Inhoudsopgave
Wat doet een AED bij een stilstaand hart?
Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok.
Wat doet een AED als hij geen hartactiviteit meet?
De kans dat een slachtoffer een hartaanval overleeft is met een AED vele malen groter dan met handmatige reanimatie. Dit geldt echter alleen wanneer er nog sprake is van hartactiviteit. Bij een volledig gestopt hart kan een AED niets betekenen, maar kunnen borstcompressies het hart wél weer op gang krijgen.
Hoe vaak kan de AED een schok toedienen?
AED start analyse. Zorg dat je zelf of omstanders het slachtoffer niet aanraken. Na analyse wordt: een schok geadviseerd (semi/half automatische).
Waar hangt er een AED in de buurt?
Bekijk de AED’s in jouw buurt
- Log in bij MijnHartslagNu.
- Ga naar ‘Mijn omgeving’
- Klik op ‘Overzicht’
- Je ziet nu waar de AED’s in jouw woon- en werkomgeving zijn die bij HartslagNu zijn aangemeld.
Hoe kun je je hart laten stoppen?
Een AED is áltijd nodig. De elektrische schok kan het hart weer normaal te laten kloppen. Reanimeren is van levensbelang om de tijd te overbruggen tot de AED de schok geeft. Het zorgt ervoor dat er zuurstof naar de hersenen blijft gaan.
Wat moet je doen bij een slachtoffer met een hartstilstand?
Bel of laat 112 bellen. Zet je telefoon op de luidspreker. Laat een AED halen indien deze beschikbaar is. Volg instructies 112-meldkamercentralist op.
Waarom is het nodig om te reanimeren ook als je een AED gebruikt?
De hartkamers worden heel snel en chaotisch geprikkeld, waardoor ze niet meer samentrekken. Dit heet kamerfibrilleren. Reanimeren met AED is dan nodig om het hart te resetten en weer normaal te laten kloppen. Dit resetten noemen we defibrilleren.
Hoe ziet AED eruit?
Hoe ziet een AED er uit? Een AED is een draagbaar apparaat van ongeveer 30 bij 30 cm. Er zitten electroden aan die op de borstkas van het slachtoffer worden geplakt en die registreren of er een schok moet worden gegeven. Door een druk op de knop door de bediener van de AED wordt de schok toegediend.
Kan een AED onterecht een schok adviseren of geven?
Nadat iemand bijvoorbeeld een hartinfarct heeft gehad, is het hart een grote chaos, het ‘fladdert’ heen en weer. Dit fladderen, ook wel fibrilleren genoemd, is het golfbeweginkje dat door het AED wordt herkend. Zonder deze golf is er geen sprake van fibrilleren. Het AED-apparaat adviseert dan geen schok.
Wat gebeurt er nadat de AED een schok heeft gegeven?
Nadat een schok gegeven werd of als het AED-toestel beslist dat dit de patiënt niet zal helpen is het altijd nodig om te reanimeren. Ook daarbij zullen automatische defibrillatoren de hulpverlener bijstaan.
Hoeveel AED nodig?
Het aantal AED’s is de afgelopen jaren flink toegenomen. Inmiddels hangen er ruim 25.000 in Nederland. Om te zorgen dat in elke buurt een defibrillator is, moeten er nog zo’n 1.800 AED’s verschijnen. Dat laat de Hartstichting weten.
Wat kost een AED kast?
De gemiddelde kosten voor een AED apparaat liggen over het algemeen tussen de €1000 en €2000. Helaas is niet ieder AED apparaat is even betrouwbaar. De betrouwbaarheid hangt af van het keurmerk, de frequentie van de zelftesten en de capaciteit van de batterij.
Het hart kan hierdoor niet meer samentrekken en bloed rondpompen. Een AED kan een schok geven om het hart te resetten en weer normaal te laten kloppen. Een AED geeft geen schok als het hart echt stil staat. Een AED geeft ook geen schok als je bewusteloos bent, maar je hart goed werkt.
Waar vind ik AED in mijn buurt?
Bekijk de AED’s in jouw buurt
- Log in bij MijnHartslagNu.
- Ga naar ‘Mijn omgeving’
- Klik op ‘Overzicht’
- Je ziet nu waar de AED’s in jouw woon- en werkomgeving zijn die bij HartslagNu zijn aangemeld.
Waar zit een AED in mijn buurt?
Zoals je in een gebouw kijkt waar de nooduitgang zit, zoek je dus ook de aanwezige AED. Vaak hangt bij gebouwen waar een AED hangt een bordje op de gevel. Ook zijn sommige AED’s buiten geplaatst, in een speciale kast. Om te zien of er een AED in jouw buurt hang, kun je terecht op de site van de Hartstichting.