Hoe kom ik in aanmerking voor een sociale woning?

Hoe kom ik in aanmerking voor een sociale woning?

Je bent 18 jaar of ouder. Enkel als je meerderjarig bent, kan je je inschrijven. Ben je jonger dan 18 en woon je begeleid zelfstandig, dan mag je ook voor een plaatsje gaan. Je moet hiervoor wel een bewijs voorleggen van de dienst die jou begeleid.

Wat is een sociale woning Belgie?

Sociale huisvestingsmaatschappijen (SHM’s) verhuren studio’s, woningen en appartementen in het Vlaamse Gewest, aan personen met een bescheiden inkomen. De keuzemogelijkheden zijn afhankelijk van uw gezinssamenstelling en/of uw fysieke toestand.

Wie kan u helpen in uw zoektocht naar een sociale woning?

Contacteer dan meteen uw sociale huisvestingsmaatschappij of sociaal verhuurkantoor. Zij kunnen u helpen en, samen met u, een oplossing zoeken. U vindt de contactgegevens van uw sociale huisvestingsmaatschappij of sociaal verhuurkantoor via onze zoekfunctie.

Waar kan je terecht voor een sociale huurwoning?

Gemeenten en OCMW’s. Ook gemeenten en OCMW’s bieden vaak goedkope huurwoningen aan. Informeer bij hen naar de mogelijkheden en voorwaarden. Voor meer informatie over de mogelijkheden van sociaal wonen kunt u terecht bij een woonwinkel of woonloket in uw buurt.

Wat betaal je voor een sociale woning?

Normaal betaalt de sociale huurder iets meer dan een vijfde, ofwel 22% van zijn maandinkomen voor zijn sociale huurwoning. Op de private huurmarkt is dat soms meer dan een derde, tot meer dan de helft. Als het inkomen daalt, daalt de huurprijs mee.

Hoeveel mag ik verdienen voor een sociale woning?

Was het inkomen van het jaar van uw meest recente aanslagbiljet te hoog, maar verdient u nu minder, dan kijken we naar uw inkomen in minstens drie van de afgelopen zes maanden….Hoe hoog mag uw inkomen zijn?

Uw gezinstype Geïndexeerde inkomensgrens 2021
Alleenstaande 25.557 euro
Alleenstaande met handicap 27.698 euro

Wat is de huurprijs van een sociale woning?

Hoeveel betaal je voor een sociale woning?

Wie kan mij helpen aan een woning?

Neem contact op met een andere woningcorporatie. Zoek een sociale huurwoning bij een particuliere verhuurder. Dat kan bijvoorbeeld een makelaar zijn. U vindt vrije sector woningen bijvoorbeeld bij de woningcorporatie.

Wat is de wachttijd voor een sociale woning?

De gemiddelde wachttijd voor een sociale huurwoning in Nederland is zeven jaar.

Wat is een sociale huisvesting?

Sociale huisvesting is bedoeld voor alleenstaanden of gezinnen met een bescheiden inkomen. Een degelijke woning huren of kopen is namelijk verre van goedkoop en ligt voor veel mensen helemaal niet voor de hand. Het zijn de gewesten die bevoegd zijn voor de sociale huisvesting.

Hoe bereken je de huurprijs van een sociale woning?

De aangepaste huurprijs wordt berekend op basis van 1/55ste van het geïndexeerde inkomen. Huurders met een hoger inkomen betalen echter een groter aandeel in de huurprijsberekening. Zo neemt u: 1/54ste, als het inkomen hoger is dan de toepasselijke inkomensgrens, maar lager dan 125% van de toepasselijke inkomensgrens.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven