Inhoudsopgave
Wat is een dubbele boekhouding?
Het dubbel boekhoudsysteem, kortweg dubbel boekhouden, is een methode van boekhouden waarbij elke transactie of gebeurtenis op zijn minst op twee verschillende manieren wordt geadministreerd. Elke transactie wordt hierbij zowel aan de creditkant als aan de debetkant op een of meer grootboekrekeningen geboekt.
Wat houdt enkel boekhouden in?
Enkel boekhouden of enkelvoudig boekhouden is een eenvoudig systeem van boekhouden, waarin men de veranderingen in bezittingen en schulden weergeeft in dagboeken en periodiek een balans en resultatenrekening opmaakt.
Hoe vereenvoudigde boekhouding doen?
Hoe voer ik een vereenvoudigde boekhouding?
- Een aankoopboek: hier houdt u alle ontvangen facturen en creditnota’s van leveranciers bij.
- Een verkoopboek: hier houdt u alle facturen en creditnota’s aan uw klanten bij.
- Een financieel dagboek: u kunt dit financiële dagboek splitsen in een kas- en een bankboek.
Welke ondernemingen mogen een vereenvoudigde boekhouding voeren?
Kleine ondernemingen mogen een vereenvoudigde boekhouding voeren. Dat zijn eenmanszaken of vennootschappen met een jaaromzet kleiner dan € 500.000 (excl. btw). Volgende sectoren zijn uitgesloten: verzekeringen, kredietverrichtingen, beleggingen en beursverrichtingen.
Wat is de balans van een bedrijf?
Een balans is een overzicht van alle bezittingen, schulden en het eigen vermogen van de onderneming. Een balans opstellen geeft je beter inzicht in de actuele financiële situatie van je bedrijf.
Wat is Klantenboekhouding?
Algemeen. Boekhouden is het bijhouden van de in hun ondernemingen gedane uitgaven en verkregen ontvangsten, en de vermogenspositie van het bedrijf. De doelen hiervan zijn onder andere: Overzicht te hebben en te houden in de financiële positie van het bedrijf.
Wie mag een enkelvoudige boekhouding voeren?
Een vereenvoudigde (ook ‘enkelvoudige’ of ‘eenvoudige’) boekhouding mag door kleine ondernemingen (eenmanszaken, vennootschappen onder firma en gewone commanditaire vennootschappen met een jaaromzet, exclusief btw, die kleiner is dan 500.000 euro) worden gevoerd.
Kan ik mijn boekhouding zelf doen?
In een notendop: je moet een volledig overzicht van al je uitgaven en inkomsten bijhouden. Niets meer en niets minder, waardoor men ook wel spreekt van een ‘enkelvoudige boekhouding’. In de praktijk gaat het concreet om: Verkoopdagboek: een chronologisch overzicht van je facturen, met opeenvolgende factuurnummers.
Hoe houd ik mijn boekhouding bij?
Dit moet je bijhouden:
- een financieel dagboek, waarin je de uitgaven en ontvangsten noteert.
- een aankoopboek, met de facturen van je leveranciers (de uitgaven)
- een verkoopboek, met de facturen van je klanten (de inkomsten)
- een inventarisboek, met de stock en schulden van je zaak.
Wie moet een dubbele boekhouding voeren?
Natuurlijke personen, vennootschappen onder firma en gewone commanditaire vennootschappen met een jaaromzet van meer dan € 500.000 én alle andere vennootschappen (nv, bvba, sbvba, ebvba, cvba …), ongeacht de grootte van hun omzet , moeten een volledige boekhouding voeren volgens het principe van het dubbel boekhouden.
Welke boekhouding eenmanszaak?
Zoals elke andere zelfstandige moet je een boekhouding voeren. In een eenmanszaak volstaat echter een enkelvoudige of vereenvoudigde boekhouding (op voorwaarde dat je jaaromzet, exclusief btw, kleiner is dan 500.000 euro). Die bestaat uit een : een financieel dagboek, dat u kunt splitsen in een kas- en bankboek.
Waar staat personeel op de balans?
Op de debetzijde staat de omzet, indien het geval ook het verlies bedrag. Op de creditzijde staat de kostprijs van de inkopen en de kosten (personeelskosten, huisvestingskosten, verkoopkosten, algemene kosten en afschrijvingen) en indien het geval, de winst.
Bij de dubbele boekhouding houdt u naast het dagboek, ook een grootboek bij. Tegenover elke ontvangst of betaling staat een transactie die dubbel geboekt wordt: ofwel aan de creditkant ofwel aan de debetkant. Beide zijden moeten gelijk zijn om een boekhouding in evenwicht te kunnen voordragen.