Wat is het verschil tussen een beenmergtransplantatie en een stamceltransplantatie?

Wat is het verschil tussen een beenmergtransplantatie en een stamceltransplantatie?

Met beenmerg transplantatie wordt bedoeld het transplanteren van afgenomen beenmerg. Met stamceltransplantatie wordt bedoeld het transplanteren van stamcellen die door een speciale voorbehandeling vanuit het beenmerg naar het bloed verplaatst zijn.

Wat gebeurt er bij een stamceltransplantatie?

De transplantatie Het lijkt op een gewone bloedtransfusie en neemt ongeveer een half uur in beslag. Als het goed is, vinden de stamcellen via de bloedbaan hun weg naar het beenmerg in de botten en gaan bloedcellen aanmaken. Als de transplantatie is gelukt duurt het meestal 14 dagen voordat de stamcellen aanslaan.

Hoe lang duurt het herstel na een stamceltransplantatie?

De donorstamcellen worden na de afname bewerkt in het stamcellaboratorium. Dezelfde dag of de dag erna krijgt u de stamcellen toegediend (de allogene stamceltransplantatie). Deze toediening gebeurt als een gewone bloedtransfusie en duurt een half uur tot maximaal 4 uur.

Hoe lang bestaat stamceltransplantatie?

Voor 2004-2006 werden de benodigde stamcellen vooral uit het beenmerg gehaald: een beenmergtransplantatie. Sinds 2008 gebeurt dat alleen nog bij uitzondering. Stamcellen worden tegenwoordig vrijwel altijd rechtstreeks uit het bloed gehaald. Men spreekt dan van een stamceltransplantatie.

Is een stamceltransplantatie gevaarlijk?

De belangrijkste bijwerkingen van een stamceltransplantatie zijn een verhoogd risico op infecties en bloedingen (hemorragie, bloeduitstortingen). Dat zijn niet de bijwerkingen van de stamceltransplantatie zelf, maar van het feit dat vóór de transplantatie je eigen (resterende) beenmerg volledig vernietigd moet worden.

Hoe vaak kun je beenmerg afstaan?

Bij Matchis hebben we het beleid dat een donor maximaal drie keer kan worden opgeroepen om stamcellen te doneren. Medisch gezien kan het in principe vaker; wat dat betreft lijkt stamceldonatie meer op bloeddonatie dan op orgaandonatie. Het lichaam maakt de stamcellen snel weer aan.

Wat doen ze bij stamceltherapie?

Stamceltherapie is een behandeling waarbij de stamcellen worden ingebracht ter vervanging van afwezige of defecte cellen in bloed, weefsels of organen. Doel is het herstel van cellen, weefsels of organen.

Wat moet je doen als je stamceldonor bent?

Op de dag van donatie worden de stamcellen, met een aferese apparaat uit het bloed gehaald. Dit apparaat filtert de stamcellen uit het bloed en geeft het bloed weer terug aan de donor via een infuus. In de loop van enkele uren worden zo voldoende stamcellen verzameld. Aan het einde van de middag mag je weer naar huis.

Hoe voel je je na stamceltransplantatie?

Een droge mond, verandering of verlies van smaak en reuk is een veelvoorkomende klacht na stamceltransplantatie. Perioden van misselijkheid, braken en/of een veranderd ontlastingspatroon kunnen tot een aantal maanden na de transplantatie nog optreden. Bij deze klachten kan er ongewenst gewichtsverlies optreden.

Kan leukemie terugkomen na stamceltransplantatie?

Stamceltransplantatie. Aan het eind van de behandeling met chemotherapie blijft er nog steeds een grote kans bestaan dat de leukemie 1 tot 2 jaar na de behandeling weer terugkomt. Bij sommige patiënten is er daarom nog een behandeling met chemotherapie gevolgd door een stamceltransplantatie nodig.

Hoe lang duurt Graft versus Host?

Graft versus Host is een grillige ziekte die korte of langere tijd na de allogene stamceltransplantatie kan ontstaan. De acute vorm treedt op tussen tien dagen en drie maanden na de stamceltransplantatie. De chronische vorm van Graft versus Host kan na enkele maanden optreden en kan langere tijd klachten geven.

Doet een stamceltransplantatie pijn?

Nee, echt pijnlijk is de afname van stamcellen niet. Er zijn twee manieren om stamcellen af te nemen bij een donor: uit het bloed en uit het beenmerg. Een afname uit het beenmerg gebeurt onder algemene verdoving, wat op zich vrij ingrijpend is om als gezond persoon te ondergaan.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven