Inhoudsopgave
Welke vaccinatie HPV?
Er zijn drie vaccins tegen HPV geregistreerd in Nederland. De vaccins beschermen alle drie tegen de meest voorkomende hoog-risico HPV virussen. Gardasil® en Gardasil 9® beschermen ook tegen de meest voorkomende laag-risico HPV virussen. De vaccinaties moeten meerdere keren gegeven worden voor goed effect.
Hoeveel HPV vaccinatie?
Meisjes van 12/13 jaar krijgen twee keer een vaccinatie. Tussen de twee vaccinaties zit een periode van een half jaar. Meisjes van 15 jaar en ouder die de vaccinatie willen, krijgen drie keer een vaccinatie. De vaccinatie krijg je in de bovenarm.
Wat kost een HPV vaccinatie?
Indien je zelf beslist om tegen HPV gevaccineerd te willen worden betekent dat meestal dat dit voor eigen rekening is. Indien je jezelf laat vaccineren kost dit 125 tot 150 euro per vaccinatie. In totaal zijn drie vaccinaties nodig, dus 375 tot 450 euro.
Wat kun je zeggen over vaccinatie met HPV?
Ja. Het vaccin beschermt tegen twee HPV humaan papillomavirus -varianten die o.a. baarmoederhalskanker kunnen veroorzaken. Het vaccin beschermt niet tegen andere HPV-varianten of andere seksueel overdraagbare aandoeningen zoals chlamydia of hiv humaan immunodeficientievirus . Veilig vrijen blijft belangrijk.
Hoe vaak komt HPV voor in Nederland?
De typen 16 en 18 komen het meest voor en veroorzaken ten minste 70% van de gevallen van HPV-kanker. HPV is heel besmettelijk en komt heel veel voor. De meeste vrouwen en mannen krijgen ooit een HPV-infectie in hun leven. In Nederland krijgen bijna 1100 vrouwen en ruim 300 mannen per jaar kanker door HPV.
Kun je HPV krijgen zonder seksueel contact?
Genitale wratten: hoe kan je HPV krijgen? HPV is één van de weinige soa’s die ook zonder seksueel contact kan worden doorgegeven. Door intiem contact kan HPV worden overgedragen, al is de kans nog steeds het grootst bij geslachtsgemeenschap of bij ander seksueel contact. Je kan genitale wratjes bv.
Hoeveel kans op HPV?
Ongeveer 8 van de 10 mannen en vrouwen raken in hun leven een keer besmet met een HPV humaan papillomavirus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. De kans op HPV verschilt per leeftijd. Jonge vrouwen zijn vaker besmet met HPV. Dit komt omdat HPV wordt overgedragen tijdens seks.
Hoe weet je of je HPV virus hebt?
De enige manier waarop je verder kunt weten dat je HPV hebt als het virus is ontdekt door het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. Of als je via je huisarts een uitstrijkje krijgt, omdat je klachten heb die baarmoederhalskanker kunnen zijn.
Wat zit er in de baarmoederhals prik?
Het HPV-vaccin in het Rijksvaccinatieprogramma bevat nagemaakte deeltjes van HPV virussen, typen 16 en 18. Je kunt er geen HPV van krijgen. Na inenting maakt het lichaam antistoffen tegen HPV 16 en 18 en ook een beetje tegen een aantal andere typen. De kans op baarmoederhalskanker is dan met ongeveer 75% afgenomen.
Wat zijn de bijwerkingen van de HPV prik?
Sommige meisjes krijgen buikpijn, misselijkheid, moeheid, hoofdpijn of koorts. De meeste klachten zijn mild en gaan vanzelf weg. Er zijn nooit ernstige, blijvende klachten gemeld die zijn veroorzaakt door het vaccin.
Hoe werkt HPV vaccinatie?
Door de vaccinatie tegen HPV gaat het lichaam zichzelf beschermen tegen de dit virus. In HPV-vaccins zitten enkele stukjes van het humaan papillomavirus. Door de vaccinatie herkent het afweersysteem van het lichaam het echte virus en ruimt dit op. Zo wordt een HPV-infectie voorkomen.
Hoe vaak komt HPV voor?