Waar overwintert een egel?

Waar overwintert een egel?

Egels houden hun winterslaap in een winternest, dat wordt gemaakt van droge bladeren. Meestal doen ze dit onder een heg, een stapel houtblokken of bijvoorbeeld onder een schuurtje. Het is niet zo dat egels aaneengesloten slapen. Soms worden ze wakker en veranderen zelfs van nest.

Waarom houden egels een winterslaap?

Een egel gaat in winterslaap wanneer er niet genoeg voedsel meer te vinden is. Ze eten insecten, en deze zijn niet meer voorradig in de winter, en net op dit moment, tijdens deze koude maanden, heeft de egel de meeste energie nodig.

Welke dieren houden een winterslaap in Nederland?

Sommige dieren, zoals egels, vleermuizen, hazelmuizen en hamsters houden een winterslaap. Andere dieren, zoals beren, en dassen houden een winterrust.

Waarom houden warmbloedige dieren een winterslaap?

Dieren houden een winterslaap omdat het ’s winters erg koud is en het dan moeilijk is om aan voedsel te komen. Sommige dieren kunnen niet vliegen, maar hebben toch een hekel aan het gure weer. Zij doen een winterslaap. Ze zoeken een knus plekje uit en slapen daar de hele winter door.

Wat als je een egel vindt?

Vind je overdag toch een Egel? Dan steek je het dier best in een doos, voorzien van de nodige luchtgaten, en breng je hem naar een Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren. Sluit de doos goed af, want Egels zijn slimme dieren en uitstekende klimmers.

Waar blijft een egel overdag?

De dag brengen egels door verstopt in een nest van bladeren of op een andere donkere plek. In de winter houden ze een winterslaap. In ons land is dat van eind oktober tot eind maart of begin april. Sommige egels slapen het hele stuk door, terwijl andere egels in december af en toe de winterslaap onderbreken.

Welke beren houden een winterslaap?

Dierentuin Artis heeft nu geen beren meer die een winterslaap houden. De ijsberen en bruine beren die vroeger in de dierentuin woonden, hielden wel een winterrust. In deze periode werden de verblijven niet schoongemaakt. Met camerabeelden werden de beren in de gaten gehouden om ze niet te storen tijdens de slaap.

Hoe groot moet een egel zijn voor de winterslaap?

Deze slapende dieren verliezen namelijk bijna een derde van hun lichaamsgewicht tijdens hun winterslaap. Jonge egels moeten minstens 0,6 kg wegen alvorens de winterslaap in te duiken en jammer genoeg slagen vele exemplaren daar niet in.

Welke bosdieren houden een winterslaap?

Sommige dieren, zoals egels, vleermuizen, hazelmuizen en hamsters houden een winterslaap. Andere dieren, zoals beren, dassen en eekhoorns houden een winterrust.

Hoe lang houden dieren een winterslaap?

De winterslaap is een staat van voortdurende hypothermie (lage lichaamstemperatuur). Deze kan een lange periode duren, een aantal dagen, enkele weken en soms zelfs tot 8 maanden.

Wat doen de dieren in de winter?

Dieren die een winterrust houden, worden namelijk wakker tijdens hun slaap om te eten. Voordat het koud wordt, meestal in de herfst, verstoppen deze dieren hun eten op geheime plekjes in de buurt van hun nest. Als de winter begint, gaan deze dieren naar hun nest en beginnen aan hun slaap.

Kan je een egel pakken?

Het is mogelijk om ze met de blote hand op te pakken, maar verstandiger is het, als leek zijnde, om ze op te pakken met handschoenen, een handdoek of shirt. Egels zullen in principe niet bijten, dus daar hoef je geen angst voor te hebben.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven