Inhoudsopgave
- 1 Welke maatregelen kan het tuchtcollege opleggen?
- 2 Wat is het verschil tussen Centraal en regionaal tuchtcollege?
- 3 Wat kan een zorgverlener nog doen al hij het niet eens is met de uitspraak van het tuchtcollege?
- 4 Welke uitspraken straffen kan een tuchtrechter opleggen?
- 5 Welke normen staan centraal in de tuchtrecht?
- 6 Wat is een tuchtzaak?
- 7 Wat is het gevolg als een zorgverlener een gedeeltelijke ontzeggen van de bevoegdheid krijgt opgelegd?
- 8 Waarom tuchtcollege?
Welke maatregelen kan het tuchtcollege opleggen?
Als het tuchtcollege oordeelt dat de zorgverlener niet zorgvuldig heeft gehandeld, verklaart het tuchtcollege de klacht gegrond en kan het de aangeklaagde zorgverlener de volgende maatregelen opleggen:
- waarschuwing;
- berisping;
- geldboete (maximaal € 4500,-);
Wat is het verschil tussen Centraal en regionaal tuchtcollege?
De Tuchtcolleges voor de Gezondheidszorg behandelen klachten over het handelen van individuele zorgverleners. Het centraal tuchtcollege behandelt zaken in hoger beroep.
Welke klachten behandeld Het tuchtcollege?
U kunt naar een Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg als uw arts bijvoorbeeld een verkeerde of te late diagnose heeft gesteld. Het college behandelt klachten over zorgverleners die bij het uitoefenen van hun functie in gebreke zijn gebleven. U kunt alleen klagen over zorgverleners die onder het tuchtrecht vallen.
Wat kan een zorgverlener nog doen al hij het niet eens is met de uitspraak van het tuchtcollege?
Als u het niet eens bent met de uitspraak van een Regionaal Tuchtcollege kunt u in beroep gaan bij het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg. Om in hoger beroep te gaan moet u een beroepschrift indienen.
Welke uitspraken straffen kan een tuchtrechter opleggen?
Op grond van de Wet BIG kunnen zorgverleners de volgende maatregelen opgelegd krijgen:
- bevoegdheidsbeperkend bevel;
- last tot onmiddellijke onthouding van de beroepsactiviteiten;
- berisping;
- geldboete;
- voorwaardelijke schorsing;
- schorsing;
- gedeeltelijke ontzegging;
- schorsing als voorlopige voorziening;
Wat is het tuchtrecht?
Tuchtrechtspraak is een vorm van rechtspraak die erop toeziet dat de leden van een beroepsgroep zich aan de gedragsregels van hun beroep houden.
Welke normen staan centraal in de tuchtrecht?
De tuchtrechter toetst het handelen en nalaten van verpleegkundigen aan twee normen: De zorgverlener heeft gehandeld (of iets nagelaten) in strijd met de zorg die hij behoort te verlenen aan de patiënt, degene die in nood verkeert, of zijn/haar naasten.
Wat is een tuchtzaak?
Wat doet de tuchtrechter?
Wat is tuchtrecht? Het tuchtrecht in de gezondheidszorg is een bijzondere vorm van rechtspraak, waarbij het tuchtcollege beoordeelt of een arts of andere zorgverlener heeft gewerkt volgens de geldende professionele standaard.
Wat is het gevolg als een zorgverlener een gedeeltelijke ontzeggen van de bevoegdheid krijgt opgelegd?
Gedeeltelijke ontzegging De zorgverlener blijft wel geregistreerd in het BIG-register, maar mag bepaalde handelingen niet meer verrichten. De bevoegdheid wordt hiermee dus beperkt. Het tuchtcollege bepaalt welke handelingen niet meer verricht mogen worden.
Waarom tuchtcollege?
Een persoon die ontevreden is over bijvoorbeeld een dokter of een makelaar, kan een klacht indienen bij het tuchtcollege van de beroepsgroep. Vaak vindt de klager dat de beklaagde: onzorgvuldig heeft gehandeld. te traag heeft opgetreden.
Hoe werkt het tuchtrecht?
Het tuchtrecht voor de gezondheidszorg is geregeld in de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG). Klagers kunnen een klacht indienen bij een van de Regionale Tuchtcolleges voor de Gezondheidszorg (RTG). Zij kunnen hierbij worden ondersteund door een tuchtklachtfunctionaris.