Inhoudsopgave
Hoe schrijf je maanden in het Nederlands?
Tot halverwege de twintigste eeuw schreef men de namen van maanden, week- en feestdagen met een hoofdletter: Januari, Maandag, Vrijdag, enz. Maar in het Groene Boekje uit 1954 kregen de namen van maanden en de dagen van de week een kleine letter, omdat het geen unieke namen zijn, en dat is sindsdien zo gebleven.
Is de maand met een hoofdletter?
De namen van de maanden worden klein geschreven.
Is Nieuwjaar met hoofdletters?
Als we verwijzen naar de feestdag, schrijven we Nieuwjaar met een hoofdletter. Officiële namen van feestdagen, zoals Nieuwjaar, krijgen een hoofdletter.
Hoe schrijf je kerst en oud en nieuw?
De correcte spelling is oud en nieuw, met kleine letters. De spelling Oud en Nieuw* is niet correct. Officiële namen van feestdagen, zoals Nieuwjaar, schrijven we met een hoofdletter. Niet-officiële en informele namen, zoals oud en nieuw in de vaste combinatie oud en nieuw, schrijven we met een kleine letter.
Hoe kort je maanden af?
De namen van maanden worden met drie of vier letters afgekort. In lopende tekst schrijven we die afkortingen gewoonlijk met een punt, zoals we dat bij de meeste ‘echte’ afkortingen doen. Mei wordt niet afgekort en krijgt dus nooit een punt. jan., feb., mrt., apr., jun., jul., aug., sept., okt., nov., dec.
Hoe schrijf je februari in het Nederlands?
Januari tot en met december De afkortingen van de maanden bestaan meestal uit de eerste drie letters van de naam: januari wordt jan, februari wordt feb, enz.
Is Grote Markt met een hoofdletter?
Namen van landen schrijven we met een hoofdletter. Dat geldt ook voor andere aardrijkskundige namen, zoals namen van werelddelen, streken, provincies, steden, gemeentes, rivieren, zeeën, bergen, woestijnen.
Is herfst met hoofdletter?
Schrijf woorden waarmee we de tijd indelen, zoals dagdelen, dagen, maanden en seizoenen, klein. Ze worden als soortnamen beschouwd.
Is Suikerfeest met een hoofdletter?
Namen van feestdagen, (religieuze) feesten en gedenkdagen krijgen namelijk een hoofdletter. Andere voorbeelden zijn: Pasen, Kerstmis, Suikerfeest, Offerfeest, Chanoeka, Moederdag en Nieuwjaar. Het officiële Werelddierendag heeft wel een hoofdletter, maar het ‘informele’ dierendag niet.
Is paashaas met hoofdletter?
Het Groene Boekje schrijft voor dat namen van feestdagen en feesten altijd een hoofdletter krijgen. Je schrijft dus Pasen en niet pasen. Maar let op: als het gaat om informele aanduidingen van diezelfde feestdagen, schrijf je een kleine letter. En zo krijg je ook paasfeest, paasweekend, paaszondag en paashaas.
Hoe schrijf je eerste pinksterdag?
Volgens een spellingregel van het Nederlands schrijven we de officiële namen van feestdagen met een hoofdletter: Kerstmis, Pasen, Hemelvaartsdag, Pinksteren, Koningsdag, Dag van de Arbeid enzovoort.
Welke feestdagen schrijf je met een hoofdletter?
Namen van feestdagen, (religieuze) feesten en gedenkdagen krijgen namelijk een hoofdletter. Andere voorbeelden zijn: Pasen, Kerstmis, Suikerfeest, Offerfeest, Chanoeka, Moederdag en Nieuwjaar.