij het omgaan met ziekteverzuim.
Welke partijen zijn betrokken bij ziekteverzuim?
Een bedrijfsarts ondersteunt de werkgever bij het ziekteverzuim binnen de werkgever….Betrokken personen en instanties bij zieke werknemer
- betrokkenheid toont bij de werkgever,
- werkt conform de werkwijze en procedures zoals door de werkgever zijn vastgesteld,
- zich inzet om ziekteverzuim te voorkomen,
Wat staat er zoal in een verzuimbeleid?
Hierin staat wat een werknemer moet doen als hij zich ziek meldt. Ook de rechten en verplichtingen van u als werkgever en van uw werknemer beschrijft u in het verzuimprotocol. Zo weten uw medewerkers wat ze moeten doen als ze ziek zijn en heeft u het ook voor uzelf helder op papier.
Wat betekent het verzuim?
Verzuim houdt in dat een werknemer niet op het werk verschijnt en hiervoor ‘ziekte’ als reden opgeeft. Een ziekmelding kan voor een korte periode zijn, bijvoorbeeld vanwege griep of migraine, maar kan ook langer duren.
Waarom moet een bedrijf het ziekteverzuim registreren?
Verzuimregistratie bijhouden is een belangrijk onderdeel als u het verzuim binnen uw organisatie wilt terugdringen. Als een personeelslid langer ziek is dan kan er door een bedrijf snel en eenvoudig worden gekeken hoe dit verzuim moet worden opgevangen.
Welke medische termen mag je niet gebruiken?
Wat mag niet in het verzuimdossier? In het verzuimdossier mag de ziekte of aandoening zelf of de oorzaak daarvan niet benoemd worden. Dus termen als ‘rugklachten’ en ‘klachten aan houdings- en bewegingsapparaat’ mogen niet.
Wie vallen er onder de vangnetregeling?
Een werknemer komt in de navolgende situaties in aanmerking voor vangnet: een tijdelijk contract loopt af tijdens verzuim. een vrouw verzuimd als gevolg van zwangerschap en/of bevalling. verzuim als gevolg van orgaandonatie.
Wat staat er in een personeelsbeleid?
Personeelsbeleid is een onderdeel van het organisatiebeleid, namelijk het deel dat direct betrekking heeft op het personeel. Personeelsbeleid is het geheel van maatregelen gericht op arbeid dat helpt de organisatiedoelstellingen te verwezenlijken. Ook wordt wel de term personeel- en organisatiebeleid gebruikt.
Wat is curatief verzuimbeleid?
– Curatief beleid: betreft het verlagen van de hervattingsdrempel, werkgever biedt aangepast werk aan, werknemer vraagt op zijn beurt om aangepast werk en doet hier ook voorstellen voor.
Een ziekteverzuimbeleid heeft verschillende voordelen: Het geeft weer hoe de werkgever omgaat met ziekte en ziekteverzuim. Het geeft taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden weer die functionarissen hebben bij ziekteverzuim. Het geeft weer op welke wijze gebruikgemaakt kan of moet worden van externe deskundigen.
Hoe om te gaan met verzuim?
Ziekteverzuim? Zo kun je er het beste mee omgaan
- Vraag hoe je kunt helpen.
- Geef je werknemer een nuttig gevoel.
- Toon betrokkenheid.
- Werk niet te snel naar ontslag.
- Maak zaken bespreekbaar.
- Wees transparant.
- Voer zelf de regie over verzuim.
- Wees creatief.
Wat moet er in een verzuimbeleid staan?
Volgens de wet staat in een effectief verzuimbeleid minimaal het volgende beschreven: Verzuimpreventie (welke maatregelen je neemt om verzuim te voorkomen) Verzuimprotocol (procedures omtrent ziekmeldingen en ziek zijn) Verzuimregistratie en -analyse (vastleggen van verzuimgevallen en evaluatie hiervan)
Waarom verzuimbegeleiding?
Een verzuimbeleid stimuleert de medewerker om actief bezig te zijn met zijn herstel. Bovendien is iedere werkgever wettelijk verplicht een beleid te hebben dat bijdraagt aan de veiligheid en gezondheid van de werknemers. Uw arbodienst kan u over uw beleid adviseren.
Hoe om te gaan met zieke werknemer?
Omgaan met een zieke werknemer: Tips voor werkgevers
- Laat je informeren over de aandoening of beperking.
- Luister naar de opties die je werkgever aandraagt.
- Neem je werknemer serieus.
- Blijf vragen stellen.
- Durf als werkgever buiten de lijntjes te denken.
- Omgaan met een zieke werknemer: Ga niet pushen.
Wat te doen bij verzuim Arboned?
Houdt hij vast aan zijn ziekmelding, plan dan zo snel mogelijk een gesprek in bij de bedrijfsarts. Alleen de bedrijfsarts kan bepalen of de werknemer al dan niet ziek is om medische redenen. Om het conflict op te lossen, kunt u een (externe) bemiddelaar inschakelen, zoals een mediator of bedrijfsmaatschappelijk werk.
Kan mijn werkgever controleren of ik echt ziek ben?
Uw werkgever mag een aantal gegevens van u vragen. Bijvoorbeeld om te kunnen beoordelen hoe het verder moet met uw werkzaamheden. Of om te kunnen (laten) controleren of u wel echt ziek bent. Maar uw werkgever moet hierbij wel rekening houden met uw privacy.