Inhoudsopgave
Wat zijn voordelen van het leenstelsel?
Hierdoor mag je naast je studiefinanciering onbeperkt geld bijverdienen, een voordeel voor o.a. jonge ondernemers. Studenten die straks om medische redenen hun diploma niet binnen 10 jaar kunnen halen houden recht op een jaar extra studiefinanciering, wel zelf even aanvragen via je decaan.
Leenstelsel heeft geen nadelige gevolgen voor het studietempo, wel voor doorstromen naar de master. Door de invoering van het leenstelsel in 2015 zijn studenten niet beduidend sneller of langzamer gaan studeren, noch wisselden ze minder van studie dan voorheen.
Waarom een sociaal leenstelsel?
Het idee voor het sociale leenstelsel kwam van de PvdA. Deze partij was van mening dat de basisbeurs ervoor zorgde dat de verschillen tussen arm en rijk groter werden: kinderen van rijke ouders ontvingen evenveel geld als kinderen van ouders met een lager inkomen.
Wat is het probleem met het leenstelsel?
Studenten die in 2015 en later aan hun studie begonnen, komen niet langer in aanmerking voor de basisbeurs en uitwonende beurs. Het leenstelsel zou studenten afschrikken, de onderwijsongelijkheid vergroten, de doorstroom beperken, en te veel studenten richting een burnout duwen.
Wat houdt het nieuwe leenstelsel in?
Het leenstelsel is per 1 september 2015 ingegaan voor alle studenten die voor het eerst een bachelor- of masteropleiding gaan volgen binnen het hoger onderwijs. Studenten kunnen geld lenen tegen een relatief lage rente. De lening kan per maand worden aangevraagd, opgezegd of worden gewijzigd.
Hoe zit het met het leenstelsel?
In het oude leenstelsel kreeg je een basisbeurs: een vast bedrag dat je als gift van de overheid kreeg als je je studie binnen tien jaar afrondde. In het nieuwe leenstelsel vervalt de basisbeurs helaas voor bachelor- en masterstudenten, maar de aanvullende beurs en OV-jaarkaart blijven wel bestaan.
Wat wordt bedoeld met het sociaal leenstelsel?
Het sociaal leenstelsel bestaat uit 4 onderdelen: een lening, een aanvullende beurs, een studentenreisproduct en het collegegeldkrediet. De basisbeurs is komen te vervallen en is nu een bedrag dat studenten alleen nog kunnen lenen: het studievoorschot. De eventuele lening moeten zij wel gewoon terugbetalen.
Wat betekent leenstelsel?
Economisch systeem waarbij een heer stukken land aan leenmannen uitleende, in ruil voor hun trouw en steun.
Waarom een basisbeurs?
De basisbeurs werd in 1986 ingevoerd. Voorheen kregen ouders van studerende kinderen een opslag op de kinderbijslag. Hierdoor waren studenten afhankelijk van hun ouders. De basisbeurs verzekerde studenten van een onafhankelijke studiefinanciering.
Waarom is er studiefinanciering?
Dit ‘stukje’ van de lening is bedoeld om het collegegeld te betalen. Het andere ‘stukje’ lening is bedoeld om de kosten van wonen en leven te betalen. In de praktijk bestaat de studiefinanciering dus uit drie onderdelen: De aanvullende beurs (1), de OV kaart (2), de lening (3+4) (‘gewone’ lening en collegegeldkrediet).
Wat houdt het leenstelsel voor studenten in?
Wat is het leenstelsel middeleeuwen?
Het leenstelsel wordt ook vaak feodalisme, of feodaal stelsel genoemd, wat verwijst naar het Latijnse ‘feudum’, wat ‘leen’ betekent. De leenmannen, ook wel vazallen genoemd, zwoeren trouw aan hun leenheer, in ruil voor het land dat zij mochten beheren gaven ze de koning goede raad en hielpen hem als er oorlog was.