Inhoudsopgave
Hoe werkt het ontslagrecht in Nederland?
Vaste en tijdelijke werknemers krijgen bij ontslag een vergoeding. Dit heet een transitievergoeding. Een andere voorwaarde is dat het initiatief voor ontslag bij de werkgever ligt. Of dat de werkgever een tijdelijk contract niet wil verlengen of een nieuw contract wil aangaan.
Wat houdt het ontslagrecht in?
Het ontslagrecht is een gedeelte van het arbeidsrecht dat regelt welke rechten en plichten werknemers en werkgevers hebben bij de uitdiensttreding van een werknemer.
Waarom nieuw ontslagrecht?
Het ontslagrecht zorgt ervoor dat je als werknemer goed beschermd bent. Zo is er bijvoorbeeld de wettelijke opzegtermijn, heeft een werknemer in sommige gevallen ontslagbescherming en komt er bij ontslag vaak een transitievergoeding (voorheen ontslagvergoeding) om de hoek kijken.
Kun je transitievergoeding weigeren?
In de cao kan (ten nadele van de medewerker) worden afgeweken van de transitievergoeding in het geval van ontslag om bedrijfseconomische redenen. De cao moet wel voorzien in een redelijke financiële vergoeding of in voorzieningen die de kans op nieuw werk vergroten.
Hoe werkt een ontslagprocedure?
De ontslagprocedure bij het UWV verloopt volledig schriftelijk en vangt aan met een ontslagaanvraag. Met deze aanvraag verzoekt de werkgever het UWV om toestemming om van een of meer werknemers de arbeidsovereenkomst op te zeggen. Deze toestemming wordt in de praktijk ook vaak aangeduid met “ontslagvergunning”.
Wat zijn de rechten en plichten van werknemers bij ontslag?
Als werknemer wordt u beschermd door het ontslagrecht en de Wet Werk en Zekerheid (WWZ). Uw werkgever kan u dan ook niet zomaar ontslaan. Hij is verplicht om óf de ontslagprocedure via het UWV, óf de ontslagprocedure via de kantonrechter te volgen.
Wat houdt het begrip Transitievergoeding in?
De transitievergoeding is een ontslagvergoeding waar een werknemer -wettelijk- recht op heeft bij ontslag via UWV, kantonrechter of een aflopend dienstverband (na minimaal 2 jaar in dienst). Dan wordt de hoogte van de ontslagvergoeding bepaald door onderhandelingen tussen werkgever en werknemer.
Wat is een gewichtige reden voor ontslag?
Met deze term wordt bedoeld dat een werkgever (of soms de werknemer) goede gronden moet hebben om ontslag aan te vragen en te krijgen bij de kantonrechter. De kantonrechter kan een ontslagaanvraag alleen honoreren als er sprake is van gewichtige redenen.
Kan je ontslag nog terug draaien?
Wanneer u zelf ontslag neemt, geldt er geen bedenktijd en kunt u niet zomaar op uw ontslag terugkomen. Zo heeft de rechter een aantal keer het ontslag ongedaan gemaakt van een werknemer die duidelijk kon maken dat hij in een heel emotionele bui zijn arbeidsovereenkomst had opgezegd, zonder echt ontslag te willen nemen.
Is een werkgever verplicht om een transitievergoeding te betalen?
Als werkgever ben je bij ontslag meestal verplicht om een vergoeding te betalen aan je werknemer: de transitievergoeding. Daarnaast is de vergoeding bedoeld om de overgang, of ’transitie’, van werknemers naar ander werk makkelijker te maken.
Wat te doen als werkgever geen transitievergoeding wil betalen?
Als de werkgever de transitievergoeding niet binnen één maand heeft uitbetaald dan kunt u de stap naar de kantonrechter maken, binnen 3 maanden na het einde van het dienstverband moet u deze stap hebben gemaakt. Dan vervalt het recht op de transitievergoeding en hoeft uw werkgever deze niet meer aan u te betalen.
Waar vraagt een werkgever een ontslagvergunning aan?
Ontslagvergunning via het UWV Vraagt uw werkgever een ontslagvergunning aan bij het UWV Werkbedrijf (uwv.nl) , dan vraagt hij toestemming om de arbeidsovereenkomst op te zeggen. Dit kan alleen als: het economisch slecht gaat met het bedrijf (ontslag wegens bedrijfseconomische redenen), of.
Een ontslagrecht advocaat kent de regels van het ontslagrecht in Nederland. Als de kantonrechter het eens is met de reden van het ontslag dan wordt uw arbeidsovereenkomst beëindigd. U kunt een WW-uitkering aanvragen. Is de kantonrechter het niet eens met de reden voor het ontslag, dan blijft u in dienst.