Inhoudsopgave
- 1 Wat voor meterkast?
- 2 Wat zit er allemaal in de meterkast?
- 3 Hoe moet een meterkast eruit zien?
- 4 Wat zijn Lichtgroepen?
- 5 Waar is een meterkast voor?
- 6 Welke meters zitten er in een meterkast?
- 7 Hoeveel groepen zitten er in een meterkast?
- 8 Hoe herken ik de hoofdschakelaar?
- 9 Wat is de grootte van een meterkast?
- 10 Wat zijn de richtlijnen voor meterkast en bouwkast?
- 11 Wat is de maximale afstand tot de meterkast?
Wat voor meterkast?
De meterkast is de ruimte waarin normaal gesproken alle aansluitingen en meters bevinden. Dus zowel de gasmeter, watermeter, wifi, telefoon, glasvezel, CAI als de groepenkast (het energieverdeelsysteem). Deze mag bij woningen maximaal 3 meter van de voordeur bevinden.
Wat zit er allemaal in de meterkast?
De inhoud van uw meterkast bestaat uit water-, gas- en elektriciteitsaansluitingen. Ook komt in de meterkast veelal de telefoonleiding binnen, evenals de glasvezelaansluiting, CAI (Centrale Antenne Inrichting) en eventuele stadverwarming.
Wat zijn groepen meterkast?
In de groepenkast (ook wel verdeelkast of verdeelinrichting genoemd) wordt elektriciteit beveiligd en verdeeld over installatieautomaten (groepen). Een woonhuis, bedrijfspand of ander gebouw heeft bijvoorbeeld een groepenkast nodig om elektrische apparaten te voorzien van stroom.
Hoe moet een meterkast eruit zien?
In het bouwbesluit 2012 staat hoe zo’n meterruimte eruit hoort te zien. De meterkast heeft vaste posities en vaste afmetingen van inkomende leidingen en kabels van nutsbedrijven….Een meterkast heeft in ieder geval:
- Gasmeter.
- Watermeter.
- Elektriciteitsmeter.
- Kabeltelevisie (CAI)
- Telefoon.
- Wifi.
Wat zijn Lichtgroepen?
Wat is de functie van een lichtgroep? Op de installatieautomaat wordt via een contactpunten apparatuur of verlichting aangesloten. Deze apparaten (en de mensen die deze apparaten gebruiken) worden zo beschermt tegen kortsluiting of overbelasting.
Waar moet een Bouwaansluiting aan voldoen?
Doel richtlijnen Zo moet een bouwkast tegen verschillende weersomstandigheden kunnen en moet die bestand zijn tegen vandalisme. Wel blijft het belangrijk dat u zelf ook blijft letten op veiligheid. Zeker als het gaat om een veilige meterkast.
Waar is een meterkast voor?
De meterkast is de technische ruimte in een woning/pand waar diverse meters zijn opgesteld. Ook kunnen voor de verschillende leveringen, zoals van gas en elektriciteit, meerdere meterkasten aanwezig zijn. In sommige gebieden is het ook toegestaan om de meterkast voor gas aan de buitenkant van een woning te plaatsen.
Welke meters zitten er in een meterkast?
De meeste meters hangen in de meterkast in je gang of hal. De stroommeter hangt op ooghoogte, de gasmeter vaak op kniehoogte. Al hangt die laatste soms ook in de hal of onder de trap, vooral in oudere woningen. Als je een warmtemeter hebt, zit die meestal ook in de meterkast, op kniehoogte.
Welke groepen in groepenkast?
Groepenkasten in oudere woningen zijn meestal voorzien van 3 tot 6 groepen, maar bij nieuwbouw zijn 10 tot 12 groepen ook niet vreemd. Dit vanwege het toenemende aantal elektrische apparaten in huis en dus de toenemende vraag naar vermogen.
Hoeveel groepen zitten er in een meterkast?
Per aardlekschakelaar mogen maximaal vier groepen zijn aangesloten. Heb je meer dan vier groepen in de meterkast? Dan heb je dus ook een extra aardlekschakelaar nodig. De meterkast mag op maximaal drie meter van de voordeur verwijderd zijn.
Hoe herken ik de hoofdschakelaar?
De hoofdschakelaar, welke we ook wel lastschakelaar noemen, is relatief eenvoudig te herkennen. In de meeste meterkasten vindt u een grote zwarte knop, die u niet direct kan omdraaien.
Hoe kun je zien of een stop is doorgeslagen?
U herkent een doorgeslagen stop aan het venstertje in de schroefdop van een stop. Als dit venster afwijkt van de andere stoppen in de meterkast, wat wil zeggen dat het witte plaatje kapot is, zal deze doorgeslagen zijn. In moderne woningen worden deze traditionele stoppen vaak niet meer gebruikt.
Wat is de grootte van een meterkast?
De grootte van de meterkast. Iedere woning dient voorzien te zijn van een meterkast, maar niet iedere ruimte heeft dezelfde afmetingen. Dit is ook niet verplicht. De ruimte dient echter wel voorzien te zijn van minimale afmetingen. Deze afmetingen zijn als volgt: Hoogte: 240 centimeter; Breedte: 75 centimeter; Diepte: 31 centimeter
Wat zijn de richtlijnen voor meterkast en bouwkast?
Richtlijnen meterkast en bouwkast. Voor nieuwe meterkasten in bestaande en nieuwbouwwoningen gelden officiële richtlijnen. Deze richtlijnen zijn opgesteld door de gezamenlijke Nederlandse netbeheerders. Ook voor een bouwaansluiting gelden richtlijnen.
Wat is een meterkast of meterruimte?
Iedere woning of pand heeft een meterkast of meterruimte. Formeel heet de meterkast tegenwoordig meterruimte. De reden hiervoor is dat de tegenwoordige meterkast eigenlijk geen kast meer is en er ook niet meer zo uitziet. In het bouwbesluit 2012 staat exact aangeven hoe een meterruimte er uit moet zien.
Wat is de maximale afstand tot de meterkast?
Een eis waar de meterkast aan moet voldoen, is de eerder omschreven maximale afstand tot de voordeur (drie meter). Daarnaast zijn de minimale afmetingen van 240 x 75 x 31 cm (H x B x D) een eis. Er zijn echter ook eisen met betrekking tot de wanden van de meterruimte.