Inhoudsopgave
Wie zaten er allemaal in een middeleeuws stadsbestuur?
Naast de schepenen komen er, waarschijnlijk twaalf, ‘consules’ (raden) bij. De stedelijke raad bestaat dan uit richter (tevens schepen), elf schepenen en twaalf raden. De raden staan de schepenen bij met bestuursaangelegenheden.
Waarom kwamen er steden in de middeleeuwen?
Gevaarlijke reizen, want er lagen voortdurend rovers op de loer, die hun waardevolle spullen wilden stelen. Als ze niet op reis waren, woonden de kooplieden met hun spullen het liefst op een veilige plaats. Bijvoorbeeld bij een kasteel of een kerk. En juist daar op die plaatsen ontstonden ook nieuwe steden.
Welke steden zijn ontstaan in de Middeleeuwen?
Ze ontstonden op knooppunten van land- en waterwegen, of in de buurt van grafelijke centra, zoals Leiden en Delft. Omdat in de late middeleeuwen de mogelijkheden van bestaan op het platteland afnamen, trokken veel plattelanders naar de stad.
Welke stadsrechten konden steden krijgen in de middeleeuwen?
Privileges: Stadsmuren: het recht om een muur rondom de stad te bouwen. Marktrecht: het recht om markt te houden (en daarvoor te laten betalen). Stapelrecht: het recht om bepaalde handelsgoederen als eerste te mogen stapelen en verkopen.
Hoe kon een middeleeuws dorp een stad worden?
De landheer (een graaf of een bisschop) die de baas was over het gebied waar de nederzetting lag, moest hier zijn toestemming voor geven. Als hij dit deed, dan verleende hij stadsrechten aan de nederzetting. Zo kon de stad zichzelf verdedigen tegen aanvallers. Het dorp (nederzetting) kon zich nu stad noemen.
Wat was er allemaal in een middeleeuwse stad?
In het centrum rond de grote markt stonden de belangrijkste openbare gebouwen van de stad. Zo kon je er de burcht, abdij, kerk of kathedraal, belfort, hallen, het stadhuis en het stapelhuis vinden. Deze gebouwen waren in steen opgetrokken. Hoe dichter je bij deze plaatsen kon wonen, hoe rijker je was.
Hoe zag de wereld eruit in de middeleeuwen?
Door de stadsmuren was er niet veel ruimte in een middeleeuwse stad. De straten waren smal en de houten huizen stonden dicht op elkaar. Alle ruimte werd gebruikt. Als er een rivier door de stad liep, dan werden er soms op de bruggen huisjes gebouwd.
Hoe zag een huis er in de Middeleeuwen uit?
De huizen in de stad waren gebouwd van: steen, hout, gedroogde klei of leem of van baksteen. Vaak waren de huizen van hout op een fundering van steen. Voor de rijken waren de huizen helemaal van steen. De daken waren soms belegd met leisteen of pannen, maar zeker tot 1400 veel vaker met riet.
Waaruit zijn de eerste steden ontstaan?
Ongeveer rond de 3000 jaar voor Christus ontstonden de eerste steden. Waarschijnlijk rondom forten. De forten waren ter bescherming van mensen die rondom het fort dingen verbouwden. Zo ontstonden de oudste steden onder andere aan de Indus in India of aan de Nijl in Egypte.
Hoe zijn de eerste steden ontstaan?
Nieuwe steden ontstonden op verschillende manieren, bijvoorbeeld dat ze bij het water of bij belangrijke wegen lagen. Ook bij belangrijke kerken bij handelsplaatsen en bij een kasteel werden steden gebouwd. Vaak ontstond een stad ook door handelaren. Als een stad stadsrechten kreeg werd de stad zelfstandig.
Welke stadsrechten in de middeleeuwen?
Vanaf de Middeleeuwen kregen verschillende plaatsen in het huidige Nederland stadsrechten. Deze werden verleend door de landsheren. Dat kon bijvoorbeeld gaan om graven, hertogen en bisschoppen. De nieuwe steden kregen, in ruil voor trouw aan de landsheer, bijzondere rechten en privileges.
Hoe krijgt een stad stadsrechten?
Stadsrechten werden door de landsheer (zo heette vroeger de baas van het land) aan een stad verleend. Die stad kreeg dan vrijheden en privileges, dat zijn voorrechten. Het is dus het recht dat in een stad geldt. Vaak mochten steden ook tol gaan heffen en/of een eigen munt slaan.