Wat is een vrije loop bij softbal?

Wat is een vrije loop bij softbal?

Gedwongen loop: als een honkloper niet terug kan keren naar zijn vorige honk, bijvoorbeeld wanneer hij net de bal weggeslagen heeft en bij het eerste honk aankomt of omdat er op de vorige honk nu een andere honkloper staat, dan is er sprake van een gedwongen loop.

Wat is een inning bij softbal?

Een inning bestaat uit twee delen. In het ene deel sta je als verdedigende partij in het veld. In het andere deel ben je de aanvallende partij. Je wisselt nadat er drie spelers ‘uit’ zijn gemaakt.

Welke 3 lopen heb je bij softbal?

Iedere slagman heeft recht op DRIE slagballen. Op de 1e goede slag of op de 3e misslag moet hij lopen. Als de werper de bal door de slagzone werpt en er wordt niet op geslagen dan telt de bal wel als slag. Als de werper een wijdbal gooit en de slagman maakt een slagbeweging, dan telt de bal als slag.

Hoe werkt de puntentelling bij softbal?

De puntentelling werkt als volgt: de slagpartij scoort een punt als ze na het slaan de thuisplaat bereiken via de honken. Een homerun (de 4 honken lopen in je eigen slag en dus is slechts 1 slag) telt gewoon voor één punt. De veldpartij kan niet scoren.

Wat is een volle bak bij softbal?

Bij vier wijdballen heeft de slag- man een vrije loop en mag hij naar het eerste honk lopen, zonder dat hij kan worden uitgetikt. Meestal gooit de pitcher geen drie slag- of vier wijdballen achter elkaar. Als er twee slag- en drie wijdballen zijn gegooid wordt er gesproken van een ‘volle bak’.

Hoeveel honken heb je bij softbal?

De KNBSB is de Nederlandse Softbalbond. Softbal wordt 9 tegen 9 gespeeld op een veld met daarop een aantal honken. Er is een thuisplaat van waar wordt geslagen, en er zijn drie honken die met de thuisplaat verbonden zijn door een vierkant in lijnen. De maat tussen de honken is 18,30 meter.

Welke posities zijn er bij softbal?

1e honk – de bewaker van het 1e honk, om tegenstanders uit te tikken op het honk. 2e honk – de bewaker van het 2e honk. 3e honk – de bewaker van het 3e honk. Korte stop (short stop) – deze verdedigd het veld tussen het 2e en 3e honk met snelle vangballen.

Waar staat de korte stop bij softbal?

De korte stop (Engels Shortstop, afgekort SS) is een speler in het honkbal of softbal die verdedigend de plaats inneemt tussen het tweede en derde honk. Bij hooggeslagen ballen in het binnenveld is de korte stop degene die voorrang heeft bij het vangen.

Hoe meet je de juiste afstand tot het honk softbal?

In het honkbal kan dat alleen als de geslagen bal direct over het buitenveldhek vliegt. Dat hek moet dan wel op minimaal 75 meter staan (honkbal) of 76,2 meter (softbal heren) of 67,06 meter (softbal dames). Het is ook een homerun als de bal via een velder over het hek gaat, mits dat laatste op goed gebeid gebeurd.

Wat gebeurd er bij een vangbal bij softbal?

13 Vangbal • Bij een vangbal is de slagman uit (ook als die op foutgebied wordt gevangen). Honklopers mogen pas lopen nadat de bal gevangen is. Als lopers al liepen voordat de bal was gevangen, moeten ze terug naar het honk waar ze vandaan kwamen en kunnen daar uitgebrand worden.

Wat is het doel van het spel softbal?

1 Doel van het spel De slagman slaat een door de werper (pitcher) opgegooide bal in het veld en probeert via het 1e, 2e en 3e honk het thuishonk te bereiken. De spelers van de veldpartij proberen te verhinderen dat spelers van de slagpartij scoren door ze ‘uit’ te maken. De slagman mag 3 keer proberen te slaan.

Wat is een pitcher bij softbal?

De werper, vaak ook met de Engelse term pitcher aangeduid, is een speler in het honkbal of softbal die, als zijn team verdedigt, de aangooi naar de slagman van de tegenpartij verzorgt. Bij het honkbal wordt bovenhands aangegooid terwijl bij het softbal er onderhands wordt aangegooid.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven