Welke gemeenten zijn gefusioneerd?

Welke gemeenten zijn gefusioneerd?

Het gaat om volgende gemeenten:

  • “Oudsbergen”: fusie van Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek.
  • “Pelt”: fusie van Neerpelt en Overpelt.
  • “Puurs-Sint-Amands”: fusie van Sint-Amands en Puurs.
  • “Aalter”: fusie van Aalter en Knesselare.
  • “Deinze”: fusie van Deinze en Nevele.
  • “Lievegem”: fusie van Lovendegem, Zomergem en Waarschoot.

Hoeveel gemeenten waren er in België in 1975?

Die grootschalige fusieoperatie, die uiteindelijk in 1975 in een Koninklijk Besluit werd gegoten, reduceerde het aantal gemeenten van 2.359 naar 589. Vlaanderen telde voortaan 308 gemeenten, Wallonië 262 en Brussel 19.

Wat is een fusie van gemeenten?

Een fusiegemeente is de naam die vaak wordt gegeven aan een gemeente die ontstaan is door de samenvoeging van meerdere, opgeheven gemeenten.

Waarom gemeentelijke herindeling?

Veel gemeenten fuseren omdat ze denken dat ze beter zijn toegesneden om sommige overheidstaken te verrichten. Het zou ook leiden tot schaalvoordelen. Vijf jaar geleden al kwam Allers tot de conclusie dat gemeentelijke fusies amper kostenbesparingen opleveren.

Welke gemeenten horen bij Lievegem?

Lievegem is een gemeente in de provincie Oost-Vlaanderen, een fusie van de gemeenten Lovendegem, Waarschoot en Zomergem. Lievegem behoort tot het gerechtelijk arrondissement Oost-Vlaanderen, de politiezone Deinze-Zulte-Lievegem en de brandweerzone Centrum .

Waarom fusioneren gemeenten?

De organisatie wordt sterker gemaakt, minder kwetsbaar en minder afhankelijk van een kleine personeelsbezetting. Dossiers kunnen op die manier vlotter afgehandeld worden. Door samenvoeging van het personeel van de twee gemeentebesturen zullen medewerkers zich kunnen specialiseren in bepaalde domeinen.

Hoeveel deelgemeenten heeft Belgie?

België telt 581 gemeenten. De 300 Vlaamse steden en gemeenten zijn verdeeld over vijf provincies, met name Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen.

Waarom werden fusiegemeenten gecreëerd?

Meer en betere diensten. Fusies leveren bovendien ook nog eens een schaalvoordeel op. Dat samensmelten levert meer inwoners per gemeente op en dus ook meer belastingontvangsten om te besteden.

Waarom stimuleert de Vlaamse overheid fusies?

Het Vlaamse Regeerakkoord 2019-2024 kiest duidelijk voor vrijwillige fusies omdat de lokale besturen zelf doordrongen moeten zijn van de noodzaak om hun bestuurskracht te versterken. Daarom stimuleert de Vlaamse Regering zoveel mogelijk gemeenten om te fuseren.

Waarom worden gemeenten samengevoegd?

De Nederlandse overheid wil graag bepaalde taken en bevoegdheden aan de gemeenten overdragen. Een ander motief tot gemeentelijke herindeling kan zijn dat een grote plaats meer ruimte nodig heeft, bijvoorbeeld voor woningbouw, en daarom grond krijgt van of samengevoegd wordt met kleinere gemeenten in de buurt.

Waarom wordt gemeentelijke herindeling door de wetgever vastgesteld en niet door bijvoorbeeld de regering )?

Initiatief gemeentelijke herindeling Bijvoorbeeld als dit door regionale ontwikkelingen nodig is. Of als de bestuurskracht van een gemeente zo verzwakt is dat de gemeente haar taken niet meer kan uitvoeren. Dit staat in het Beleidskader gemeentelijke herindeling.

Hoe groot is Waarschoot?

21,91 km²
Waarschoot/Area

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven