Inhoudsopgave
- 1 Kan ik om een vaststellingsovereenkomst vragen?
- 2 Wat mag er niet in een vaststellingsovereenkomst staan?
- 3 Kan ik me laten ontslaan?
- 4 Wie betaalt WW bij vaststellingsovereenkomst?
- 5 Wat moet er in een vaststellingsovereenkomst staan UWV?
- 6 Wat moet er in een transitievergoeding staan?
- 7 Wat is normaal bij vaststellingsovereenkomst?
- 8 Hoe lang is een vaststellingsovereenkomst geldig?
Kan ik om een vaststellingsovereenkomst vragen?
Een ‘gunst’ vragen aan uw werkgever is niet altijd gemakkelijk. Maar bedenk, in sommige gevallen is ook de werkgever gebaat bij een soepele beëindiging van de arbeidsovereenkomst. U kunt dan ook altijd het initiatief nemen een vaststellingsovereenkomst voor te stellen aan uw werkgever. Niet geschoten is altijd mis!
Wat mag er niet in een vaststellingsovereenkomst staan?
In een beëindigingsovereenkomst (vaststellingsovereenkomst) moet in ieder geval staan: de naam en het adres van de werkgever en de werknemer; Zonder deze vermelding krijgt uw werknemer misschien geen WW-uitkering; dat er geen dringende reden voor het ontslag is (zie ontslag op staande voet);
Kan ik me laten ontslaan?
Als je werkgever je wilt ontslaan met opzegtermijn kan dit niet gewoon mondeling of met een postbrief. Hij kan dit op 2 manieren laten weten: via aangetekende brief sturen. of bij deurwaardersexploot.
Wat is belangrijk in een vaststellingsovereenkomst?
In de vaststellingsovereenkomst moet staan dat uw werkgever het initiatief neemt voor uw ontslag. Er is geen dringende reden voor een ontslag op staande voet. Een dringende reden is bijvoorbeeld diefstal. In de vaststellingsovereenkomst moet de opzegtermijn van uw werkgever staan (deze staat in uw contract of cao).
Hoe bespreek je een vaststellingsovereenkomst?
Je hebt een wettelijke bedenktijd van twee weken nadat een vaststellingsovereenkomst is getekend. Tijdens die termijn mag je de instemming herroepen. In aanvulling op deze bedenktermijn is gebruikelijk dat je minstens een week tijd voor advies en beraad krijgt om te reageren op een eerste voorstel van werkgever.
Wie betaalt WW bij vaststellingsovereenkomst?
Bij ontslag met wederzijds goedvinden, leggen u en uw werkgever alle afspraken over het ontslag schriftelijk vast in een vaststellingsovereenkomst, ook wel beëindigingsovereenkomst genoemd. Dan kunt u bij ontslag met wederzijds goedvinden een WW-uitkering krijgen.
Wat moet er in een vaststellingsovereenkomst staan UWV?
In een beëindigingsovereenkomst (of: vaststellingsovereenkomst) moet in ieder geval staan: De naam en adresgegevens van u en van uw werkgever. Dat uw werkgever heeft voorgesteld om de arbeidsovereenkomst te beëindigen en wat de reden hiervoor is. Zonder deze vermelding krijgt u misschien geen WW-uitkering.
Wat moet er in een transitievergoeding staan?
De hoogte van de transitievergoeding die uw werkgever betaalt bij ontslag wordt bepaald op basis van 2 onderdelen: uw maandsalaris en de duur van het dienstverband. De vergoeding is maximaal € 84.000 bruto. Of, als uw jaarsalaris hoger is dan € 84.000, maximaal 1 bruto jaarsalaris.
Kan ik mijn baas vragen mij te ontslaan?
Uw werkgever mag u alleen ontslaan als hij daarvoor een goede reden (redelijke grond) heeft. Dit staat in het ontslagrecht. In veel gevallen moet uw werkgever wel eerst proberen u te herplaatsen.
Hoe kan je ontslag uitlokken?
Als je werkgever je op staande voet ontslaat, moet er een duidelijke en zwaarwichtige reden zijn. Het feit dat je je haar hebt laten kleuren of een tongpiercing hebt laten plaatsen, kan geen dringende reden tot ontslag zijn. Ook moet je werkgever het ontslag op staande voet direct kenbaar maken.
Wat is normaal bij vaststellingsovereenkomst?
Als u een vaststellingsovereenkomst wordt aangeboden heeft u normaal gesproken recht op minimaal de zogeheten transitievergoeding. Dit recht bestaat in vrijwel ontslagsituaties, bijvoorbeeld bij reorganisatie, maar ook bij ontslag om reden van disfunctioneren of een verstoorde arbeidsverhouding.
Hoe lang is een vaststellingsovereenkomst geldig?
Deze wettelijke bedenktijd duurt twee weken vanaf de datum dat overeenstemming is bevestigd. Dat is meestal dezelfde datum als de ondertekeningsdatum. Tijdens die periode kan de werknemer, zonder opgave van reden, door een schriftelijke verklaring de vaststellingsovereenkomst ontbinden.