Inhoudsopgave
Kan ik zwanger worden met een Mirena spiraal?
Een spiraaltje wordt gezien als één van de meest betrouwbare vormen van anticonceptie. Toch is het niet waterdicht: Van de 1000 vrouwen die een koperspiraaltje hebben, wordt per jaar 1 vrouw toch zwanger. Van de 1000 vrouwen met een hormoonspiraal worden 2 vrouwen per jaar toch zwanger.
Hoe groot is de kans om zwanger te worden met spiraal?
Het hormoonspiraaltje voorkomt zwangerschap heel goed. De kans is heel klein dat je toch zwanger wordt. Van de 1000 vrouwen met een hormoonspiraal, worden minder dan 5 per jaar toch zwanger. Als je overgeeft of diarree hebt, werkt het spiraaltje nog steeds.
Hoe kan je zwanger worden met een spiraal?
Als je spiraaltje verwijderd is, ben je in principe direct vruchtbaar. Soms kun je al zwanger worden binnen een maand! Omdat een spiraal geen invloed heeft op jouw cyclus. Wil je nog niet direct zwanger worden, gebruik dan een condoom tijdens seks!
Wat voel je als je spiraaltje niet goed zit?
Als u een hard stukje in de baarmoedermond voelt, dan is dat het pootje van de spiraal. Het spiraaltje zit dan niet meer goed in uw baarmoeder. Gebruik dan tijdelijk een condoom en maak een afspraak bij uw huisarts.
Hoe veilig is een Mirena spiraal?
Het Mirena spiraal is een betrouwbare anticonceptiemethode. Je hoeft bij dit spiraaltje voor meerdere jaren niet meer aan anticonceptie te denken. Dit spiraaltje biedt namelijk 6 jaar bescherming tegen zwangerschap. De werkzame stof is levonorgestrel (0,02 mg per dag).
Kan de huisarts een spiraal verwijderen?
Een koperspiraal of hormoonspiraal verwijderen gebeurt bij de huisarts, gynaecoloog, verloskundige of een praktijkassistente. Om het spiraaltje te kunnen verwijderen, plaatst de arts eerst een eendenbek om de vagina te openen.
Kun je zwanger raken met een spiraal?
Bij een positieve zwangerschapstest tijdens het gebruik van een hormoonspiraal moet aanvullend onderzoek worden uitgevoerd om een ectopische zwangerschap uit te sluiten of vast te stellen.
Hoe lang wachten met seks na spiraal zetten?
We maken 6 weken na de plaatsing van het spiraaltje een controleafspraak. De huisarts beoordeelt dan of het spiraaltje goed zit. Pas na deze controle weten we helemaal zeker of het spiraaltje veilig is. Daarom raden we u aan om deze periode geen seks te hebben of om extra bescherming te gebruiken, zoals een condoom.
Wie verwijdert mijn spiraal?
Spiraal verwijderen
- Een koperspiraal of hormoonspiraal verwijderen gebeurt bij de huisarts, gynaecoloog, verloskundige of een praktijkassistente.
- Om het spiraaltje te kunnen verwijderen, plaatst de arts eerst een eendenbek om de vagina te openen.
Hoelang kan je last hebben van het inzetten van een spiraaltje?
Het is normaal dat je na de plaatsing buikkrampen of een zeurend gevoel in de onderbuik krijgt. Onregelmatig bloedverlies komt ook voor omdat het lichaam moet wennen aan het spiraaltje. Deze klachten kunnen 3 tot 6 maanden duren, hierna is het lichaam gewend aan het spiraaltje.
Kun je je spiraal eruit persen?
Het hormoonspiraal kan kwijtraken in je baarmoeder. Het spiraaltje kan niet kwijtraken of oplossen of verdwijnselen. Heel soms wordt een spiraaltje door contracties van de baarmoeder uitgestoten en poep je hem uit. Maar dit heb je hoogstwaarschijnlijk gewoon door, zo enorm klein zijn ze niet.
Kan je verdikken van een spiraaltje?
Veel vrouwen klagen bij het spiraal over bijwerkingen zoals acne of gewichtstoename: waaraan ligt het? Bij het hormonaal spiraal komt gewichtstoename niet zo vaak voor. Het is vooral bij de pil dat het gewicht van de vrouw de hoogte in kan gaan, dit komt dan door de ophoping van vocht.